HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jak se žije v dřevostavbě po šesti letech od nastěhování

V rodinném domě na jihu Moravy se žije už celých šest let. Rodina si nechala postavit typovou dřevostavbu s dispozicí 3+kk a svěřila se nám s dojmy a pocity ze života v ní. Přečtěte si více o tom, jak se jim žije, kolik zaplatí za provoz a co všechno se v takovém domě za šest let změní.


Život v dřevostavbě 6 let po nastěhování
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan Homola

Z původního individuálního projektu sešlo a majitelé se nakonec rozhodli pro typový dům Martin s užitnou plochou 115 m2. Dům s dispozicí 3+kk má propojený kuchyňský prostor s obývacím pokojem, ze kterého je možné vystoupit na terasu se zahradou. Hlavní vstup do domu má oddělené zádveří s přilehlou technickou místností. Komunikační chodba má tvar písmene L.

Hlavní kritéria byla jasná

Dům stojí na parcele o rozloze asi 620 m2 a na nově vznikající ulici byl postaven jako první. Majitelé si proto mohli libovolně vybrat pozemek, který bude mít i dostatečnou zahradu na umístění vířivky, studny a příjemného posezení.

Hlavním požadavkem pro ně ale byla přiměřená velikost domu, který se bude snadno udržovat, dále velká koupelna s vanou a prostorná kuchyň propojená s obývacím pokojem. I po šesti letech bydlení jsou majitelé spokojeni a postavili by dnes dům ve stejné dispozici. Jedinou případnou změnou by snad byly dveře z garáže do domu, aby nemuseli chodit venkem.

Prohlédněte si celý dům v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Jan Homola

Důležitost skladovacích prostor

Typový dům má velmi dobře řešené skladovací prostory. Mnoho věcí je možné uskladnit na pochozí půdu, dále se pak nabízí venkovní kůlna na sezónní věci, technická místnost, garáž a vestavěné skříně. Na nedostatek místa si tedy majitelé rozhodně stěžovat nemohou, i sezónní věci snadno uskladní.

Rychlá stavba, pomalejší terénní úpravy

Spokojeni byli majitelé i s délkou výstavby, která trvala asi 4 měsíce, což bylo v plánu. Dodání měli na klíč a dům jim tedy firma postavila od základové desky až po povrchové úpravy stěn, vypínače a posuvné dveře do pouzdra. Samostatně si pak nechali udělat kuchyňskou linku a vestavěné skříně.

Po dostavbě ještě poměrně dlouho trvaly terénní úpravy. Některé věci dolaďují majitelé dokonce ještě dnes. Nedávno například udělali systém na zavlažování trávníku, který je napojený na studnu.

Náklady na energie jsou minimální a oprav zatím nebylo třeba

Co se týká oprav a předělávek na domě, tak se za prvních šest let jednalo spíše o banality. Bylo potřeba přenastavit rekuperační jednotku, protože na ní byly nastaveny jiné podmínky. U krbu si dodatečně nechali udělat obklad z kamene.

Po šesti letech bydlení majitelé také vědí, jaké platí náklady na energie. Dům má difuzně uzavřenou konstrukci stěny a centrální rekuperační jednotku. V obývacím pokoji je krb s teplovodním výměníkem, na který je napojené podlahové vytápění. V létě se navíc voda ohřívá pomocí fototermických panelů, které jsou umístěné na střeše. Náklady na energie jsou kolem 2500 Kč na měsíc.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Nesporné výhody

Dnes si majitelé nejvíce pochvalují velkou koupelnu s vanou i sprchovým koutem, která jim chyběla u jejich předchozího bydlení. Nadšení jsou také z nedávno dokončeného zavlažovacího systému trávníku, který nejen šetří vodu, ale šetří i čas na zalévání. K nezaplacení je také možnost kdykoliv vyjít na zahradu na čerstvý vzduch. Starost o dům jim vůbec nevadí a do paneláku by se už rozhodně nevrátili. Prohlédněte si celý dům v naší fotogalerii.

Dům převzali „na dokončení“ a finišovali svépomocí

Parametry typového domu 3+kk:

  • Užitná plocha: 115 m+ garáž 35 m2
  • Zastavěná plocha: 150 m2
  • Rozměry domu: 15 x 10 m
  • Konstrukční systém: Two-by-four

Vydáno dne:
01.02.2020

Photocredit: Jan Homola

14

Jak se žije v dřevostavbě: výhody a nevýhody po 9 letech užívání

Jaké má dřevostavba výhody a nevýhody? Rozhovor po 9 letech užívání... Číst více →



Splnili si sen o vlastním domě a za energie měsíčně zaplatí 2 650 Kč

Uvažujete o stavbě rodinného domu z katalogu? Zajímají Vás zkušenosti lidí, kteří už v typové dřevostavbě bydlí? Jaké to je? Kolik protopí? Udělali jsme rozhovor s rodinou, která si vlastní dům postavila u Žamberka... Číst více →



Jak při zařízení prvního bydlení finančně nevykrvácet

Zařízení prvního bydlení je pro mladé lidi často náročným úkolem. Přinášíme ty nejdůležitější rady, jak vše zvládnout a vytvořit příjemné bydlení za málo peněz... Číst více →



Dům Edity a Jana – Jak se jim bydlí a co by dnes udělali jinak?

Jak se bydlí v nové dřevostavbě Editě a Janovi? Přečtěte si jejich zkušenosti s výstavbou a pár rad, které by poradili budoucím stavebníkům... Číst více →



Bungalovy do tří a půl milionů, které se v Česku staví nejčastěji

Bungalovy patří mezi nejoblíbenější typ staveb u nás. Které z nich se těší největší oblíbenosti a jsou nejčastěji vyhledávány?.. Číst více →



Hrubá stavba domu se může navzdory očekávání prodražit

Nechat si postavit dům na klíč, nebo zvolit raději hrubou stavbu a dokončit si ji svépomocí? Jak poznat, která volba je ta správná?.. Číst více →