HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jak při zařízení prvního bydlení finančně nevykrvácet

Zatímco rodiče i prarodiče za sebou mají léta praxe a nastřádali kromě množství zkušeností také třeba několik nemovitostí, na nichž si mohli projít všemi pokusy a omyly, mladí lidé při zařizování bydlení často nevědí kudy kam. Zařízení startovacího bydlení bývá obvykle oříšek nejen kvůli nedostatku zkušeností, ale zejména kvůli nedostatku financí. Existuje však pár osvědčených rad, jak za málo peněž vytvořit hodně bydlení. Pojďte se s námi na ně podívat.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: blackifel

Počáteční euforii z rozhodnutí najít si první vlastní bydlení obvykle rychle zmrazí střet s realitou. A to doslova. Realitní trh totiž ne vždy nabídne zrovna to, co mladý člověk od bydlení očekává. Abyste se vyhnuli zklamání a udrželi si nadšení ze zařizování vlastního kutlochu, nejlepší radou do začátků je nemít přehnaná očekávání.

Fotogalerie:

i Foto: blackifel, blackeiffel, jarmoluk, BruceEmmering

Vhodný byt jako první krok

Jakkoliv přísně a nudně to může znít, pravděpodobně po nastěhování tuto radu rychle oceníte. Každý měsíc totiž můžete ušetřit nějaké peníze, a přitom bydlet dostatečně kvalitně i na menší ploše, než na kterou jste byli zvyklí z domu rodičů.

Čtěte dále: Bydlet v malém domě, myslet ve velkém 

Kdo není ochoten slevit z obytné plochy, může se poohlédnout po nabídce bytů ve starší zástavbě s osobitou atmosférou nebo po méně vyhledávané lokalitě. Pro někoho může být vysněným místem rušné centrum města, jiný může najít zalíbení v okrajové části s dostupnými procházkami v přírodě.

Do začátků věci z druhé ruky

Ať už se rozhodnete pro skromnou garsonku v centru dění, odkud nebudete mít nikam daleko, nebo pro třípokojový byt ve starším domě, rozhodně se ve vašem prvním bydlení budete muset pečlivě rozmýšlet, čím jej zařídíte.

Základním zdrojem vašeho zařízení by mělo být vše, co máte již k dispozici. Stěhujete-li se k sobě s partnerem nebo začínáte-li spolubydlet s přáteli, je dobré si předem sepsat všechen nábytek, který máte k dispozici. I když pravděpodobně všechno nevyužijete, určitě narazíte i na pár kousků, které se vám líbí a do nového interiéru se hodí.

Kdo nenastřádal žádný použitelný nábytek, nemusí zoufat. Dalším lowcost zdrojem domovního zařízení jsou bazary. Můžete hledat na internetových portálech, v inzerci na sociálních sítích, rozhodit své vlastní sítě nebo si vybrat nábytek osobně v kamenných obchodech.

Jednoznačnou výhodou osobního nákupu je, že si můžete nabízené zboží přeměřit, vyzkoušet a osahat. Ne vždy se totiž při nákupu přes internet povede odhadnout odstín a kvalita nabízeného nábytku.

Bazar jako životní styl

Nákup bazarového zboží však nemusí být jen nutným zlem. Pro mnohé může být také způsobem, jak přispět k recyklaci vyřazených kousků, nebo jak vdechnout historickému nábytku nový život. Pomocí dobré renovace můžete i z na první pohled zastaralých artefaktů vytvořit cool nábytkové solitéry.

Pokud se do vyhledávání originálních bazarových kousků opravdu ponoříte, brzy pravděpodobně narazíte na zajímavý nábytek s historií. Navíc se vyhnete tomu, že se na návštěvě z přátel setkáte se zařízením jako přes kopírák.

Hledejte i v řetězcích

Kdo netouží za každou cenu po originalitě a historii nábytku, bude mu pro první bydlení dostačovat i běžná nabídka nábytkových řetězců. Za snesitelnou cenu se dá při troše invence zařídit celý byt.

Nový nábytek se vyplatí použít například v koupelně, kde je vystaven náročnějším podmínkám. Ačkoliv se jedná o vyšší prvotní investici, rozhodně je dobré zainvestovat také do kvalitní postele, která bude v neutrálních barvách a bude možné ji později přestěhovat.

Ten, kdo oplývá citem pro detail, je schopen bez problémů zkombinovat nábytek z obchodů s kousky z druhé ruky. Pokud však touto vlastností neoplýváte, nebojte se prosondovat své okolí. Jistě narazíte na nějakého šikovného návrháře nebo nadšeného amatérského dekoratéra, který vám rád poradí.

Vlastní práce k nezaplacení

Nabídka v řetězcích vás neuspokojila a v bazaru jste zrovna neměli štěstí? V tom případě nezbývá než sáhnout po pilce a vrtačce a pustit se do práce. Paletový nábytek je dnes již vlastnoručně vyrobenou klasikou. Srovnatelně dobře slouží k výrobě vlastních kousků i dřevěné bedýnky.

Fotogalerie: Co se starými paletami a krabicemi?

Kdo je zručný a kreativní, bez problémů si vytvoří vlastní nábytek. Dodá tak svému bytu punc originality a zároveň jej bude těšit radost z vlastnoručně odvedené práce. Základní truhlářské a čalounické postupy se dají nastudovat na internetu a pro použití ve startovacím bydlení jistě budou stačit.

Šetřit se nedá všude

I když by realizace prvního bydlení sváděla často k tomu volit veškeré zařízení zejména podle ceny, jsou kousky, u nichž se rozhodně nevyplatí šetřit ani v krátkodobém horizontu.

Pokud by vás napadlo stěhovat si do nového bytu postarší lednici nebo pracně přesouvat pračku, raději rozbijte prasátko a kupte si nové spotřebiče. Nejen, že ty staré mají obvykle výrazně vyšší spotřebu energie a jejich přestěhování by bylo náročné, také však mají omezenou životnost a brzo po nastěhování byste mohli začít pro změnu řešit jejich výměnu.

Zařídit první bydlení je vždy náročným úkolem, při kterém je nutné řešit mnoho hledisek od výše pořizovací ceny přes praktičnost až po soulad mnohdy nesourodých kusů nábytku. Všechny tyto náročné úkoly se ale dají zvládnout a povedené první samostatné bydlení je tou nejlepší odměnou za odvedenou práci. Držíme vám palce!

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
02.07.2018

Photocredit: blackifel

3

Dřevostavba je investice, která vám nepřeroste přes hlavu

Kolik stojí dřevostavba? A kolik vás bude stát její užívání? Jak tyto částky udržet pod kontrolou?.. Číst více →



Dřevostavba do 1 milionu – bydlíte v malém, ale ve svém

Dřevostavba za milionu korun postavit lze, má ale řadu podmínek, které třeba hlídat.. Číst více →



Komentář: Chci si postavit dřevostavbu a všichni jsou proti!

Pojďme se podívat na ty, kdo si dřevostavbu postaví – Jsou takoví lidé něčím specifičtí? Kde berou tu odvahu?? Nejsou tak trochu blázni?.. Číst více →



Hausbót: dřevostavba, na které si ujedete

Líbil by se Vám život na hausbótu? V tom případě se nechte inspirovat touto fotogalerií, kde najdete velmi povedené a zajímavé kousky... Číst více →



Přineste si kus přírody do města. A rovnou k vám domů!

Přírodní prvky v interiéru blahodárně působí na naši pohodu i zdraví. Blízký kontakt s přírodou je pro nás v dnešní uspěchané době stále důležitější. Přinášíme proto pár jednoduchých triků, jak si kus přírody přinést do bytu a vytvořit z něj útulnou oázu klidu... Číst více →



Beton jako alternativa dřeva, plastu či kovu. Nahradí je i u vás doma?

Beton patří mezi základní stavební materiály. Kromě toho však v posledních letech hraje hlavní roli i v interiérovém designu. Podívejte se s námi, jaké neotřelé betonové kousky můžete mít doma... Číst více →



Boho styl: originální bydlení pro všechny, kteří nefandí minimalismu

Styl boho chic je žhavým trendem a příjemnou alternativou minimalismu v interiéru. Inspirujte se jím a dopřejte svému interiéru svěží nádech osobitosti... Číst více →



Zařizování dětského pokoje od plenek až po maturitu

Manuál, jak vytvořit kvalitní a funkční prostor, kde si pohraje batole, vyroste školák a dospěje teenager... Číst více →



Jak se žije v dřevostavbě po šesti letech od nastěhování

Návštěva dřevostavby 6 let po dokončení. Majitelé jsou nadmíru spokojeni, oprav zatím nebylo potřeba a typový dům zcela vyhovuje... Číst více →



Nájemní smlouva 2023: Na co si dát pozor + vzor ke stažení

Správně postavená nájemní smlouva je důležitá jak pro pronajímatele, tak pro budoucího nájemce. Co by měla obsahovat, se dozvíte v tomto článku... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů