HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dům Edity a Jana – Jak se jim bydlí a co by dnes udělali jinak?

Edita a Jan si nedaleko Kolína nechali postavit svůj vysněný dům s výhledem na Železné hory. Co je přesvědčilo o tom, že by to měla být právě dřevostavba? Přečtěte si o jejich zkušenostech s výstavbou domu a zjistěte, co by dnes udělali jinak.


Moderní dřevostavba u Kolína
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan O.

Pane Jane, můžete nám stručně popsat, jak váš dům vypadá?

Máme bungalov do tvaru písmene L s velkými francouzskými okny a kamenným obkladem na fasádě. Dispozice je 4+kk a užitná plocha domu 122 m2. Denní a noční části jsou odděleny, také máme velmi prostornou kuchyň s jídelnou propojenou i s obývákem.

Fotogalerie:

i Foto: Jan O.

Co vás přivedlo na myšlenku postavit si nový dům?

Já i má partnerka pocházíme z vesnice. Bydleli jsme spolu v malém bytě v Kolíně, ale asi po půl roce jsem zjistil, že to není nic pro mě. Partnerce byt nevadil, ale pochopila, že v tomto neustoupím. Proto jsme se rozhodli nechat si postavit dům.

Proč jste se rozhodli pro dřevostavbu?

Chtěli jsme změnu, jít proti proudu a ulevit životnímu prostředí. Většina lidí okolo nás neustále mluví o tom, že dřevo patří pouze do kamen. Pohybuji se ve stavebnictví a vím, že to tak není. Už po staletí se dřevo na stavby využívá. Tak proč lidem neukázat, že to jde i jinak než pouze „po staru“? Je to jako s auty, když jste na něco zvyklí, už z principu jinou značku nechcete...

Podle čeho jste si vybrali pozemek?

Dostal jsem ho od rodičů, takže nebylo o čem přemýšlet. Je to krásné, klidné místo na kopci s výhledem na Železné hory.

Řešili jste s pozemkem něco nestandardního?

Rozdíl mezi jižní a severní stranou domu byl 1,5 metru. Museli jsme hodně bagrovat.

Fotky z výstavby domu si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Jak probíhalo vyřizování stavebního povolení?

Mám celý život štěstí na úředníky, takže proběhlo vše hladce. Většinu věcí si řešila realizační firma.

Nastaly v průběhu stavby nějaké problémy, které bylo potřeba řešit?

Naštěstí nic vážného. Spíše logistické problémy z důvodu horší dostupnosti našeho pozemku a „šikovnosti“ řidiče mixu, který si někam „ulil“ 2 m3 betonu. Prý chyba na váze. Jak se říká – Důvěřuj, ale prověřuj.

Vychází váš dům z typové varianty, nebo jste zvolili individuální projekt?

Je to typový dům, dělali jsme pouze jemné úpravy. Vedle kuchyně byla původně naprojektovaná malá komora. Dali jsme ji pryč a zvětšili si tím kuchyňský prostor.

V jaké fázi dokončenosti Vám stavební firma stavbu předala?

Dům zajišťovala firma kompletně na klíč s výjimkou domácí čistírny odpadních vod. 

Jaký jste zvolili konstrukční systém?

Naše dřevostavba je postavena klasickým systémem two-by-four. Konstrukce byla skládána na místě z KVH hranolů a obvodové stěny byly opláštěny deskami. Nechtěl jsem postup, kdy vám přivezou už hotové panely a vy nevíte, co je uvnitř. Bohužel nepoctivých firem je nespočet a vybrat dnes nějakou kvalitní a rozumnou je téměř nadlidský úkon. Stálo nás to mnoho času a pár tvrdých střetů s obchodníky a majiteli firem.

Tip redakce: Při výběru kvalitního dodavatele dřevostaveb může pomoci Asociace dodavatelů montovaných domů, která sdružuje ověřené realizační firmy.

Jak dlouho trvala výstavba vašeho domu?

Od výběru firmy až po nastěhování uplynuly zhruba dva roky. Nejvíce času nám zabralo přesvědčit starostku, že potřebujeme cestu k pozemku. Dále jsme čekali na přípojku elektřiny (9 měsíců) a vyřízení hypotéky (4 měsíce). Co se týče samotné výstavby domu, od kopnutí do země až po nastěhování trvala 8 měsíců.

Stupně prefabrikace dřevostaveb

Jak máte vyřešený systém vytápění?

Zvolili jsme podlahové topení pomocí odporových kabelů a krbová kamna.

Splnila dřevostavba vaše očekávání? Kdybyste byli opět na začátku, rozhodli byste se stejně?

Až na komín bychom udělali vše stejně. Vybrali jsme si krbová kamna, která mají vstup do komína ve výšce 875 mm. Firma ho zhotovila výšce jednoho metru. Jenomže se nám potom zalíbila jiná kamna, která měla otvor ve výšce 1350 mm. Bohužel už bylo pozdě něco měnit. Dnes bychom nechali udělat vstup výše, aby nás to neomezovalo ve výběru.

Chyběly Vám na začátku nějaké konkrétní informace, které by Vám bývaly ulehčily stavbu?

Byli jsme dostatečně připraveni. Hodně jsme si toho načetli a ptali se po známých. Navíc jsme se jistili stavebním dozorem. Často jezdím na více jak týdenní služební cesty, takže dozor byl pro mne jistotou. Partnerka je šikovná na estetiku, ale postupy a technologie nejsou jejím šálkem kávy, což se dá pochopit.

Vyskytlo se něco, co vás v průběhu celé stavby překvapilo?

Příjemně mě překvapil přístup dělníků a komunikace ze strany firmy. I během výstavby jsme měli možnost pár věcí změnit. Přece jen ne vše si dokážete představit pouze podle půdorysného nákresu.

Co Vám na životě v dřevostavbě vyhovuje nejvíce?

Izolační vlastnosti. Je to úplně něco jiného, než na co jsme byli zvyklí. Zatopíme v krbu a je okamžitě teplo téměř v celém domě. Dům celkově dýchá a je teplý.

Kolik vás v době bydlí?

Dva. Vlastně už téměř tři.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Novela stavebního zákona má posvíceno na černé stavby. Jaké budou postihy?

Doporučili byste dřevostavbu svým známým? Proč?

Doporučili a nejen známým. Lidé mají předsudky, že dům nevydrží, že ho zničí dřevokazní brouci, plíseň, houby, uragán, požár. Vždyť je to hloupost. Dřevo je vysušené, ošetřené. Kousek od nás stála donedávna krásná roubenka. Byla tu více než 100 let bez ošetření. Zbourána byla jen proto, že majitelka již není mezi námi a její potomci chtějí stavět nový dům. Plíseň a houby mají rádi vlhké dřevo. Uragán nám v našich krajích snad nehrozí. A požár? Dřevostavba má dobrou odolnost, stejně jako zděný dům. My máme výhodu v tom, že pokud jednou na požár dojde, což si samozřejmě nepřejeme, na úklid nám stačí koště a lopata.

Je něco, co byste vzkázali lidem, kteří zvažují bydlení v dřevostavbě?

Nic neuspěchat. Řádně vybírat a nenechat se ovlivnit úsměvem obchodníka k okamžitému podpisu. Objíždět lidi, kteří už bydlí. Vždyť i oni byli ve stejné situaci. Málokdo vás odmítne. Samozřejmě je potřeba je oslovovat s rozumem a dovést nějaké to „všimné“. Dřevostavba je šetrná pro životní prostředí i vaši peněženku, tak jen do toho.

Děkujeme panu Janovi za rozhovor a přejeme jemu i jeho rodině spokojené bydlení.

Vydáno dne:
24.06.2019

Photocredit: Jan O.

10

Dřevostavba je investice, která vám nepřeroste přes hlavu

Kolik stojí dřevostavba? A kolik vás bude stát její užívání? Jak tyto částky udržet pod kontrolou?.. Číst více →



Jak rychle se staví dřevostavba?

Čas jsou peníze a kratší výstavba dřevostavby vám ušetří oboje... Číst více →



Stupně prefabrikace dřevostaveb

U dřevostaveb se setkáváme s různými způsoby výroby a montáže objektů a jejich elementů. Jednotlivé způsoby jsou vázané na míru prefabrikace... Číst více →



Dřevostavba postavená na hlavu

Na první pohled nic zvláštního, ale jen pokud umíte chodit po stropě.. Číst více →



Montovaná dřevostavba za 3 týdny

Díky panelové výstavbě dřevostaveb, je možné bydlet za 3 týdny.. Číst více →



Dřevostavba svépomocí: Úskalí, o kterých možná nevíte

Napadla vás tato myšlenka? V tom případě si přečtěte tento článek... Číst více →



Dřevostavba promyšlená do nejmenšího detailu

Panelové dřevostavby jsou velmi praktické a oblíbené svou rychlostí výstavby. Zajímá vás, jak se v takových domech skutečně žije? Přečtěte si rozhovor s majitelem... Číst více →



Na stáří si splnili sen a vyměnili panelák za dřevostavbu – 360° video

Starší manželé Jitka a Tomáš se rozhodli se na „stará kolena“ postavit dřevostavbu. Co je k tomu vedlo? A jak jejich domek vypadá? Podívejte se v našem 360° videu... Číst více →



Jak se žije v dřevostavbě po šesti letech od nastěhování

Návštěva dřevostavby 6 let po dokončení. Majitelé jsou nadmíru spokojeni, oprav zatím nebylo potřeba a typový dům zcela vyhovuje... Číst více →



Jan se rozhodl pro dřevostavbu navzdory názorům svého okolí

Přečtěte si rozhovor s panem Janem o životě v dřevostavbě na sluncem zalité jižní Moravě. Poradí vám, jak na dobré sousedské vztahy. A nejen to... Číst více →