HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Je to pasivní dřevostavba? 4. díl na téma vzduchotěsnost

V ideálním světě by byl každý dům vzduchotěsný, tedy pečlivě provedený a s minimálními tepelnými ztrátami. V našem světě jsou vzduchotěsnému ideálu nejblíže právě pasivní domy. Dokonalé vyřešení a realizace vzduchotěsné obálky budovy je totiž jedním z jejich základních pilířů – je podmínkou pro efektivní zpětné získávání tepla větracím systémem, který je v pasivním domě nezbytný pro zajištění dostatečné výměny vzduchu.

Tématem tohoto dílu seriálu Je to pasivní dřevostavba? tedy bude vzduchotěsnost, neboli neprůvzdušnost pasivních dřevostaveb. Desatero pasivního domu se ptá: Byla řešena vzduchotěsnost domu a jak?


Pasivní dům desatero
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Neprůvzdušnost stanovená normou

Celkovou průvzdušnost obvodového pláště budovy stanovuje norma jako „hodnotu celkové intenzity výměny vzduchu při tlakovém rozdílu 50 Pa“. Pro pasivní dřevostavbu s nuceným větráním se zpětným získáváním tepla je hraniční hodnota 0,6 h-1, což znamená, že za jednu hodinu se v budově nesmí vyměnit více vzduchu než 60 % celkového objemu budovy.

Neprůvzdušnost dřevostavby se měří zpravidla již při její výstavbě pomocí tzv. Blower-door testu, a to po dokončení vzduchotěsnicích opatření. To proto, aby se nalezené netěsnosti daly hned na místě odstranit.


Otázka zní: Byla řešena vzduchotěsnost domu a jak?

Jak tedy poznat, jestli je vaše pasivní dřevostavba neprůvzdušná? Nejvíce napoví protokol o měření neprůvzdušnosti, pokud však vidíte na stavbě dělníkům pod ruky, odborníci z Centra pasivního domu radí, abyste se poohlídli, zdali používají těsnicí desky, folie a pásky. Samozřejmě, letmým pohledem neprověříte kvalitu prováděné práce, tu zjistí právě Blower-door test.

Neprůvzdušné desky a folie

Vzduchotěsnost se v dřevostavbách řeší pomocí konstrukčních desek na bázi dřeva nebo plastovými fóliemi (parozábrany).

OSB desky (dřevoštěpkové desky), MDF (dřevovláknité tvrdé), se používají ve vyhotovení na pero a drážku se spoji přelepenými páskami. Výhoda oproti fóliím tkví ve spojení vzduchotěsnicí schopnosti se současným zavětrováním konstrukce. Folie je také nutné vzájemně napojovat na podložených místech a eventuálně přítlačně laťovat.

Materiály pro vzduchotěsné spoje

Jednotlivé spoje desek a fólií je třeba pečlivě utěsnit. V současné době je na trhu značný výběr k tomuto účelu vyvíjených výrobků pro lepení, napojování a utěsňování, vše s garantovanou životností. Někteří výrobci parozábran mnohdy současně dodávají či alespoň doporučují vhodné pásky a doplňky pro jejich napojování.

Před použitím různých lepicích a spojovaných materiálů doporučujeme se poradit s výrobcem, protože některé materiály mohou vzájemně chemicky reagovat, popřípadě nevytvářejí trvale těsné spoje.

POZOR: Levné náhražky v podobě kancelářských a jim podobných pásek nezaručují trvanlivé utěsnění stavby. Mají nízkou pevnost, přilnavost, omezenou životnost a mohou znehodnotit vynaložené úsilí.

Neprůvzdušnost začíná již na papíře

Správné a pečlivé použití vzduchotěsných prvků je nutné pro dosažení tak nízkých hodnot průvzdušnosti, které pro pasivní domy stanovuje norma. Základem neprůvzdušnosti u pasivního domu je však již pečlivě propracovaný návrh s vyřešenými detaily a použitými materiály. Měl by dodržovat tyto zásady:

  • minimalizace prvků prostupujících vzduchotěsnou vrstvou – např. pomocí vedení rozvodů v instalačním prostoru
  • volba vhodné konstrukce budovy s minimem problematických detailů
  • návrh spojité vzduchotěsné obálky bez přerušení a její správné umístění v konstrukci
  • identifikace problematických míst, vyřešení způsobu utěsnění a napojení vzduchotěsnicí vrstvy na ostatní konstrukce spolu s detailní dokumentací a návrhem použitých materiálů
  • volba vhodného vzduchotěsnicího materiálu, kvalitních spojovacích a těsnicích materiálů (lepicí pásky, tmely atd.) kompatibilních se vzduchotěsnicím materiálem a s garantovanou funkčností (přilnavost, pružnost)
  • dokonalé utěsnění spojů navazujících a prostupujících prvků (okna, potrubí)

Bude Vás zajímat: Návrh a projekce dřevostavby

Chcete vědět, jak navrhnout pasivní dům, který bude splňovat všechny tyto zásady? Pak se stavte na kurzy, které připravilo Centrum pasivního domu spolu s odborníky na neprůvzdušnost i všechny ostatní aspekty správného pasivního domu. Více o šestici nových kurzů najdete na webu www.pasivnidomy.cz


nezisková organizace

Vydáno dne:
07.10.2013

11

Pasivní domy 1. díl - Od nízkoenergetického k pasivnímu domu

Nízkoenergetické domy mají oproti obvyklým novostavbám mírně zvýšenou tepelnou ochranu... Číst více →



Pasivní domy 2. díl - Charakteristické vlastnosti konstrukcí pasivních domů

Pasivní dřevostavba musí respektovat charakteristické vlastnosti konstrukcí.. Číst více →



Co má společného lednička, pneumatika a dům? - Energetický průkaz!

Povinný energetický průkaz nejen na novostavby. Jaká je vize do budoucna?.. Číst více →



Je to pasivní dřevostavba? 1. díl aneb máte výhled na jih?

Jak poznat, který dům je a který není opravdu pasivní?.. Číst více →



Je to pasivní dřevostavba? 2. a 3. díl aneb použili jste dost izolace

Má váš dům dostatek izolace, aby opravdu splňoval kritéria pasivní dřevostavby?.. Číst více →



5 nevýhod dřevostavby a moje odpovědi na ně

Odpovědi na pět základních nevýhod, které v kontextu dřevostaveb slýchám.. Číst více →



Je to pasivní dřevostavba? 5. díl aneb Řešil někdo tepelné mosty?

Zásadní otázka, na kterou byste se měli před samotnou stavbou zeptat... Číst více →



Kolik skutečně stojí život v pasivní dřevostavbě?

Kolik skutečně stojí život v pasivní dřevostavbě? Odpověď naleznete zde.. Číst více →



Vzduchotěsnost staveb bychom neměli přehlížet. Proč je tak důležitá?

Vzduchotěsnost staveb je velmi důležitým parametrem. Ať už máte zděný dům nebo dřevostavbu, nikdy by vám do domu nemělo foukat. Jak vzduchotěsnosti docílit se dočtete v článku... Číst více →



Stavět z cihly odmítli a ušetřili tak 1,5 milionu a roční nájem k tomu

Tomáš a Jaroslava toužili po rodinném životě v novém domě se zahradou a přírodou na dosah ruky. Co je přimělo vyměnit cihlový dům za dřevostavbu? A proč se záměrně vyhnuli typovému projektu?.. Číst více →