HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zimní zahrada: Jak ji postavit a zařídit?

Milujete květiny a stromy? Líbí se vám relaxace v blízkosti rostlin a litujete, že v zimě si nemůžete pohodu na zahradě užívat? Zařiďte si zimní zahradu, která povznese váš dům nebo byt. Ukážeme vám, co si před stavbou zimní zahrady promyslet a na co nezapomenout při realizaci. Nakonec vám prozradíme, jaké rostliny a nábytek se pro zimní zahradu hodí. 


Zimní zahrada
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Zimní zahrady jsou symbolem oduševnělosti a luxusu. Dříve bývaly běžnou součástí zámků nebo prvorepublikových vil. Zimní zahradu si dnes můžete zařídit i u svého rodinného domku nebo ji vytvořit na terase městského bytu. Dnes se zaměříme na to, jak takovou zimní zahradu postavit i kolik nás to bude stát. Také se podíváme na vhodné rostliny i nábytek.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, World-3, Kamil Kladiva

Co zvážit před stavbou zimní zahrady?

Rozpočet – kvalitní zimní zahrada není zrovna levnou záležitostí, jak vám ukážeme níže v článku, základní cena začíná na 100 až 150 tisících korun, ale vyšplhat se může až na milion.

Umístění – bude zimní zahrada součástí vašeho bytu, nebo bude oddělená od domu? Vytvoříte ji na terase, nebo budete přistavovat?

Orientace – je váš pozemek nebo byt vhodný pro stavbu zimní zahrady? Pamatujte, že severní nebo jižní orientace není pro zimní zahradu zcela vhodná.

Zimní zahrada a papírování

Stavba zimní zahrady neznamená, že nutně potřebujete stavební povolení. Nejjednodušší je vyprojektovat zimní zahradu současně se stavbou vašeho domu. Možná je ale už pozdě, nebo prostě bydlíte v bytě a jediné místo, které máte, je více či méně prostorná lodžie.

Stavební povolení pro zimní zahradu nepotřebujete vždy a všude. Některé stavební úřady chápou zimní zahradu jako stavbu a vyžadují stavební povolení, jinde se obejdete bez razítek. Než se stavbou začnete, informujte se proto na vašem stavebním úřadě a případně se připravte na jednání s úředníky.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Statika a výpočty zimní zahrady

Ať už plánujete zimní zahradu na terase rodinného domu, budete přistavovat, nebo ji chcete vytvořit na balkoně městského bytu, neobejdete se alespoň bez základního projektu, výpočtů a statiky.

Zvlášť pokud bude mít vaše zimní zahrada prosklenou střechu, je nutné projektovat ji tak, aby zvládla povětrnostní podmínky, zejména zatížení sněhem. V tom vám pomůže tzv. sněhová mapa ČR. Podle jednotlivých oblastí je zatížení sněhem od 50 do 150 kg na metr čtvereční, toto číslo narůstá v horských oblastech až na 400 kg na metr čtvereční střechy.

Pokud se rozhodnete pouze pro zasklení lodžie nebo městského balkonu, zjistěte si, jaké povinnosti máte vůči ostatním majitelům bytů a zda například není nutné, aby váš projekt odhlasovali na společné schůzi vlastníků.

Stavba zimní zahrady krok za krokem:

  • Zvolte správnou orientaci zimní zahrady. Šťastný není ani sever, ani jih. Ideální je nasměrování zimní zahrady na jihovýchod nebo jihozápad, což vytvoří optimální klima pro rostliny.
  • Základová deska by měla být nejlépe armovaná železnými pruty. Nezapomeňte na hydroizolaci a tepelnou izolaci.
  • Základní konstrukce zimní zahrady bývá nejčastěji hliníková. Hliník má řadu výhod: je nenáročný na údržbu, je pevný, odolný a trvanlivý. Další možností je dřevo, které působí přirozeně, ale vyžaduje údržbu.
  • Rozpočet na zimní zahradu snížíte, pokud hliník použijete na střechu a statické nohy, zatímco boční výplně mohou být plastové.
  • Při konstrukci střechy nezapomeňte na větrání a odvody vnitřního kondenzátu. Důležitý je okapový žlab se svody.
  • Zasklení je pro správné fungování zimní zahrady klíčové. Na kvalitě okenních výplní proto nešetřete. Musí být odolné vůči sněhu, kroupám a prudkému dešti.

Zastřešení terasy u domu: inspirace i praktické rady

Zimní zahrada svépomocí i na míru

Je rozdíl mezi tím, zda si vytvoříte zimní terasu nebo postavíte regulérní zimní zahradu, která bude fungovat jako samostatná místnost vašeho domu a poskytne vám kýžený luxus. Ušetřit můžete, když si vyberete typovou zimní zahradu namísto zimní zahrady na míru podle individuálního projektu. Další tip na snížení rozpočtu je udělat si zimní zahradu svépomocí, kde se cena zimní zahrady rovná nákladům na materiál a všemu času.

Menší zimní zahradu můžete zvládnout postavit už za 100 nebo 150 tisíc korun. Velké zimní zahrady z hliníkové nebo dřevěné konstrukce s kvalitním zasklením se pohybuje i kolem jednoho milionu korun.

Základní sestava zimní zahrady a její cena

Zimní zahrada 3 × 2 m, pultová střecha, pevné zasklení bez otevírání, bílé plastové rámy, izolační dvojsklo (střecha s bezpečnostním typem skla).

Cena: 127 000,- Kč

Montáž: 17 000,- Kč

Rozšíření základní sestavy zimní zahrady:

Prodloužení o 1 m: + 20 000,- Kč (+ 6 600,- Kč za montáž)

Hliníkový rám: + 29 000,-

Posuvná stěna na delší straně: + 12 500,- Kč

Jiné barevné provedení rámů: + 8 500,- Kč

Sklo střechy s protisluneční úpravou: + 8 400,- Kč

Sklo stěny s bezpečnostní úpravou: 12 800,- Kč

*Ceny jsou orientační.

Rostliny do zimní zahrady

Společně s projektem zimní zahrady a její stavbou začněte plánovat, jaké rostliny vysadíte. Každá rostlina má jiné nároky na teplotu, slunce nebo vlhkost. Při výběru rostlin do zimní zahrady proto zvažte klima, které uvnitř prostoru vznikne. Rostliny vybírejte také podle velikosti, náročnosti na péči nebo doby kvetení.

20 rostlin vhodných pro zimní zahradu:

Nábytek do zimní zahrady

S nábytkem pro zimní zahradu je to podobné jako v případě běžné venkovní zahrady. Záleží na vašich preferencích, vkusu a rozpočtu. Nábytek pro zimní zahradu by měl být praktický, pohodlný, odolný vůči vlhkosti a ideálně také bezúdržbový.

Kovový nábytek působí chladným dojmem, je pevný, odolává opotřebení a snadno se udržuje. Akumuluje teplo a na slunci je pak rozpálený. Vhodná je proto kombinace kovu se dřevem nebo textilem.

Ratanový nábytek má exotický vzhled, ale podléhá vlhkosti. Vhodný je proto umělý ratan, který se také snadněji udržuje.

Dřevěný nábytek působí přírodním a vkusným dojmem, ale vyžaduje údržbu. Pro zahrady je populární teak, který je odolný a nepodléhá tolik vlhkosti.

Plastový nábytek je levný, snadno se udržuje, ale může působit laciným dojmem.

Prohlédněte si inspiraci v naší fotogalerii.

Další vybavení zimní zahrady

Zamyslete se i nad doplňkovým vybavením zimní zahrady. Zimní zahradu budete nejspíš využívat nejen v zimě ale po celý rok. V letních měsících se vám bude určitě hodit zastínění zahrady proti slunci.

V zimě budete naopak přemýšlet nad vytápěním zimní zahrady. Budete mít zimní zahradu propojenou s bytem? Můžete zvážit podlahové vytápění, ale pro občasné posezení bude jistě stačit i menší přímotop.

Zaujal vás článek o zimní zahradě? Chystáte si postavit svou vlastní? Pošlete nám fotografii vaší zimní zahrady na redakce@drevostavitel.cz a zařadíme vás do naší galerie.

Vydáno dne:
31.10.2017

3

Dřevěná zima v bílém kabátu

Zima je v plném proudu a bílý kabát dřevostavbám prostě sluší.. Číst více →



Skleníky: Polykarbonátový skleník – cena a vlastnosti

Skleníky z polykarbonátu jsou stále oblíbenější. Jaké existují konstrukce pro polykarbonátové skleníky a jaká je jejich cena, se dozvíte zde... Číst více →



Video: Dřevo pro lepší životní prostředí

Dřevo je obnovitelná surovina, která má nespočet výhod jak z konstrukčního, tak i z environmentálního hlediska. A právě na ty se ve videu zaměřujeme... Číst více →



Vybudujte si vlastní přírodní zahradu: Poradíme vám, jak na to

Sníte o ekologické zahradě, která bude plně v souladu s okolní přírodou? Díky našim radám pro vás bude její založení hračkou... Číst více →



Připravte zahradu na jaro v šesti krocích

Chcete mít krásnou a zdravou zahradu po celý rok? Nepodceňte jarní přípravu a pusťte se včas do práce. Náš článek vám poradí, jak na to... Číst více →



5 tipů, jak si založit bylinkovou zahrádku

Založte si bylinkovou zahrádku, ve které vám poroste koření do kuchyně i léčivé bylinky. Bylinkový záhon je téměř bezúdržbový. Ukážeme vám, jak na to... Číst více →



Založení zeleninové zahrady: Návod krok za krokem

Toužíte po vlastní zelenině? Vypěstujte si ji! Ukážeme vám, jak snadno založit zeleninovou zahradu. Tady je návod krok za krokem... Číst více →



Kamení na zahradě v hlavní roli: Zužitkujte jej do posledního oblázku

Kámen je nepostradatelnou součástí zahrady. Přinášíme tipy, jak ho zajímavě a jednoduše zužitkovat a vytvořit si na zahradě originální a užitečné kamenné stavby... Číst více →



Vyberte si zahradu ke dřevostavbě: Je libo francouzskou, nebo raději anglickou?

Vaše dřevostavba se bude krásně vyjímat uprostřed dokonalé zahrady. Je tu náš rádce, který vám nabídne různé typy zahrad. Výběr už je na vás... Číst více →



Návod na DIY projekt: Jak postavit zahradní sklep svépomocí

Postavte si sami podle našeho jednoduchého návodu zahradní sklípek, kam uskladníte všechnu úrodu. A ještě vám zútulní zahradu!.. Číst více →