HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Keramická dlažba v interiéru: Kam se hodí a jak ji vybrat

Rekonstruujete? Nebo si zařizujete úplně nové bydlení a přemýšlíte, jaké podlahové krytiny by se vám domů hodily nejvíce? A co třeba keramická dlažba? Již dávno neplatí, že jde o podlahovou krytinu, která se hodí maximálně do koupelny nebo do kuchyně. V současné době ji můžete mít téměř v každé místnosti svého domova. A nezáleží na tom, zda půjde o ložnici nebo obývací pokoj.


keramická dlažba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Mark McCammon

Mnozí mají strach z dlažby v interiéru kvůli jejímu studenému povrchu. Tento problém jde však velmi snadno vyřešit podlahovým vytápěním, díky kterému bude vaše podlaha teplá kdykoliv budete chtít. Co se týče jiných ohledů, keramická dlažba má naprosto skvělé vlastnosti. Velká výhoda keramické dlažby spočívá v její odolnosti. Hodí se tak i do míst, která jsou hodně zatěžována (například obývací pokoj).

Vlastnosti keramické dlažby

Co se týče dalších vlastností keramické dlažby, můžeme volit mezi glazovanou keramickou dlažbou, která je měkčí, ale i slinutou keramickou dlažbou, která je tvrdá.  Další možností jsou i slinuté dlažby. S vysokou odolností dlažby však souvisí i její trvanlivost, která je podstatně vyšší než u jiných podlahových krytin. Keramická dlažba se nijak neprošlápne, neodře, navíc snese i vysokou zátěž, což oceníte ve chvíli, kdy svůj interiér zařizujete masivnějším nábytkem, který váží mnohem více než klasika. Životnost kvalitní dlažby pak může dosáhnout i na desítky let. A nyní k samotným typům dlažby, které si můžete také prohlédnout v galerii.

Glazovaná dlažba

Glazované dlaždice jsou opatřeny tenkou vrstvou glazury, která jim dodává barvu, lesk či odstín, ale i požadovanou tvrdost. Glazura je hmota sklovité textury, která se nanáší na dlaždice. Poté se vypaluje. A to buď jednou, dvakrát nebo třikrát. Obecně platí, že čím je glazura tmavší, tím hůře odolává otěru. Vybírat si můžete dlaždice matné, polomatné, lesklé nebo pololesklé.

Neglazovaná dlažba

Neglazovaná dlažba se skládá z dlaždic, které jsou jednolité v celé své tloušťce. Tyto dlaždice jsou leštěné nebo režné, s nasákavým nebo nenasákavým podkladem. Nenasákavý podklad nám může svými vlastnostmi připomínat porcelán. Nasákavý podklad je pak charakteristický pro přítomnost pórů, které absorbují vodu.

Slinutá dlažba

Slinuté dlaždice jsou vyráběny z přírodních materiálů, které jsou rozemlety na prášek a následně za vysokého tlaku a teplot spojeny. Tyto dlažby jsou vysoce odolné, mají menší nasákavost a dlouhou životnost. Vzhledem k tomu, že zde chybí glazura, jste však omezeni, co se týče odstínů dlažby. Nemluvě o tom, že z podlahy nebudete moct odstranit některé skvrny. I přesto se jedná o nejoblíbenější typ dlažeb.

Bude vás zajímat: Podlahové topení: Na boso i v zimě? Návod, jak toho docílit

Jak vybrat keramickou dlažbu do interiéru

Pokud vyberete opravdu kvalitní dlažbu, budete se z ní moct radovat i několik desítek let. Proto se při vybírání snažte nespěchat a zaměřte se na tyto čtyři faktory: nasákavost, mrazuvzdornost, odolnost proti opotřebení a protiskluznost.

Nasákavost a mrazuvzdornost

Nasákavost i mrazuvzdornost jsou dva důležité faktory výběru – zvlášť ve chvílích, kdy hledáme dlažbu do exteriéru. My se však nyní zaměřujeme na dlažbu interiérovou, kde je výběr podstatně snazší. Nasákavost dlažby je udávána v procentech. V případě, že zařizujeme interiér, můžeme bez obav zařizovat svůj domov jakoukoliv dlažbou bez ohledu na její nasákavost. Obklady, které mají nasákavost větší, než je 10 %, můžeme sehnat v široké paletě glazur, ale i dekorů či formátů. Můžeme je použít do jakékoliv místnosti. Keramická dlažba se obecně dělí podle použití v interiéru a na použití v exteriéru a interiéru.

Odolnost proti skluzu

V případě, že si pořizujete keramickou dlažbu do interiéru, nezapomínejte si zjistit údaje o její protiskluznosti. Co se týče označení, písmeno A je udáváno u základní zvýšené protiskluznosti. Písmeno C značí nejvyšší možnou protiskluznost. Na takové dlažbě můžete chodit i s bosýma nohama – bez obav z uklouznutí. Dlažby, které mají speciální protiskluzné reliéfy a glazury zajistí nejvyšší bezpečnost. Hodí se zejména do prostor, kde je vyšší riziko uklouznutí. A to třeba v koupelně (ve sprše), kolem bazénu apod. Pokud chcete ve svém interiéru chodit běžně s bosýma nohama, vybírejte si z možnosti A nebo B.

V interiéru si vystačíte s dlažbou kategorií R9 nebo R10, často pod piktogramem boty na šikmé ploše. Tato dlažba se hodí tam, kde chodíme často v botách. Jde o vstupy do domu, schody, balkony nebo terasy. Taková dlažba má protiskluzné glazury, ale i praktické reliéfy. Protiskluznost keramiky pro místa, kde chodíme v obuvi, se řadí do skupin R9 až R13.

Odolnost dlažby proti opotřebení

Otěruvzdornost je důležitá ve chvílích, kdy určujete, jak vysokou životnost má podlaha mít vůči počtu osob v domácnosti. Otěruvzdornost se udává v hodnotách PEI 1 až PEI 5. Obecně platí, že čím vyšší hodnota je udána, tím více odolná podlaha je. Co se týče jednotlivých pokojů, v koupelně si vystačíte s hodnotou PEI 1, chodbu je ideální vyřešit dlažbou PEI 3. Nejvíce namáhané prostory pak zařizujte dlažbou s hodnotou PEI 5. Taková dlažba je používána například u zádveří, kde byste mohli dlažbu poškodit nejrůznějšími kamínky a pískem.

Vydáno dne:
07.01.2020

Photocredit: Mark McCammon

2

Jakou zvolit v dřevostavbě podlahu

Rozebereme tři konstrukce podlah: suchou cestu, anhydrit a beton.. Číst více →



Podlahové topení v dřevostavbě

Zvažujete podlahové topení do dřevostavby? Jaké jsou výhody a nevýhody a jak v dřevostavbě podlahové topení funguje se dozvíte v našem článku... Číst více →



Venkovní dlažba na terasu: Jak vybrat tu správnou

Co musí splňovat venkovní dlažba na terasu? Podle jakých kritérií se rozhodovat?.. Číst více →



Ceny dřevěných podlah: Záleží nejen na typu dřeviny

Vybíráte dřevěnou podlahu a řešíte její cenu?.. Číst více →



Obklady do kuchyně: Inspirace, trendy a tipy

Hledáte inspiraci pro vaše obklady do kuchyně? Naleznete zde... Číst více →



Zámková dlažba: Návod, jak ji položit svépomocí

5 kroků jak si se zámkovou dlažbou svépomocí poradíte, i když nejste profesionální dlaždič... Číst více →



Zatravňovací dlažba: Kde ji použít a jaké má výhody

Zatravňovací dlažba je řešením pro zpevnění venkovní plochy. Zároveň zatravňovací dlažba umožní prorůstání trávy, takže na pohled působí zcela nenápadně... Číst více →



Podlahové topení: Na boso i v zimě? Návod, jak toho docílit

Masivní dřevo v kombinaci s podlahovým vytápěním dává to pravé kouzlo a útulnost domova. Dozvíte se více něž jen, jaké je potřeba dodržet podmínky pro podlahové topení... Číst více →



Obklady z mozaiky v koupelně či kuchyni dělají zázraky. A to už několik století.

Jak si obložit koupelnu obklady z mozaiky, jaké materiály a jaký postup se při obkládání doporučuje – aneb vše o mozaikách... Číst více →



Obklady do koupelny: Jaké zvolit? Rady, tipy, inspirace

Jaké zvolit obklady do koupelny, abyste se v ní cítili příjemně po mnoho let? V dnešním článku vám poradíme. Koupelna je pro nás všechny totiž nedílnou součástí domácnosti a trávíme v ní mnoho času... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů