HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Starý komín není nutné bourat. Snadnější a o polovinu levnější je frézování

Pokud má komín snížený tah nebo je zanesený dehtem, nabízí se samozřejmě možnost komín zbourat a postavit zcela nový. Proč však hned sahat po tak radikálním, a navíc drahém řešení, když se nabízí mnohem jednodušší? Frézování je provedeno během jednoho dne a je téměř o polovinu levnější než zbourat komín a stavět ho nanovo.


Frézování je levnou a rychlou možností při rekonstrukci komínu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Quinn Dombrowski (Flickr CC 2.0)

Starý komín není nutné bourat, levnější je frézování

Při rekonstrukci komínu u rodinného domu je několik možností. Komín odstranit a postavit nový nebo stále oblíbenější volba – nechat komín obnovit vyfrézováním a vyvložkováním. To je levnější, rychlejší a méně náročné. Při vyfrézování komínu dojde k rozšíření jeho vnitřního průduchu na požadovanou šířku. Tu určuje druh připojovaného zařízení nebo nový účel využívání komínu. Jak frézování vypadá, se můžete podívat v galerii.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Frézování komínu pomůže i od nebezpečných nečistot

Majitelé domů k frézování nejčastěji přistupují z důvodu zvětšení šířky průduchu (prostor, kterým odcházejí spaliny) komínu pro vložkování. Rozšiřovat je ale možné i z důvodu přestavby na větrací šachtu a podobně. Frézování je také řešení pro komíny s nedostatečným tahem nebo při zanešení dehtem, který nelze vypálit. Komín lze takto zvětšit až o třetinu, tj. pokud má komínové zdivo sílu 15 cm a průduch 15 cm, tak maximální velikost po úpravách bude 25 cm. O kolik je potřebné komín rozšířit, to je vhodné konzultovat s odborníky.

Vložkování komínu je levná metoda pro splnění současných norem. Staré komíny tak nemusíte bourat

Časová náročnost frézování komínu závisí na jeho délce

Ať jsou důvody pro zásah do komínu jakékoliv, vždy je potřeba k němu zajistit přístup ze střechy. Zpřístupnit se musí i místnosti, kterými komín vede uvnitř domu. Prvním krokem před frézováním je, že firma vyzkouší průchodnost komínu. Do otvoru komínu spustí zkušební trubku, která určuje, jestli je cesta rovná. Nejčastější překážkou v komínu je zanesení dehtem nebo záhyby, které brání snadnému frézování.

Po zvolení vhodného postupu pro rozšíření protáhne technik komínem frézu – přístroj, který vypadá jako válec s ocelovými řetězy. Ty se velice rychle roztočí, odstraní přebytečný materiál a pročistí cestu komínem. Frézování probíhá směrem nahoru a nadrcené zbytky materiálu se vybírají spodními dvířky, podobně jako saze.

Technici frézují rychlostí 1–2 m za hodinu, takže u většiny rodinných domů (délka komínu kolem 6 m) je práce během jednoho dne hotová (většinou i s následným vyvložkováním). Po dokončení frézování je důležité zkontrolovat, jestli pracemi nebyla narušena statika komínu. Rizikové jsou také uvolněné cihly a vzniklé praskliny. Při frézování vzniká velké množství suti a je nutné ji po dokončení práce odstranit.

Možnost frézování je omezena materiálem

Většinu komínů vyfrézovat lze, ale některé okolnosti mohou zamýšlenou úpravu omezit. Tvar průduchu a umístění komínu většinou nemají vliv na možnost ho vyfrézovat. O to obtížnější je ale situace v případě různých materiálů. Pohodlně lze frézovat beton a cihly. Šamotové a azbestové komíny lze upravovat pouze za určitých podmínek. S komínem z kamene, železobetonu, keramiky a plechu si frézování ve většině případů neporadí vůbec. Důvodem je křehkost nebo pevnost materiálu.

Pokud je průduch komínu uskočený nebo nerovný, tak jej frézováním nelze rovnat. Frézování pouze kopíruje cestu komínového průduchu. V některých případech lze vybourat montážní otvor a nesrovnalosti opravit. Nejčastěji se montážní práce provádějí v místě sopouchů (místo spojení kouřovodu spotřebiče a průduchu) a kontrolních otvorů.

V Česku zachvátí požár 3 komíny každý den. Lidé opakují stále stejnou chybu

Při frézování je důležité dbát na bezpečnost. U starších domů se může stát, že vibracemi, které vznikají během frézování, dojde k poškození konstrukce stropů. Na možné problémy by měla upozornit obhlídka technika ještě před zahájením rozšiřování komína.

I o ceně frézování rozhoduje zejména materiál

Cena frézování komínu je závislá na materiálu, konstrukci a délce komínu. Vyfrézovat jeden běžný metr cihlového komínu stojí okolo 700–1 000 korun. V případě šamotu a kameniny se ceny pohybují okolo 1 600–1 800 korun za běžný metr. Firmy si většinou nechávají připlácet za přípravné práce, dopravu a odvoz sutin.

Postavit nový komín je asi o 25–40 % dražší než nechat starý vyfrézovat a vyvložkovat. Obě úpravy většinou zajišťují stejné firmy. Díky tomu je možné mít během jednoho dne funkční vyvložkovaný komín.

Po frézování komína následuje vyvložkování

Vyfrézování je zpřístupnění cesty pro vložení nové nerezové vložky. Ta plní funkci nového průduchu pro připojené zařízení. Vložkování není složitý proces a na to, jak probíhá, se můžete podívat v galerii.

Vydáno dne:
27.10.2023

Photocredit: Quinn Dombrowski (Flickr CC 2.0)

4

Venkovní nerezové dvouplášťové komíny: V čem je jejich kouzlo?

Doba, kdy se komíny zdily z cihel je definitivně pryč... Číst více →



Jak ušetřit prostor i čas? Komín s krbovými kamny v jednom

V článku si povíme, jak komín s krbem funguje a jak probíhá jeho montáž... Číst více →



Komínové stříšky: varianty pro různé typy komínů

Znáte všechny funkce komínových stříšek? V tomto článku si ukážeme, proč jsou komínové stříšky tak důležité, a jaké typy lze použít... Číst více →



Jak správně topit v krbových kamnech a krbech

Topení v krbu či kamnech není jen způsob, jakým doma vykouzlit romantickou atmosféru, ale i příjemné teplo. Víte ale, jak správně topit?.. Číst více →



V Česku zachvátí požár 3 komíny každý den. Lidé opakují stále stejnou chybu

V loňském roce bylo hlášeno přes 1340 případů požáru komínů. V 85 % případů tomu lze jednoduše předejít prevencí... Číst více →



Rekonstrukce tahovek v prvorepublikové vile. Topily nepřetržitě 100 let

Krásná bílá sloupová kachlová kamna topila v prvorepublikové vile nepřetržitě 100 let. A byla řádně zanesená. Podívejte se na kompletní rekonstrukci nádherných tahovek krok po kroku... Číst více →



Pokuta až 100 000 Kč za chybějící revizi. Češi neznají povinnosti a pak musí platit

Nemáte platné potvrzení o revizi komína? Měli byste to co nejdřív napravit. V případě požáru vám totiž hrozí vysoké pokuty... Číst více →



Topný systém, který na rozdíl od tepelného čerpadla bude šetřit po generace

Vytápění je téma. Řeší se cena energií, řeší se dotace, řeší se návratnost. Faktem zůstává, že toto téma je poměrně závažné, jelikož sahá do našich kapes a často poměrně dosti hluboko. Každá doba má své trendové vlny, ke kterým se všichni davově uchylují... Číst více →



Vložkování komínu je levná metoda pro splnění současných norem. Staré komíny tak nemusíte bourat

Vyvložkovat komín znamená dát mu novou funkci. Jedná se o řešení pro připojování nových kotlů a podobných spotřebičů... Číst více →



Vypalování komínů je nebezpečný přežitek. Kominíci radí bezpečnější způsoby čištění

Komín zanesený dehtem a sazemi lze v některých případech nechat odborně vypálit. Zkušení kominíci však upozorňují na rizika s tím spojená... Číst více →