HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Konec uhlí do roku 2033? Česko přijde o polovinu elektřiny a náhrada zatím neexistuje

„Doba uhelná“ se nejspíše blíží ke svému konci a brzy bude minulostí. Stát plánuje konec uhlí na rok 2033, ale uhelné elektrárny dostanou pravděpodobně stopku ještě mnohem dříve. Problém je v tom, že společně s nimi přijde Česká republika také o 48 % vyrobené elektřiny. Místo rychlé reakce a výstavby náhradních zdrojů však přichází dlouhé schvalovací řízení a čekání na stavební povolení.


Konec uhlí bude v České republice nejpozději v roce 2033
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Adrem68 (Wikipedia CC 4.0)

Nastane opravdu konec uhlí v Čechách?

Ve spojení s ukončením uhelných elektráren v České republice se mluví hned o několika různých datech. Vláda nejčastěji zmiňuje rok 2033, uhelná komise doporučila rok 2038 a někteří v zákaz uhlí stále nevěří. Ve skutečnosti bude však stejně rozhodovat reálná tržní situace. Existuje dokonce varianta, že se uhelné elektrárny nedožijí ani roku 2030.

Po konci uhlí půjde soběstačnost České republiky ve výrobě elektřiny udržet jen těžko. Na uhlí stojí stále téměř polovina veškeré výroby a do roku 2033, kdy má skončit, se náhrada pravděpodobně nenajde. Zvýšit výrobu z jaderných zdrojů do zmíněného roku také není reálné stihnout. Částečnou náhradou by mohly být obnovitelné zdroje, nicméně sluneční a větrné elektrárny sotva nahradí uhlí v plném rozsahu. Na graf, který říká, z čeho se v České republice vyrábí elektřina, se můžete podívat zde.

Konec uhlí plánuje i ČEZ

ČEZ, který je největším provozovatelem českých uhelných dolů, se zavázal vzdát se uhlí kvůli uhlíkové stopě. Chystá se proto do roku 2025 snížit podíl výroby z uhlí na 25 %. Od roku 2030 pak plánuje ukončit výrobu tepla z uhlí definitivně. ČEZ počítá s nejpozdějším datem 2033, nicméně podle aktuálních tržních podmínek to vypadá již na rok 2030. Konec uhlí tak nastane pravděpodobně dříve, než stíhá plánovat vláda.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Rostoucí ceny emisních povolenek jsou pro uhelné elektrárny likvidační

V předčasném ukončení výroby energie z uhlí hrají podstatnou roli emisní povolenky, které musí provozovatelé uhelných elektráren coby znečišťovatelé ovzduší kupovat. Jejich cena se pohybuje okolo 100 euro, počátkem roku 2020 byly přitom za pětinu. Provozovatelé uhelných elektráren tak možná budou muset končit už po roce 2026.

Kolik zatím stojí kotle na tuhá paliva? Srovnání cen zde.

Na výrobu 1 MWh elektřiny potřebuje starší elektrárna na hnědé uhlí asi jednu emisní povolenku. Povolenka bude v roce 2026 pravděpodobně skoro stejně drahá jako elektřina. Elektrárna prodá elektřinu například za 106 euro a koupí povolenku za 100 euro. Z rozdílu bude muset zaplatit provoz, uhlí, zaměstnance atd. Výroba tak bude pro tyto elektrárny příliš nákladná.

Na aktuální ceny uhlí a jejich vývoj během let 2012–2023 se můžete podívat v galerii.

Náhrada za uhlí zatím neexistuje

V České republice se z uhlí vyrábí 48 % elektřiny. Nahradit takové množství nebude vůbec jednoduché a bude potřeba všech zdrojů, ať už jaderných nebo obnovitelných. Krizová bude především doba do roku 2036, kdy by měl být do provozu uveden nový blok v Dukovanech.

U obnovitelných zdrojů je hlavním problémem jejich závislost na počasí. Hrozí tak přebytek energie v jednu chvíli a její nedostatek v jinou. Česko navíc v produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů prozatím zaostává. Místo podpory je její rozvoj spíše blokován. Zajištění náhradních zdrojů by mělo být co nejvíce urychleno, nicméně jejich stavbu komplikují dlouhá povolovací řízení.

Konec uhlí se pravděpodobně dotkne každého

Pokud se nenajde odpovídající alternativa, dotknou se důsledky každého. Odhaduje se, že se spotřeba elektřiny v důsledku většího počtu elektromobilů, tepelných čerpadel a podobných technologií může do roku 2050 až zdvojnásobit. Nahradit elektřinu z uhelných zdrojů by přitom byl problém i při současné spotřebě.

Nedostatek elektřiny je reálnou hrozbou pro Českou republiku už v roce 2030. Pokud opravdu budou uhelné elektrárny končit podle plánu a nebudou nové zdroje elektřiny, naše energetická bilance se může stát deficitní.

Zákaz prodeje kotlů a kamen na uhlí nebude. Stát narazil na odpor veřejnosti

České sci-fi: stavět rychle a bez problémů

Důležitá je včasná stavba nových elektráren. To se však kvůli stavebním povolením a hledání dodavatelů jeví v českých podmínkách v horizontu sedmi let jako nereálné. Konec uhlí je skutečným problémem pro energetickou soběstačnost Česka. Přijdeme o velkou část stabilní výroby elektřiny, celý výkon pro regulaci a o většinu kapacity centralizovaného zásobování teplem. Pokud Česko nestihne najít náhradu za uhlí, bude se muset spoléhat na dovoz. Například z Německa.

Vydáno dne:
18.12.2023

Photocredit: Adrem68 (Wikipedia CC 4.0)

6

Vodní mlýn jako zdroj energie
Zajímáte se o vodní mlýny a jejich konstrukci? K čemu vodní mlýn sloužil, co ke svému provozu potřeboval a jak fungoval se dozvíte v našem článku.

Kamna Petry: Zatopíte si dřevem i uhlím
Kamna Petry představují léty ověřenou kvalitu! Potřebujete si vytopit chatu, chalupu, nebo zahradní domek? Dozvíte se, jestli jsou pro vás kamna Petry vhodná, jak fungují a kolik tato prastará kamna na tuhá paliva stojí.

Dům a solární panely: Sluneční elektrárna nemusí být vidět
Chtěli byste mít na střeše solární elektrárnu, která by nekazila vzhled vašeho domu? V Itálii vynalezli novou technologii, díky které si solárních panelů ani nevšimnete.

Záložní energie při výpadcích elektřiny a tuhých mrazech
Jak překonávat výpadky elektrické energie v zimním období? V tomto článku jsou sepsané možné varianty pro menší rodinné domy i bez plynové přípojky a krbu.

Nová elektrárna dokáže vyrobit 1 kWh za 0,14 Kč
Nový typ speciální modulární elektrárny vyrobí elektřinu za neuvěřitelných pár haléřů. Kdy můžeme očekávat její spuštění v Česku?

Zákaz prodeje kotlů a kamen na uhlí nebude. Stát narazil na odpor veřejnosti
Plánovaný zákaz kotlů a kamen na uhlí od ledna 2025 neprojde. Narazil na hlasitý odpor veřejnosti i významných institucí.

Nástrahy dodavatelů energií připravují domácnosti o tisíce ročně
Energetická krize, kterou odstartoval krach jednoho z velkých dodavatelů, se dotkla skoro všech domácností v Česku.

Vyplatí se stále topit uhlím? Srovnání ceny za 1 kWh
Vyplatí se i dnes vytápět uhlím? Přehledné srovnání nákladů na 1 kWh jednotlivých typů uhlí.

V Česku se plánuje stavba nových jaderných reaktorů. Jejich umístění vás překvapí
Ještě sice není zcela jisté kdy, ale že k tomu dojde, je už víceméně zpečetěno. V České republice se plánuje v následujících letech výstavba řady jaderných rektorů, které by měly být rozptýleny napříč celou zemí.