HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Krbová kamna litinová, nebo kachlová?

Při výběru krbových kamen hraje roli hned několik parametrů. Nechme dnes stranou výkon a další technické ukazatele. Z jakých materiálů se krbová kamna vyrábějí? Jaký je rozdíl mezi litinovými a kachlovými kamny? Kdy se vyplatí pořídit si jednoplášťová a kdy je vhodné investovat do dvouplášťových krbovek?


Litinová krbová kamna
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Alan Levine (Flickr CC0)

Při výběru krbových kamen hraje roli hned několik parametrů. Mimo samotného výkonu, což je asi první parametr, který každého (mimo designu) zajímá, se jedná o několik dalších podstatných prvků. Například z jakého materiálu jsou daná kamna vyrobena, proč tomu tak je a co to pro nás znamená z hlediska vlastností kamen. Dobrou otázkou také je, kdy se vyplatí pořídit si jednoplášťová a kdy je vhodné investovat do dvouplášťových krbovek. Pojďme si na to v rychlosti podívat.

Vytápění místnosti prostřednictvím krbových kamen slaví velký comeback. Dřevo patří k nejlevnějším zdrojům tepla a vyznačuje se vysokou výhřevností. Moderní krbová kamna jsou vybavena kvalitními parametry, které zaručují efektivní spalování dřeva a pohodlné vytopení interiéru. Pokud je navíc součástí krbových kamen teplovodní nebo teplovzdušný výměník, plnohodnotně nahradí kotel na uhlí, na zemní plyn nebo elektrokotel.

Materiál kamen: Litina, nebo kachle?

Krbová kamna, ať už s výměníkem nebo bez něho, se v současné době vyrábí z různých materiálů. Levnější kamna jsou většinou vyrobena z plechu nebo lacinějšího nerez kovu. Kvalitní kamna bývají vyrobena z litiny nebo keramických kachlí. Právě na ty se dnes zaměříme.

Krbová kamna, jak vybrat ta správná

Litinová krbová kamna

Litina patří k nejčastěji používaným materiálům pro výrobu krbových kamen. Odborníci považují litinu za prvotřídní materiál hned z několika důvodů. Litinová krbová kamna vydávají teplo rovnoměrně, což je nedocenitelná vlastnost každého zdroje tepelné energie. Protože má litina schopnost akumulovat velké množství tepla, vydává ho ještě dlouho poté, co krbová kamna vyhasnou. Tuto vlastnost oceníte například v noci, kdy večer do kamen přiložíte a ještě ráno vydávají teplo.

Litina je současně značně odolná vůči přehřátí, proto se litinová krbová kamna nedeformují ani při vysokých teplotách (jako se to může stát u kamen z levnějších materiálů, například obyčejného plechu). Celolitinová krbová kamna současně velmi dobře těsní, což opět zvyšuje efektivitu vytápění. Aktuální ceny litinových kamen si srovnejte zde.

Akumulační krbová kamna zvládnou vytopit celý dům už za pár korun

Kachlová krbová kamna

Kachlová krbová kamna nadělají parádu nejen ve venkovsky laděném interiéru. Kachlová kamna bychom neměli zaměňovat s tradiční kachlovou pecí. Krbová kamna s kachlovým obkladem se – podobně jako kamna litinová – vyznačují dlouhou dobou sálání tepla. Proto jsou úsporná, efektivní a nenáročná na provoz.

Krbová kachlová kamna pracují na základě tzv. sálavého akumulačního systému, který oceníte v případě, že chcete kamna používat jako primární zdroj vytápění. Jinak řečeno, krbová kamna s kachlovým obkladem sice mají pomalejší rozběh, ale po zahřátí sálají dlouhodobě, a to i několik hodin po vyhasnutí plamene.

Hypokaustní systém – vrchol kamnářského umění

Podle typu použití se dají pořídit 3 typy kachlových krbových kamen

  • Lehká – mají rychlejší náběh a akumulaci okolo 4 hodin a jsou vhodná hlavně do rekreačních objektů.
  • Polotěžká – náběh trvá cca 2 hodiny a doba akumulace je okolo 8 hodin. Tato krbová kamna jsou vhodná jako sekundární zdroj energie pro trvale obydlené objekty.
  • Těžká – náběh je okolo 4 hodin a akumulace cca 12 hodin. Tento typ krbových kamen je vhodný jako primární zdroj tepla do trvale obydlených objektů.

Kachlová a litinová kamna s výměníkem

Krbová kamna je možné používat jako lokální zdroj tepla. Pokud je umístíte v jedné místnosti, stanou se určitě nejen vítaným zdrojem vytápění, ale i jedinečným solitérem, který navíc poskytuje neopakovatelný zážitek v podobě živého ohně.



Pokračovat na další část →






Vydáno dne:
19.06.2015

Photocredit: Alan Levine (Flickr CC0)

30

Krbová kamna, nebo krbové vložky? Topíme dřevem

Přemýšlíte o tom, zda si budete topit nebo přitápět dřevem?.. Číst více →



Krbová kamna s výměníkem teplovodním nebo teplovzdušným?

Krbová kamna, která vytopí celý dům? Když k nim připojíte.. Číst více →



Krbová kamna na dřevo, peletky, biolíh nebo elektřinu?

Krbová kamna na dřevo, líh nebo elektřinu, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Dozvíte se, jaké vlastnosti mají peletová kamna i jaké mají výhody a nevýhody. V článku rovněž najdete aktuální cenové srovnání všech druhů krbových kamen... Číst více →



Kanadská krbová kamna: Výhody, nevýhody, výrobci

Jaké jsou výhody a nevýhody krbových kamen? Dozvíte se zde... Číst více →



Palivové dřevo: Jaká je jeho výhřevnost a cena

Palivové dřevo na topení je stále vyhledávaným zdrojem pro vytápění objektů. Jak se spočítá jeho výhřevnost?.. Číst více →



Kachlová kamna: Jak to, že zvládnou vytopit celý dům?

Kachlová kamna se znovu vrací, aby vytopila domy. Jsou opravdu tak účinná?.. Číst více →



Akumulační krbová kamna na dřevo: Jak fungují a kdy se vám vyplatí?

Akumulační krbová kamna na dřevo méně protopí a nemusíte tak často přikládat. Jaké mají výhody a nevýhody a kde jsou vhodnější než přímotopy?.. Číst více →



Palivové dřevo je nejlevnější za poslední dekádu. Může za to kůrovec

Cena palivového dříví klesla meziročně o téměř 40 %. Za kolik jej dnes nakoupíte a vyplatí se dělat zásoby na zimu? Čtěte v našem článku... Číst více →



Kachlová kamna zažila slávu, pád i vzkříšení. Dnes patří k nejoblíbenějším kamnům českých domácností

Prohlédněte si bohatou galerii kachlových kamen a přečtěte si o jejich historii. Věděli jste, že v době jejich vzniku byly známkou luxusu?.. Číst více →



Kachlová a krbová kamna – inspirace pro kachle a obložení

Toužíte po nových kamnech či krbu? Nevíte si rady s výběrem druhu obložení? Inspirujte se možnostmi v našem článku... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů