HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

V roce 2050 bude žít 70 % lidí ve městech. Jak se tam vejdou?

Neotřelá architektonická soutěž láká mladé architekty k účasti na projektu, který nemá obdoby! Finská společnost představila v roce 2016 koncept Plán B, jehož hlavním cílem je řešit a poukázat na problematiku urbanizace. Přečtete si, co by soutěž měla vyřešit a jakou akternativu nabízí.


Město nad městem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Metsä Wood

V dnešní době žije ve městech 40 % celosvětové populace a předpokládá se, že do roku 2050 to bude celých 70 %. Je tedy nutné začít přemýšlet nad plánem B, jak tvořit naše města,  aby byla obyvatelná a krásná zároveň. Soutěž The City above the City k tomu má napomoci. Jde vůbec stavět nad město další město? A proč bychom o tom měli uvažovat také my, se dozvíte na následujících řádcích. 

O co v soutěži běží?

Zadání se zdá být jednoduché – města je třeba rozšiřovat, a přitom nejlépe nezastavovat další půdu. S řešením problému jménem urbanizace přichází finská společnost Metsä Wood ve své celosvětové soutěži The City above the City. Vybízí mladé architekty na celém světě, aby navrhli dřevěné rozšíření k již existujícím domům a stavbám.

V minulém ročníku se zapojili do soutěže architekti ze 40 zemí světa a vítězné návrhy pak byly realizovány v New Yorku, Šanghaji či Tampere ve Finsku.

Proč stavět Město nad městem?

Jak bylo naznačeno, do roku 2050 očekáváme, že přibližně 70 % světové populace bude žít v městských oblastech a aglomeracích. To znamená, že budeme potřebovat funkční a živý prostor pro miliardy lidí. Současně ale musíme bojovat proti rychlým klimatickým změnám. Proto je nasnadě začít využívat pro stavbu (a nástavbu) domů materiál, jehož ekologická stopa je menší oproti betonu a dalším stavebním materiálům.

Dřevo umožňuje stavět nejen více ekologicky, ale také rychleji, což je v dnešních stavebních podmínkách výhodným bonusem.

Celosvětově je dnes dřevo pro městské stavby využíváno jen z 5 až 10 %. V České republice dokonce zcela zanedbatelně. Proto přišla společnost Metsä Wood s návrhem, jak napříč státy sdílet a pomáhat realizovat projekty, které by právě dřevěnou výstavbu podpořily a zpropagovaly.

Jak se staví The City above the City?

Předním materiálem pro tyto dřevěné nástavby se stal v soutěži dřevěný materiál Kerto® LVL neboli vrstvené dřevo. Mezi hlavní výhody tohoto kompozitního materiálu patří pevnost a lehkost, což představuje ideální kombinaci pro konstrukci nástavby.

Bude vás zajímat: Microllam, LVL, Ultralam - žádný rozdíl? Dýha, která unese strop i střechu

Výzkumy ukazují, že zhruba 1/4 stávajících budov ve velkých evropských i zaoceánských městech je dostatečně únosná k vybudování dalších dřevěných pater. Navíc materiály na bázi dřeva jsou lehké a realizace nástavby je tak velmi rychlá. 

Dřevo se tak stává velmi slibným stavebním materiálem, který by mohl vytvořit prostor pro miliony lidí v již existujících městech. Tím by se zabránilo neúnosnému urbanistickému rozšiřování měst a zastavování orné půdy, kácení lesů apod.

Když se dřevěná nástavba povede…

  • Tammelan-kruunu

Vítězem kategorie „Velké nástavby“ se stal v roce 2017 návrh autorské architektonické dvojice Lisa Voigtländer & Sung Bok Song. Jejich koncept Tammelan Kruunu rozšiřuje bydlení v jednom z betonových domů, které byly stavěny v 60. letech minulého století ve finském městě Tampere.

S podobnou typologií budov se setkáváme také my v českých panelácích. Možná právě proto může být jejich návrh inspirující také pro české poměry.

  • Above all

Druhé místo stejné kategorie obsadily celkem tři návrhy, jedním z nich je také velmi neotřelá nástavba ikonického mrakodrapu na 5th Avenue v Manhattanu (New York). Projektový návrh zasazený do místa s jednou z největších koncentrací lidí na světě je typický pro soutěž The City above the City a přesně odpovídá jejím požadavkům.

Dřevěná stavba posazená nad známý mrakodrap je čtyřpodlažní a tři patra jsou osazena byty s velikostmi od 50 do 95 m2. V nejvyšším patře pak najdeme veřejné prostory jako posilovnu, společnou prádelnu, bar, zimní zahradu a střešní terasu s ohromujícím výhledem na jižní část celého Manhattanu.

  • Modern Nomads

Přestože za Českou republiku se bohužel zatím žádný architektonický návrh do soutěže nepřihlásil, naši sousedé byli aktivnější. Polská architektonická skupina Misak Terzibasiyan, Emile van Vugt & Hanna Jurkowska navrhli koncepci pro moderní městské nomády s odpovídajícím názvem Modern Nomads.

Přestože se neumístili na předních příčkách soutěže, je jejich projekt nástavby více než zajímavý. Je totiž zasazen přímo nad varšavské centrální nádraží. Projekt Modern Nomads je určen nejen lidem, kteří denně cestují a potřebují být blízko nádraží, ale měl by sloužit také lidem bez domova jako rehabilitační program.

Každý obytný prostor se skládá z několika základních funkčních částí, které lze složit podle potřeb obyvatel. Základní výbava (obytný prostor + hygienické zázemí) je rozložena do 14 m2 moderního a nevšedního obydlí.

Líbí se vám myšlenka města nad městem? Napište nám váš názor do diskuze.

Vydáno dne:
16.03.2018

Photocredit: Metsä Wood

0

Roubená sluneční kancelář

Roubenka srdcem firmy? Výrobce čajů a biokoření Sonnentor pojal přestavbu kanceláří dosti netradičně. Inspirujte se galerií roubené zasedací místnosti... Číst více →



Video: Kácení stromů nechte raději na odbornících

Kácení stromů může být často rizikové. Pokud s kácením nemáte zkušenosti, raději zavolejte odborníka, který vám strom pokácí. Vyhněte se zbytečným zraněním z hlouposti... Číst více →



Co se stane, když stavbu řídí umělá inteligence, která se učí z cizích chyb?

Prohlédněte si program, který vám poradí, co se dá na vašem stavebním plánu zlepšit. Alice umí pohotově poradit, když věci nejdou podle plánu... Číst více →



Jednoduchost, skromnost a tradice – tři základní vlastnosti finského domku

Jak vypadá jednoduchý, skromný a trvale udržitelný domek, který je postavený v souladu s tradicemi finské architektury a ctí okolní krajinu?.. Číst více →



Vědci našli způsob, jak stavět budovy téměř neomezené výšky. Ze dřeva!

Jak to, že je celulóza tak pevná a téměř nezničitelná? A dalo by se to nějak využít? Rozhodně ano! V našem článku se dočtete více... Číst více →



5 kroků k zelenějšímu domovu – jak málo stačí?

Přemýšlíte, jak udělat váš domov ekologičtějším? Upravte několik drobností a vaše domácnost i planeta se zaraduje! Našich 5 tipů vám pomůže... Číst více →



Z Prahy do Brna za 20 minut? Brzo se možná dočkáme díky tomuto dřevěnému mrakodrapu!

V Brně má do padesáti let vyrůst futuristický dřevěný mrakodrap ukrývající stanici hyperloopu. Zajímá vás, jak bude nejspíš vypadat?.. Číst více →



Organický mrakodrap v Londýně roste z recyklovaného odpadu jeho nájemců

Moderní organický mrakodrap v Londýně roste jako kouzelný fazolový stonek k nebesům. Udržitelná architektura 21. století ukázala opět nové směry... Číst více →