HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Microllam, LVL, Ultralam - žádný rozdíl? Dýha, která unese strop i střechu

Dřevo jako stavební materiál má různé vlastnosti vzhledem ke směru vláken. V průběhu růstu stromu navíc dochází i ke vzniku vad, které pak mají vliv na výslednou kvalitu suroviny. Proto jsou jako konstrukční prvky staveb mnohem více využívány progresivní materiály na bázi dřeva. Nejčastěji se jedná o plošné materiály pro opláštění, jako je například dřevotřísková deska, OSB deska apod. Podívejme se však i na další výrobky z vrstveného dřeva, které dokáží zastat hlavní nosnou funkci v dřevostavbě.


vrstvené dřevo
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Alberta Innovates Bio Solutions

Co je to Microllam LVL?

Microllam zkráceně LVL (angl. Laminated Veneer Lumber) je materiál složený z dýh jehličnatých dřevin, které se vzájemně lepí v rovnoběžném směru. Skladba z dýh orientovaných pouze v podélném směru vykazuje mimořádně vysokou pevnost a minimální tvarové změny. V současné době nalézá uplatnění ve stavbách jako nosníky a sloupy.

Vůbec k prvnímu použití vrstveného dřeva jako nosného materiálu došlo koncem 60. let 20. stol. v USA. Jednalo se spíše o vrstvené hranoly a lepené nosníky typu KVH a BSH. Byl to ovšem základ výroby pro materiál z vrstvených dýh, které mají tloušťku do 6 cm na rozdíl od hranolů. Zde Microllam zpopularizovala firma Trust Joist MacMillan, která vyvinula lepené materiály Microllam LVL, Parallam PSL, Intrallam LSL a TJI Joists.

První výrobu vrstveného dřeva LVL v Evropě pak začala v roce 1978 finská firma Finnforest pod názvem Kerto. Mezi významné výrobce patří i německá firma Steico, která Microllam vyrábí pod názvem Ultralam.

Výroba Ultralamu

Výroba je velmi podobná jako u překližovaných desek, výrobní proces je však kontinuální. Jaký je první krok při procesu výroby? Pomineme-li růst stromu a práci v lese, dostaneme se do výrobního závodu, kde se odkorněná kulatina propaří a zakrátí na požadovanou délku. Z takto připravené kulatiny se loupou pásy dýhy.

Základní surovinou pro výrobu vrstveného dřeva jsou právě loupané dýhy z jehličnatých dřevin, nejčastěji se používá dřevo borovice. Dýhy o šířce 650 až 1370 mm a tloušťce okolo 3 mm se nejprve vysuší na ± 8 % vlhkosti a poté se jednotlivé listy sesadí těsně vedle sebe s vlákny v podélném směru. Na připravené pláty dýh se nanese vodovzdorné lepidlo a dýhy se na sebe seskládají v několika vrstvách. Při skládání dýhových vrstev je důležité překrývat spáru dýh v předešlé vrstvě s minimálním přesahem 150 mm. Vytváří se tak nekonečný pás, který se následně zalisuje.

Na konci výrobního procesu máme kompaktní materiál s maximálním formátem 1,2 x 20 m a tloušťkou 18 až 90 mm.

Podívejte se na kompletní výrobu Ultralamu:

Čím je Ultralam (Microllam) tak výjimečný?

Mnohostranné použití lepeného dřeva není jen náhoda, ale má pevný základ ve vlastnostech materiálu.

  • Vyšší pevnostní vlastnosti oproti rostlému dřevu. Ultralam dokáže při menším průřezu zvládnout větší zatížení než například beton či rostlé dřevo. Ušetříme tím nejen spotřebu dřeva, ale sníží se tím i hmotnost celé konstrukce a zvětší se prostor.
  • Rozměrová stabilita je mnohem lepší. Při změně vlhkosti nedochází k vnitřnímu napětí, tudíž ultralam nesesychá, nekroutí se a nevznikají žádné trhliny jako u přírodního dřeva.

Čtěte dále: Lepené dřevo to natře oceli

Kde lze Ultralam použít?

Instalace je díky potřebným menším rozměrům, a tudíž nižší hmotnosti, velmi jednoduchá. Není třeba žádné speciální zařízení a opracování je možné stejnými nástroji jako běžné rostlé řezivo.

Vrstvené dřevo Ultralam se vyrábí v několika variantách, lišících se orientací dýh.

Ultralam typ R

Dýhy jsou v průřezu pouze v podélném směru. Tím je zajištěna velmi vysoká pevnost. Používá se pro nosníky, vaznice, krokve, stropnice, příhradové konstrukce apod.

Ultralam typ X

Průřez má z cca 80 % podélně uložené dýhy a z cca dalších 20 % příčné dýhy. Je nosný v obou směrech a používá se jako nosné a výztužné velkoformátové desky. Jeho použití může být i v nosném plášti stropu či střechy, přesahy střech a další.

Ultralam I

Obsahuje podélné i příčné dýhy s nižší pevností. Tento materiál se hodí pro méně namáhané konstrukce, které však vyžadují tvarovou stabilitu. Jedná se například o dělící stěny, rámy apod.

Porovnání Ultralamu (LVL) s ostatními materiály

Uvedená cena za m? je pouze orientační a vždy záleží na nastavených cenách výrobců, a především na průřezu prvků. Nelze si nevšimnout výrazně vyšší ceny u Ultralamu, což jen dokazuje náročnost výroby. Nesmíme zapomenout, že vzhledem k vlastnostem Ultralamu se na stavbě používají výrazně štíhlejší prvky.

Ve statickém výpočtu zjišťujeme rozměry prvků v závislosti na použitém materiálu. Ten ve výpočtu zohledňujeme právě modelem pružnosti a ohybovou pevností. V případě, že LVL má modul pružnosti vyšší, budou výsledné rozměry prvků vycházet menší. Ultralam je sice na m? dražší, ale je možné, že podle statického výpočtu nám vyjde menší dimenze a tím na hmotě materiálu podstatně ušetříme.

Pokud tedy zvažujete použití vrstveného dřeva LVL, je potřeba si správně propočítat, zda se vám vyplatí.

Byl pro vás článek přínosný? Dozvěděli jste se nové věci, nebo naopak máte pocit, že něco chybí? Dejte nám vědět váš názor do diskuze.

Vydáno dne:
07.11.2017

Photocredit: Alberta Innovates Bio Solutions

4

Konstrukční systémy dřevostaveb 3. díl - Způsoby přenosu zatížení

Způsoby přenosu zatížení a základní konstrukční principy dřevostaveb.. Číst více →



Lepené dřevo to natře oceli

Architekti mohou pustit uzdu své fantazii a tvořit ve všech směrech.. Číst více →



Video: Jednoduchá chata z CLT panelů ve stylu LEGO

Woody 15 je víceúčelová chata poskládaná z CLT panelů, kterou je možné postavit téměř kdekoliv a za velice krátkou dobu... Číst více →



CLT panely: Vrstvené masivní panely, které voní dřevem

Co je to CLT panel? Dřevěné masivní panely jsou konstrukčním systémem dřevostaveb nabízejících pohledové dřevo, vysokou pevnost a moderní design... Číst více →



Dýha a její výroba – krok po kroku

Dýha je součástí mnoha výrobků ze dřeva. Její výroba má specifický postup, který jsme zpracovali v následujícím článku... Číst více →



Vodovzdorná překližka – materiál, se kterým se setkáte nejen na dřevostavbě

O pojmu překližka už jste asi slyšeli. V následujícím článku si ale představíme vodovzdornou překližku a ukážeme si příklady jejího použití... Číst více →



Dřevo jako supermateriál aneb devatero pro dřevo

Nenechte si ujít další díl skvělého seriálu Země si žádá změnu přístupu ke stavbám od ADMD. Co se dozvíte ve druhém dílu a jaké nové poznatky vám jeho zhlédnutí přinese? Je dřevo opravdu supermateriál?.. Číst více →



Některé stropy jsou tikající časovaná bomba. Málokdo si uvědomuje rizika

Jak zavčas předejít nebezpečnému a finančně náročnému zhroucení stropní konstrukce?.. Číst více →