HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Na půdách se válí statisíce. Jak o ně nepřijít?

Ceny pozemků a stavebních činností mají dlouhodobě rostoucí tendenci. Proto se při plánovaní výstavby rodinného domu řeší každý jeden metr užitné plochy. Je jedno, zda metr čtvereční v domě využijete jako obývací pokoj nebo jako skladiště, protože vás stojí stejně. Jak vytvořit levně a efektivně skladovací prostory ve vašem domě, se dozvíte v tomto článku.


Peníze na půdě
i Foto: Archiv redakce

Kolik Vás stojí skladovací prostor? Spočítejme si to:

Rodina si chce postavit dům bungalov s rozměry 12 na 8 m. Zastavěná plocha tohoto domu je 96 m? a užitná plocha se bude pohybovat okolo 80 m?. Počítejme s cenou cca 25.000 Kč/m2 užitné plochy a dostaneme se na cenu za dům cca 2 mil. Kč. Rodina má požadavek na úložný prostor o ploše 8 m?. Toto skladiště v domě je bude stát 200.000,- a bude využito pouze jako úložný prostor.

Skladujte věci na půdě

Každý dům má střechu, avšak ne všechny typy střešních konstrukcí vám vytvoří skladovací prostor. Například při stavbě střešní konstrukce s příhradovými vazníky se půdní prostor dá využít jen s velmi omezeně a vzniklý prostor pro uložení věcí je v podstatě zanedbatelný.

Pokud se však navrhne střešní konstrukce taková, že umožní podkrovní prostor využít, získáte tím v tomto případě daného bungalovu se sklonem střechy 30° prostor o velikosti minimálně 27 m2 v hodnotě několika set tisíc korun.

Pozn. Díky sešikmění střechy je využitelnost celého půdního prostoru omezená, proto je uvedeno jen 27 m2 (plocha půdy, kde je světlá výška půdy od 1,5 do 2,2 metru).

Pro lepší představu je zde nákres vytvořený na základě modelového příkladu.

Před mohutným rozmachem zdánlivě levných příhradových vazníků se pro střešní konstrukci používaly tradiční krokvové, hambálkové nebo vaznicové krovy. Ty mají své nevýhody oproti příhradovým vazníkům ve vyšší ceně a delší době montáže. Navíc není prostor většinou úplně volný a máte v prostoru sloupy, které podepírají vaznice a pásky, které krov zavětrují.

Vazníky z KVH hranolů vytvoří půdu, kterou můžete používat

Zajímavým řešením jsou vazníky z KVH hranolů, které mají úplně otevřený půdní prostor a smontované jsou za stejnou dobu jako vazníky příhradové. Cenově jsou díky lepšímu a únosnějšímu materiálu dražší než klasické příhradové vazníky, ale levnější a rychleji postavené než klasické tesařské krovy.

TIP: Pokud budete srovnávat ceny střešních konstrukcí, neberte v potaz pouze cenu samotné konstrukce, ale i hodnotu, o kterou přijdete, pokud nebudete moci půdu využívat.

Na půdě našeho bungalovu je 425 tisíc Kč

Pokud se tedy vrátíme k našemu modelovému příkladu a budeme chtít v domě vytvořit skladovací plochu o velikosti 8 m2 a rozdíl v ceně střešní konstrukce, která umožňuje skladování oproti té, která skladování neumožňuje, bude do 200 tisíc, tak jsme stále v plusu. Navíc jsme dostali jako dárek dalších 19 m2 skladovací plochy (teoreticky v hodnotě 425 tisíc), kterou postupem času využijete určitě také.

I když bude na první pohled konstrukce z příhradových vazníků nejlevnější, je potřeba si uvědomit, kolik budete muset investovat do toho, abyste skladovací prostor vytvořili jinde. Můžete tak ze začátku na střešní konstrukci ušetřit několik desítek tisíc, ale přijít tak o stovky tisíc, pokud nebudete moci půdní prostor využívat.

Vydáno dne:
22.08.2016

9

Krov: Kritéria pro jeho výběr

Povíme si tři základní kritéria, podle kterých lze volit mezi jednotlivými systémy krovů... Číst více →



6 důvodů pro KVH hranoly

Není hranol jako hranol. Co to je KVH a proč byste z něj měli stavět?.. Číst více →



Proč na krovy používat KVH hranoly? Jsou opravdu dražší?

Ekonomické srovnání krovu z KVH hranolů a z běžného nevysušeného řeziva.. Číst více →



Lešení: Jaké jsou druhy a možnosti (montáž)

Potřebujete lešení a nevíte jaký typ zvolit? Co je to haki lešení a jak se liší od hliníkového lešení? Podíváme se i na pojízdné lešení a dozvíte se ceny... Číst více →



Dřevěné příhradové vazníky: Proč stále častěji nahrazují klasický krov?

Dřevěné příhradové vazníky jsou čím dál tím častějším řešením střešní konstrukce. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody v porovnání s klasickým krovem?.. Číst více →



77 tipů a triků, jak ušetřit na energiích

Roční vyúčtování energií je stále vyšší? Zkuste dodržovat pár pravidel, díky kterým ušetříte vaše peníze. Nechte se inspirovat jednoduchými tipy na úsporu energií... Číst více →



Tajná místnost v domě – dokonalý úkryt za skříní, pod schody či v podlaze

Tajná místnost v domě, nebo úložný prostor, který není hned na očích. Věřte nebo ne, ale i v moderních domácnostech je najdete. Třeba právě vás inspiruje následující příspěvek a stanete se šťastnými majiteli tajné místnosti či skrytého úložného prostoru!.. Číst více →