HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Koupit, prodat nebo vyčkat? Usnadnění dotací a zvýhodněné úvěry 2024 ovlivňují ceny nemovitostí

Mladá generace se pomalu smiřuje s tím, že vlastní bydlení je pro ni pouhá fantazie. Tonoucí se však i stébla chytá, a lidé se tak snaží vymyslet jakýkoliv způsob, jak na vlastní bydlení dosáhnout. Jedna z možností je využití dotačního programu Oprav dům po babičce, u kterého se v roce 2024 díky lepším podmínkám očekává enormní zájem. Mezitím se na druhé straně barikády objevuje pro majitele starých domů palčivá otázka: prodávat či neprodávat?


Blíží se nová vlna zájmu o dotace na opravu starých domů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Stříbrohorák (Wikipedia CC 3.0)

Program Oprav dům po babičce nabízí peníze předem

V uplynulém roce využila řada kupců příležitosti a koupila starý dům za dobrou cenu. Zájem je vyšší mj. i díky programu Nová zelená úsporám. Na jaře se také očekává růst zájmu o dotační program Oprav dům po babičce – ten se sice rozjíždí pomaleji kvůli složité žádosti, láká však poskytnutím prostředků předem. V letošním roce se navíc počítá s možností čerpat v rámci dotace i zvýhodněný úvěr od stavebních spořitelen – díky tomu má být program přístupný ještě více domácnostem, a proto se očekává další vlna zájmu o starší domy.

Na přehled oblastí podpory se můžete podívat v galerii.

Za neobydlený dům zaplatíte nově daň z nemovitosti

Řada majitelů domů tedy řeší, zda si starý dům nechat, nebo jej prodat a prostředky z prodeje využít jinak. I když je teď trh se starými domy relativně saturován, zájem je i přesto nadále nadprůměrný. Vedle zájemců o bydlení v opraveném starém domě jsou tu totiž lidé na druhé straně barikády, kteří takový dům vlastní, ale nemají v úmyslu v něm žít a investovat do jeho opravy nebo výstavby nového na stejném místě. Navíc k prvnímu lednu vzniká povinnost zaplatit daň z nemovitosti – i když se u domu po babičce bude typicky pohybovat jen ve stovkách až nižších tisících korun.

Prodat nebo zatím neprodávat?

Obecně lze říci, že pokud cena domu v letošním roce klesala, bude pravděpodobně klesat dál. Naopak pokud stagnovala nebo dokonce rostla, pak se vyplatí s prodejem počkat, protože pravděpodobně poroste dál. Typicky se bude jednat o domy v dobrých lokalitách, přičemž tyto lokality najdeme zejména na vnitřní hranici Středočeského kraje a v bezprostředním okolí Brna.

O ceně rozhoduje lokalita

Největší kupní sílu vykazují nepřekvapivě lidé v Praze a v Brně. Tudíž je za nejlepší cenu možné nabídnout dům ve Středočeském kraji, kde podle dat Bezrealitky dosahuje průměrná cena domu 60 718 korun za metr čtvereční, a v Jihomoravském kraji, kde se metr čtvereční prodává průměrně za 52 716 korun. Samozřejmě mimo Prahu, kde se cena diametrálně liší – metr čtvereční tam pořídíte v průměru za 110 664 korun. Naopak nejdostupnější jsou domy v Karlovarském kraji, Královéhradeckém kraji a na Vysočině.

Na vývoj cen bytů a domů v jednotlivých krajích se můžete podívat v galerii.

Čeká se větší poptávka kvůli levnější hypotéce

V celorepublikovém průměru ceny obecně klesají. Je to dáno tím, že z nabídky mizí ty lepší domy, a také tím, že kupující čekají na nižší hypoteční sazby. Řada prodávajících nejen v Praze vzhledem k nízkým cenám své nabídky z trhu stáhla – prodává spíše ten, kdo musí, protože peníze potřebuje jinde. Majitelé čekají vlnu zájemců v první polovině letošního roku, kdy by měly klesnout hypoteční sazby. S větší poptávkou budou moci někteří zvýšit i nabídkové ceny.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Na co si dát pozor při výběru pozemku

Vedle umístění ovlivňuje cenu také kvalita pozemku. Ceny pozemků, na rozdíl od zbytku trhu, totiž stabilně rostou. Co potenciálního kupce na pozemku zajímá?

„Pro kupce je vedle údajů v katastru důležité ověřit také informace z platného územního plánu a existenci inženýrských sítí v lokalitě, ať už jde o vodovod, kanalizaci, plyn nebo třeba telekomunikaci. Záleží nejen na tom, zda je nemovitost na sítě napojena, ale také na tom, zda jsou sítě v daném místě vůbec dostupné,“ říká Jan Záhora ze společnosti NEMO Report, která se zabývá komplexním prověřováním nemovitostí.

Na výši podpory v jednotlivých oblastech se můžete podívat v galerii.

Nezastavěná plocha či vlastní studna zvyšují cenu

Hodnotu pozemku zvyšuje i nezastavěná plocha – pro zájemce o dům a potažmo stavební pozemek je atraktivní, když ke stavbě nebo zastavitelnému území náleží zahrada – hodnota pozemku v tu chvíli vzroste v průměru o 10 %.

Nabídkovou cenu může zvýšit také studna. Zřízení nové studny je legislativně i finančně náročný proces – cena se pohybuje ve stovkách tisíc korun. Pokud k domu patří studna, byť starší, zvyšuje to jeho cenu v průměru o 5 %.

Vydáno dne:
11.01.2024

Photocredit: Stříbrohorák (Wikipedia CC 3.0)

2

Nahlížení do katastru nemovitostí (KN) + NÁVOD

Líbí se vám pozemek a nevíte, jak ho najít v katastru nemovitostí? Podívejte se na užitečné návody, jak s katastrem nemovitostí pracovat... Číst více →



Vydělejte na prodeji své nemovitosti maximum

Chcete na prodeji vašeho domu či bytu co nejvíce vydělat? Pak byste určitě při prodeji neměli zapomenout na pět důležitých kroků... Číst více →



Vyplatí se prodat či koupit nemovitost zatíženou právní vadou?

Je možné prodat nemovitost s právní vadou? Na co si dát při koupi takového bytu či domu pozor? Odpovědi naleznete v našem článku... Číst více →



Dotace skrývají riziko, kterého můžete hořce litovat

Nic není nikdy zcela zdarma. Mohou mít dotace negativní vliv na váš rodinný rozpočet? Jaká rizika podstupujeme jejich čerpáním?.. Číst více →



Chybějící informace v katastru mohou zásadně ovlivnit hodnotu nemovitosti

Informace, které nejsou obsaženy v katastru nemovitostí, mohou zásadně ovlivnit cenu nemovitosti nebo pozemku. Které to jsou a kde je hledat?.. Číst více →



Byt 3+1 za 2 miliony Kč a celý rok léto. Češi skupují nemovitosti na Kanárech

Rostoucí ceny nemovitostí v Česku ruku v ruce se změnou myšlení lidí nastartovaly nový trend. Místo předraženého bytu v některém z českých měst si lidé raději pořizují za zlomek peněz kvalitnější nemovitost jinde v Evropě, ideálně pak u moře, kde je celý rok teplé počasí... Číst více →