HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Byt 3+1 za 2 miliony Kč a celý rok léto. Češi skupují nemovitosti na Kanárech

Rostoucí ceny nemovitostí v Česku ruku v ruce se změnou myšlení lidí nastartovaly nový trend. Místo předraženého bytu v některém z českých měst si lidé raději pořizují za zlomek peněz kvalitnější nemovitost jinde v Evropě, ideálně pak u moře, kde je celý rok teplé počasí. Nemovitost poté slouží nejen majitelům pro pobyt po část roku, ale mimo tento čas také k pronájmu, který je zdrojem pasivního příjmu. Jakmile nadejde čas, může skvěle posloužit i jako bydlení na důchod. Připravili jsme pro vás exkluzivní rozhovor s Petrem z Česka, který se pro tuto cestu rozhodl a rád by se podělil o svou zkušenost.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Proč ses rozhodl místo bytu v Česku koupit nemovitost na Kanárských ostrovech?

Je to jednoduché, z investičního hlediska prostě nákup v Česku nedával smysl. Ceny tu jsou vysoké i na evropské poměry. Spousta lidí si tu žije zakuklená ve svých ulitách a vůbec nemá srovnání s možnostmi, které jsou jinde po Evropě a které navíc jakožto členové Evropské unie máme velmi snadno dostupné. A tak jsem si řekl, že místo zoufalství z cen, které tu máme, a zadlužení se hypotékou bude lepší vzít to, co mám, a pořídit nemovitost někde, kde bude cenově dostupnější a kde to bude dávat smysl, a navíc mi to může přinést pasivní příjem.

A proč zrovna Kanárské ostrovy?

V dnešní době je to už trochu český trend, hodně se o tom mluví, ale to nebyl ten důvod. Jezdil jsem tam pravidelně už dřív. Na Kanáry je skvělý letecký spoj z Vídně, z Prahy nebo z Katovic. Ceny jsou různé, ale když se nemusíš nutně držet sezóny, dá se zpáteční letenka pořídit i kolem dvou až třech tisíců korun. Lítal jsem tam tedy hodně. Ostrovy mě okouzlily jednak tím, že je tam levně. Je tam přibližně poloviční DPH než u nás (mají částečnou autonomii na Španělsku), přitom je tam evropská kultura, jsou součástí Evropy, takže stačí občanka, telefonování bez roamingu... A také je tam skvělé připojení k internetu, takže vše, co člověk v dnešní době potřebuje. No a samozřejmě to hlavní – po celý rok se teplota drží kolem 25 a 35 stupňů Celsia, takže je to celoročně na triko a kraťasy.

Naše čtenáře bude jistě zajímat, jak ses rozhodoval pro nákup a jak vše probíhalo. Povídej.

Rozhodování bylo snadné. Ostrov Tenerife se ukázal jako nejlepší možnost, i když hodně lidí si vybere také Gran Canaria. Na Tenerife bylo místo, kam jsem se pravidelně vracel, a tak jsem začal hledat právě zde. I když vhodných míst je tam spousta (přehled všech doporučených míst naleznete v naší galerii – pozn. redakce). V dnešní době ceny trochu vzrostly, ale stále se dá byt 3+1 ve slušném stavu sehnat i za cenu pod dva miliony českých korun. To je v Česku nemyslitelné.

Jak jsi hledal? Použil jsi realitní kancelář?

Ne, vůbec. Vyhledal jsem si server Idealista – to je něco jako naše klasické realitní servery a člověk si tam nakliká, co hledá a kde, a potom už se jen dívá na možnosti. Funguje to celkem spolehlivě a určitě doporučuji. Tímto způsobem jsem mimochodem našel více zajímavých míst i v jižním Španělsku v okolí Malagy, Alicante nebo Valencie a jel jsem se tam podívat. Je tam ale v zimě docela chladno a to mě odradilo. A tak jsem hledal na Tenerife, až jsem nakonec našel. Kontaktoval jsem prodejce a ozvala se mi realitka. Kupodivu měla mezi zaměstnanci Čecha, takže jsme komunikovali česky.

Jak si to vysvětluješ?

Je to tam dost běžné. Je obecně známo, že Španělé se v práci zrovna moc nepřetrhnou. A tak hodně Čechů, kteří se tam jednou vydali, tam prostě zůstalo a pracují v různých službách. Jsou pracovití a schopní a díky tomu udělali kariéru. Tenhle člověk byl právě takový. Ze začátku jsem vůbec nevěděl, zda mu můžu věřit, opatrnost byla velká. Prošel jsem s ním pár nemovitostí pro srovnání, ale pořád jsem věděl, že chci tu první, kterou jsem si vybral.

Michal David žije sen většiny Čechů. Dvě minuty na pláž a léto po celý rok

Takže trefa na poprvé?

Dá se to tak říct. Ale není to běžné. Rád bych zde varoval čtenáře, aby se obrnili. Je možné, že se na několik inzerátů ani nikdo neozve. Kupující se musí opravdu snažit, musí projevovat zájem a musí být houževnatý. Není to tak, že tam ze mě každý padne na kolena. Je to jiný svět.

Co bylo dál? Podepsal jsi předkupní smlouvu?

To jsem chtěl, ale prodejkyně to odmítla. Předkupní smlouva ve Španělsku má jednu vlastnost, která je fér a kterou my neznáme. Pokud totiž od smlouvy odstoupí kupující, propadá mu záloha. To známe. Ale tam je to navíc tak, že pokud odstoupí prodávající, tak pak také on musí zaplatit kupujícímu pokutu ve výši zálohy. Kryty jsou tak obě strany. Prodávající to nechtěla riskovat, a tak jsme šli do rizika bez smlouvy.

Tomu říkám odvaha. Jak dlouho proces trval?

Několik měsíců, po které jsme jen doufali, že to nějak dopadne. Mezitím se sem tam muselo za prodávající i něco zaplatit, jako nějaké poplatky, protože byla hodně tvrdohlavá. V ruce jsem přitom neměl nic, zkrátka to byla loterie buď a nebo. V té době mi realiťák doporučil, že by bylo vhodné použít něco jako advokátní kancelář k tomu určenou, říká se tomu Gestoria. Doporučil mi i konkrétní kancelář, kde byla také paní, která mluvila česky. To mě dostalo. Také jsem nevěděl, zda tomu věřit, ale přesvědčil jsem se v recenzích na Googlu, kde měli samé plné hodnocení, přičemž recenze sahaly už asi pět let zpět. Říkal jsem si, že kdyby to bylo něco neseriózního, tak by to snad za tu dobu už prasklo. :-)

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Jel jsi tedy do té advokátní kanceláře?

Ne, řešili jsme vše na dálku po telefonu. Bylo potřeba dořešit formality, odpárat z nemovitosti hypotéku a tak dále. To vše ta kancelář dělala za mě, to bylo skvělé. Pak přišel šok, když mělo dojít k samotnému prodeji. Měl jsem poslat peníze buď notáři nebo advokátovi, to bylo jedno, šlo ale o to, že ty peníze se potom přeposílají rovnou prodejci. Není to jako u nás, že jdou nejdřív do úložny a vydají se prodejci až poté, kdy je nemovitost přepsaná. Nikoli. Vyplatí se hned. Podepíše se, pošle se a hotovo. Byl jsem zaskočený, ale advokát mi vysvětlil, že holt nejsme v Německu, ale ve Španělsku, tak ať se smířím s tím, že to je prostě trochu džungle. A tak to i bylo.

Jak to dopadlo?

Peníze jsem posílal přes mobil z letiště, když jsem odlítal z Česka. Po příletu na Tenerife jsem přišel k advokátovi, kde jsme se všichni potkali a proběhl podpis. Advokát ty peníze hned přeposlal dál a tím bylo hotovo. Přepis se pak v katastru objevil asi za měsíc. Skvělé bylo, že advokát za mě vyřídil i všechny ostatní věci, jako popelnice, daně a podobně. A to řeší i nadále, je to skvělá služba.

Jak probíhá platba za tyto služby?

Vše inkasem, žádné faktury. Také jsem zjistil, že český IBAN účet na tyto platby nefunguje, takže jsem musel založit jiný. Našel jsme online banku v Belgii, která to umožňuje, a z ní se dají ty popelnice, elektřina a voda platit.

Zní to dost zamotaně...

A taky je. Pokud by mi nepomohla ta advokátní kancelář, neměl bych šanci. To je rada pro všechny – opravdu se nesnažte si to řešit sami, jinak se z toho zblázníte. Náklady na právníka jsou v kontextu ceny transakce zanedbatelné.

Důležitá otázka – co cena nemovitosti? Smlouval jsi?

Smlouval, ale nic jsem neusmlouval. Prodávající byla neoblomná. A k ceně, která je uvedena na realitním serveru, je potřeba si přičíst tak deset procent právě za všechny ty daně, služby a další věci. S tím je třeba počítat předem.

Jak hodnotíš celou tu transakci zpětně?

Že to byl docela úlet. Opravdu jsem nečekal, že to bude až takový punk, když to tak řeknu. Člověk je z Česka zvyklý na nějaká právní pravidla, ale tam vše funguje jinak. Řekl bych tak nějak víc na důvěru. Ale kdo nic neriskuje, nic nezíská, tak to zkrátka chodí. Ve výsledku jsem velmi spokojen a nelituji.

Velice děkujeme panu Petrovi, že se s námi podělil o svůj příběh.

Vydáno dne:
01.03.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

3

Strom u vašeho domu se vám může pěkně vyplatit. Zvedá totiž cenu nemovitosti

Stačí pár vzrostlých stromů a cena vámi nabízené nemovitosti může být až o pětinu vyšší. Stromy totiž přináší nejen stín, ale také blahobyt... Číst více →



Vydělejte na prodeji své nemovitosti maximum

Chcete na prodeji vašeho domu či bytu co nejvíce vydělat? Pak byste určitě při prodeji neměli zapomenout na pět důležitých kroků... Číst více →



Odhad ceny nemovitosti: Jak správně odhadnout cenu bytu, domu či pozemku

Odhadnout cenu nemovitosti není nic jednoduchého. My vám poradíme, jak zjistit, jakou má váš dům, byt či pozemek hodnotu... Číst více →



Jak rychle a bezpečně darovat nemovitost

Darování nemovitosti je podstatně jednodušší proces než dědění. Jak ale darovat nemovitost tak, aby to bylo rychlé a bez problémů?.. Číst více →



Vyplatí se prodat či koupit nemovitost zatíženou právní vadou?

Je možné prodat nemovitost s právní vadou? Na co si dát při koupi takového bytu či domu pozor? Odpovědi naleznete v našem článku... Číst více →



Chybějící informace v katastru mohou zásadně ovlivnit hodnotu nemovitosti

Informace, které nejsou obsaženy v katastru nemovitostí, mohou zásadně ovlivnit cenu nemovitosti nebo pozemku. Které to jsou a kde je hledat?.. Číst více →