HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Návrh dotovat Čechům hypotéky vyvolal silné emoce

Ačkoli uplynulo od konce socialismu již bezmála 35 let, snaha o návrat do dob minulých, kdy se o chodu ekonomiky rozhodovalo centrálně, pomalu získává na stále větší síle. Stavební firmy pod záštitou podnikatelských svazů proto zavětřily a pokusily se chopit šance. Ve světle trendu, kdy stát vypisuje dotace na vše možné, na co si jen člověk vzpomene, přišly s návrhem, že by mohl stát dotovat také hypotéky. Co by taková věc přinesla a jak se k tomuto návrhu postavila vláda?



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Peníze, co spadly z nebes, nikomu nechybí

Psychologie postavená na pocitu, že co je společné, to si můžeme rozebrat a nikomu to nebude chybět, byla právě v socialismu velmi úspěšně uplatňována. Odtud pochází staré známé rčení, že kdo neokrádá stát, ten okrádá rodinu. Bohužel se nedá říct, že by se za 35 let od konce socialismu něco v tomto směru zásadním způsobem změnilo. Místo původního centrálního hospodářství však přišlo přerozdělování v moderním hávu a říká se mu dotace.

Kde se ty peníze vezmou?

Korupční aspekt dotací je velmi silný a je postaven zejména na přirozeném sobectví lidí, kteří ze své podstaty upřednostní vlastní užitek před společným. Problém zde ale plyne právě z toho faktu, že do společného jmění, ze kterého si bereme (tedy ze kterého se vyplácí dotace), se peníze odněkud musí zase získat. Dotace proto není ničím jiným než transferem, ve kterém nejprve peníze sebereme z kapes občanů a pak jim je jiným způsobem vrátíme. S jedním bonusem navíc – část peněz se po cestě ztratí, protože je spotřebuje provoz dotačního systému jako takového.

Když něco nefunguje, tak to pojďme dotovat

Jak už to tak bývá, vzhledem k tomu, že rozebírat společnou kasu tak nějak nikoho osobně nebolí, vždy se najde určitá zájmová skupina, která začne lobbovat za své produkty a snaží se dotlačit politiky k tomu, aby právě pro tento obor připravili dotační podporu. Často to vyjde. Výsledek je však obvykle pouze ten, že produkty z daného segmentu drasticky zdraží, a to právě o výši dané dotace. Výsledek? Dotace vyplacené občanům skončí v kapsách prodejců a výrobců. Ti je poté investují do reklamy na svoje dotované produkty a kruh se uzavírá.

Když už si vezmu hypotéku, tak ať mi ji zaplatí soused

Návrh dotovat hypotéky, se kterým přišly podnikatelské svazy a který podporují zejména výrobci stavebních materiálů se zahraničním kapitálem (kterým v posledním roce klesl odbyt), je opět pouze snahou o vytvoření jedné privilegované skupiny, na kterou se budou ostatní skládat. Dotovat hypotéku neznamená nic jiného, než vzít tento cenový rozdíl z kapes ostatních občanů. Ti, kteří obvykle žijí za vlastní prostředky v podnájmu, by měli přispívat těm, kteří žijí na dluh ve svém. Je to fér? To necháme na uvážení každého čtenáře.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Vláda se k návrhu postavila korektně

Pozitivním faktem na celé této věci je, že vláda návrh v současné chvíli nereflektovala. Postoj, jež k tomu zaujalo ministerstvo, je velmi střízlivý. Respektuje názor renomovaných ekonomů, že zavedení dotací na hypotéky by vážným způsobem poškodilo trh a také zcela přirozeně způsobilo dramatické zvýšení cen nemovitostí. Cesta k bydlení by se proto lidem nepřiblížila, pouze by profitovala nová zájmová skupina, v tomto případě např. výrobci stavebních materiálů. Ti bohužel již zcela zapomněli na mimořádné zisky, které vygenerovali v posledních letech, kdy využili probíhající krize ke skokovému zvýšení svých cen.

Vydáno dne:
06.03.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

0

Dotace skrývají riziko, kterého můžete hořce litovat

Nic není nikdy zcela zdarma. Mohou mít dotace negativní vliv na váš rodinný rozpočet? Jaká rizika podstupujeme jejich čerpáním?.. Číst více →



Dotace na tepelné čerpadlo: Vypadají lákavě, ale ve výsledku se prodraží

Cesta za dotacemi často připomíná byrokratický maraton plný překážek. Dotace navíc nedají jen tak někomu. Splnili byste podmínky pro jejich získání?.. Číst více →



Našel cestu, jak bydlet levně. Vzal si hypotéku s měsíční splátkou 15 600 Kč a za 9 let ji měl splacenou

Mladík již odmítal nadále platit vysoký nájem. Zároveň se však chtěl vyhnout nepříjemnému závazku v podobě vysoké hypotéky, ke kterému by byl nucený se upsat. Přišel tedy na způsob, kterému dnes tleská celý svět... Číst více →