HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pálená versus betonová střešní taška: Která vítězí?

Každý, kdo se pustí do stavby nebo rekonstrukce domu, se ocitne před rozhodnutím: Co na střechu? Pokud si nejste jisti, zda jsou výhodnější pálené nebo betonové tašky, postavíme proti sobě obě kategorie. Ukážeme vám, která je pro vás lepší.


Srovnání pálené a betonové střešní tašky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: urban_lenny

Pustíte-li se do stavby nebo rekonstrukce domu, musíte mít jasno i o krytině, kterou použijete na střechu. Patříte-li mezi konzervativce, kteří chtějí klasickou krytinu a neuvažují například o pozinkovaném plechu, zůstanou na miskách vah dvě varianty: pálené nebo betonové střešní tašky.

Bude vás zajímat:  Jakou zvolit střešní krytinu pro dřevostavbu?

Životnost i odolnost tašek je srovnatelná

První otázka, která vás napadne: Jakou mají střešní tašky životnost? V obou případech je srovnatelná, může dosáhnout až 70?100 let. Totéž platí i o mechanické odolnosti. Jak pálené tašky, tak i ty betonové mají záruku 30 let na pevnost a mrazuvzdornost.

Pozor, záruky se vztahují na životnost střešní tašky, neplatí již na změnu barvy a povrchovou úpravu.

Životností jsou tedy tyto dva typy střešní krytiny shodné, v mnoha dalších parametrech se však liší. Samozřejmě složením a porézností materiálu. Čím dalším?

Způsob napojování střešních tašek

Zásadní odlišnost spočívá v tom, že pálená taška má na rozdíl od tašky betonové nejenom svislý, ale také příčný vodní zámek.
Stručně řečeno, pálené tašky se díky dvěma zámkům do sebe zaklesnou ve všech čtyřech hranách. Vytvoří jednolitou skládačku, kdy do sebe zapadnou jako puzzle, což střeše z pálených tašek propůjčuje především schopnost zabránit zatékání vody v průběhu prudkých dešťů. Zároveň spárami nemůže pronikat ani sníh nebo prach.

Manipulace a pokládání střešních tašek

Popisovaná vlastnost pálených tašek sice zajistí vaší střeše maximální ochranu, ale má i určitá úskalí. Kvůli dvěma zámkům je pokládání i výměna tašek náročnější.

Betonové tašky postrádají příčné vodní zámky a ani svislé vodní zámky nejsou příliš velké. Proto se velmi snadno pokládají a také vyměňují. Máte s nimi minimum práce.

Barva střešní tašky

Další odlišnost najdeme i v barvě. Zatímco u pálených tašek se barevnost zachovává celou dobu jejich životnosti, betonové tašky časem vyblednou. Způsobuje to skutečnost, že barevnost betonových tašek zajišťují nástřiky barvy, nejde obvykle o barevnost ve hmotě jako u pálené tašky. Část barviva se proto smyje.

Pozor na hmotnost bobrovek 

Při plánování nové střechy je podstatná i hmotnost tašek, protože představuje zátěž, kterou střecha ponese. Tady se obě varianty od sebe nijak výrazně neliší. Jak pálená, tak betonová taška se pohybují v rozmezí 40-50 kg/m2.

Výjimku ovšem tvoří pálená bobrovka, která může dosáhnout až 70 kg/m2, protože se pokládá ve dvou vrstvách. S tím je nutno v konstrukci krovu počítat.

Čtěte dále:  Střešní latě 30x50 nebo 40x60

Rozhoduje i sklon střechy

V rozhodování je důležitý i sklon střechy. Pokud je menší než 22 ° na pálenou tašku zapomeňte. Bobrovky si žádají sklon alespoň 30 °. Je-li sklon vaší střechy pod 17 °, neměla by se na ní objevit ani betonová taška.

Bude vás zajímat:  Jakou zvolit střešní krytinu pro dřevostavbu?

Pálené tašky vyžadují větší investice

Velmi důležité pro vás bude i hledisko ceny. Vzhledem k tomu, že výroba pálené tašky je náročnější, promítá se tato skutečnost i do ceny. Střecha z pálených tašek je proto o cca 30 % dražší než stejná plocha z betonových tašek.

Zatímco pálená taška vás na 1 m2 vyjde na asi 250?480 Kč, u betonové se rozpětí pohybuje zhruba 170?350 Kč na 1 m2.

Vítězná střešní taška neexistuje

Souboj betonové a pálené tašky samozřejmě nemá jednoznačného vítěze, protože každá taška má svoje specifické užití. Kdo má omezený rozpočet, sáhne po tašce betonové. Stejně tak, pokud chcete, aby pokládka a případná výměna tašek byla co nejméně náročná.

Kde hraje hlavní roli estetický dojem a naprostá technická dokonalost, jsou vhodnější tašky pálené. Ty, pokud mají glazuru, vykazují extrémní životnost.

Vydáno dne:
14.04.2018

Photocredit: urban_lenny

11

Konstrukční systémy dřevostaveb 2. díl - Stěny, stropy, střechy

Konstrukční systémy dřevostaveb dnešní doby... Číst více →



Žaluzie do střešních oken: Jaké jsou možnosti a na co nestačí?

Jak fungují a z čeho jsou vyrobené žaluzie do střešních oken?.. Číst více →



Šindelová krytina na střechu: Jak a podle čeho vybrat správný šindel

Vybíráte šindelovou krytinu na střechu? Jaký je rozdíl mezi kanadským a asfaltovým šindelem a jaké jsou vlastnosti a ceny dalších šindelů se dozvíte zde... Číst více →



IPA: Asfaltové pásy na střechu i do spodní stavby

Kouzelné slovíčko IPA je vžité označení pro asfaltové pásy. Ty se používají v konstrukci plochých střech, i jako hydroizolace spodní stavby. Dozvíte se, jaké je rozdělení asfaltových pásů a co si pohlídat při jejich montáži... Číst více →



Beton jako alternativa dřeva, plastu či kovu. Nahradí je i u vás doma?

Beton patří mezi základní stavební materiály. Kromě toho však v posledních letech hraje hlavní roli i v interiérovém designu. Podívejte se s námi, jaké neotřelé betonové kousky můžete mít doma... Číst více →



Sedlová, pultová a valbová střecha: Typy a rozdělení střech u dřevostaveb

Tvarů střech je velké množsví a pojmů okolo konstrukce střechy ještě více. Znáte je? V následujícím článku uvádíme vše podstatné ke střešní terminologii... Číst více →



Skleněná či dřevěná stříška nad vchodové dveře – jak vybrat tu správnou

Vchodové stříšky jsou významným prvkem u vstupních dveří pro různé typy staveb. V tomto článku si představíme jednotlivé varianty vchodových stříšek... Číst více →