HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Sedlová, pultová a valbová střecha: Typy a rozdělení střech u dřevostaveb

Dřevostavbám nedává hezký tvar jenom jejich prostorové řešení formou stěn, ale vše dolaďuje střešní konstrukce. Dalo by se říct, že střecha dělá dům. Tvar střechy se odvíjí nejen od územního plánu jednotlivých měst a obcí, ale je dán také umístěním stavby podle nadmořské výšky. Výběrem tvaru střechy se dá také docílit potřebné velikosti podstřešního prostoru. Pojďte si s námi zopakovat rozdělení střech a jejich specifické názvosloví.


Sedlová střecha, pultová střecha, valbová střecha, typy střech, mansardová střecha, druhy střech
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Dave Kliman

Střechy je možné rozdělit podle několika kritérii, které hrají roli v celkovém tvaru stavby, rychlosti odvodu srážkové vody nebo pořizovací ceně střechy. Před návrhem tvaru střešní konstrukce je důležité navštívit příslušný stavební úřad a informovat se o regulativech pro danou oblast, kde chceme stavět novou (dřevo)stavbu. K jednotlivým typům střech se váže související terminologie jednotlivých střešních částí, kterou si také připomeneme.

Jak lze charakterizovat střechu?

Střešní konstrukce uzavírá rodinný dům z jeho horní části a chrání celou stavbu před venkovními klimatickými vlivy. Mezi tyto vlivy patří srážková voda, sníh a vítr. Střecha je tvořena nosnou částí, která se nazývá krov, a jejím povrchem, který tvoří střešní krytina.

Rozdělní střech podle sklonu

Ploché – sklon je v rozmezí 0 až 5°

Šikmé – zde je sklon 5 až 45°

Strmé – sklon je nad 45°

Dům se střechou ve tvaru roztažených ptačích křídel

Ploché střechy dřevostaveb se dále dělí podle jejich funkce

Běžné – skladba střechy je při vrchní části ukončena hydroizolační vrstvou v podobě střešní folie nebo asfaltového pásu.

Zelené – ve skladbách střechy jsou umístěné vrstvy zeminy nebo substrátu, které umožňují vysázet zeleň na povrchu střechy. Zelené střechy bývají i na šikmých konstrukcích střech.

Terasy – skladba střechy často odpovídá běžné ploché střeše, avšak zde bývá použita pevnější vrstva (například tepelná izolace z EPS), která přenáší zatížení od pochozí vrstvy z dlaždic umístěných na terče.

Chcete, aby vám střecha vyráběla kyslík? Vytvořte na ní zahradu

Střechy šikmé a strmé se rozdělují podle tvaru

Pultovádřevostavby s pultovou střechou mají jednu střešní rovinu s pultovou a okapní hranou a dvěma štíty. Použití této střechy najdeme u staveb na hranici pozemku, ale také u moderních soliterních dřevostaveb.

Sedlová – konstrukce tohoto tvaru má dvě střešní roviny s přímočarým hřebenem, dvěma okapními a štítovými hranami. Má rozsáhlé použítí u rodinných domů samostatně stojících, ale také například v řadové zástavbě.

Valbová – střechy toto typu mají na obou koncích místo štítů šikmé střešní roviny nazývané valby. Okapy těchto rovin jsou ve stejné výšce jako jako okapy sedlové střechy. Použití této střechy bývá na honosnějších dřevostavbách.

Polovalbová – od valbové střesy se odlišuje tím, že okapy valby jsou v jiné výškové úrovni, než jsou okapy sedlové střechy. Tento tvar střechy se hodně používá například u dřevostaveb sloužících jako ubytovací zařízení v horských oblastech.

Mansardová – u toho tytu střechy jsou čtyři střešní roviny. Dvě roviny jsou mezi hřebenem a okapem z každé strany a mají zpravidla jiný sklon. U dřevostaveb se vyskytují na nových i historických budovách.

Stanová – jedná se o střechu, která má čtyři střešní roviny a leží na čtvercovém půdorysu stavby. Jednotlivé roviny se sbíhají do středového vrcholu. Taková střecha pak má připomínat tvar čtyřbokého jehlanu. Využití najde například u sakrálních staveb.

Pilová – jedná se o soustavu opakujících se pultových nebo sedlových střech. Použití najde převážně u řadové zástavby a průmyslových objektů.

Všechny typy střech si můžete prohlédnout ve fotogalerii

Rozdělení střech podle počtu plášťů

Jednoplášťové – jedná se o střechu bez větrané mezery, typickým představitelem je plochá střecha dřevostavby.

Víceplášťové – tento typ střechy již obsahuje větranou mezeru, takto se realizují například šikmé střechy.

Dělení střechy dle systému nosné konstrukce

Klasický krov – dřevěné prvky krovu jsou postupně montovány k sobě na stavbě.

Stropní nosníky – dřevěné prvky stropu, které tvoří podklad pro skladbu ploché střechy.

Střešní vazníky – dřevěné vazníkové prvky, které se předvyrobí a osazují jeřábem na stavbě.

Orientační cenu střechy z vazníků si můžete vypočítat v naší kalkulačce na vazníky:

Přejít na výpočet →

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Doplňková střešní terminologie

Okap – nejnižší část střešní roviny

Hřeben – nejvyšší část střešní roviny

Štít – svislá rovina ukončující střešní plochu

Valba – šikmá střešní rovina ukončující střešní plochu

Úžlabí – zde se setkávají šikmé roviny střech ve vnitřním úhlu

Nároží – vzniká tam, kde se setkávají dvě šikmé střešní roviny

Vydáno dne:
05.07.2019

Photocredit: Dave Kliman

3

Hydroizolační střešní fólie - jak postupovat?

Jaké zásady dodržet při pokládání hydroizolační fólie na plochou střechu?.. Číst více →



Střešní okna, to nejsou jenom Veluxy

Jaké typy střešních oken se v Čechách prodávají a kolik stojí?.. Číst více →



Střešní latě 30x50 nebo 40x60?

Kdy použít střešní latě 30x50 a kdy 40x60? Jaká je cena střešních latí.. Číst více →



Dřevěné příhradové vazníky: Proč stále častěji nahrazují klasický krov?

Dřevěné příhradové vazníky jsou čím dál tím častějším řešením střešní konstrukce. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody v porovnání s klasickým krovem?.. Číst více →



Pálená versus betonová střešní taška: Která vítězí?

Rodí se vám pod rukama nový dům a poslední co zbývá je střecha? Nebo jste se rozhodli pro její radikální rekonstrukci? Ať tak či onak, poradíme vám, kdy je lepší sáhnout po pálených taškách, a kdy naopak po betonových... Číst více →



Cabin Vindheim: Neuvěřitelná dřevostavba, na jejíž střeše se dá sáňkovat.

Netradiční dřevostavba Cabin Vindheim si bere ze severské zimy to nejlepší. Prohlédněte si tento cenný klenot norské architektury i s jeho vychytávkami... Číst více →



Atika ploché střechy – postup výroby a montáže

Řešíte atiku ploché střechy na novém domě? Máme pro vás jednoduchý návod včetně výkresové dokumentace, jak zvládnout výrobu a montáž atiky svépomocí bez odborných znalostí či složitého vybavení... Číst více →



Altány, pavilony, přístřešky: Nejrůznější typy venkovního zastřešení a jak na ně

Střechy, stříšky, altány a pavilony... Věděli jste, že i otevřené venkovní přístřešky, které nás chrání před nepříznivým počasím, mohou být moderním projevem architektury? Pojďte se na ně podívat v následujícím článku... Číst více →



Dřevěná šindelová krytina nebo obklad překvapí i v dnešní době

Zvažujete, jaký zvolit obklad nebo střešní krytinu pro svůj dům či chatu? Inspiraci i radu najdete v následujícím článku o dřevěném šindeli... Číst více →



Skleněná či dřevěná stříška nad vchodové dveře – jak vybrat tu správnou

Vchodové stříšky jsou významným prvkem u vstupních dveří pro různé typy staveb. V tomto článku si představíme jednotlivé varianty vchodových stříšek... Číst více →