HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Konstrukční systémy dřevostaveb 2. díl - Stěny, stropy, střechy

Konstrukční systémy dřevostaveb dnešní doby, jak již bylo v prvním článku série řečeno, tvoří tři základní skupiny:
  • dřevěné rámové stavby
  • skeletové stavby
  • dřevěné masivní stavby

V této části seriálu se podíváme na jednotlivé stavební prvky společné pro většinu konstrukčních systémů dřevostaveb, tedy stěny, stropy a střechy.


Konstrukce ze dřeva střecha
i Foto: Archiv redakce

Zmíněné konstrukční systémy dřevostaveb je možné rozložit na stavební elementy (stavební skupiny, nebo podskupiny). Mluvíme tak o stěnách, stropech a střechách a stavebních prvcích (sloupy, průvlaky atd.). Tyto mohou tvořit ucelený konstrukční systém, nebo je lze kombinovat v podobě smíšených konstrukcí. Zástupcem systémových soustav jsou zejména srubové a hrázděné stavby. To znamená, že jak stěny a stropy, tak i střecha jsou konstruovány podle svého specifického systému a tvoří tak jednotnou platformu.

Současná stavební praxe a budoucnost dřevostaveb spočívá především v kombinaci konstrukčních systémů. Aplikaci můžeme dnes již pozorovat u dřevostaveb skeletových a staveb z masivního dřeva. Stěny tak např. mohou být v rámové, nebo ve skeletové stavbě konstruovány jako systémy z masivního dřeva s plným průřezem. Naopak mohou být stěny vyrobeny v masivním systému a stropy v prvkové konstrukci. Ve skeletových stavbách jsou takové kombinace samozřejmostí, protože prvková nosná konstrukce skeletu je doplňována nejrůznějšími prvky jiných konstrukčními systémů dřevostaveb.

Kombinace konstrukčních systémů jsou tedy zcela účelné. Podle požadavků na ochranné funkce (protipožární ochrana, zvuková izolace, tepelná ochrana), dispoziční nároky, rozměry stavby nebo velikosti přenášených zatížení, ale i ve vztahu k výrobním možnostem, je lze chápat jako optimalizaci řešení. Podmínkou je, že konstrukční systém dřevostaveb musí spolupůsobit jako celek, především ve smyslu přenosu zatížení.

Bude vás zajímat: : Jakou a kolik izolace použít do střechy

Volba konstrukčního systému

Základními kritérii pro volbu konstrukčního systému jsou prostor a funkce, situace a místo, konstrukce a materiál. Vytvořené stavební řešení v kontextu s nosným systémem zabezpečujícím bezchybné přenášení zatížení, tak společně s dalšími funkcemi pláště budovy tvoří důležité kritérium pro volbu konstrukčního systému dřevostavby. Koncepční návrh stavby a s tím spojená volba systému je jednoznačně ovlivňována přenosem zatížení, chceme-li statickým konceptem.

Následujícím díl seriálu o konstrukčních systémech dřevostaveb bude zaměřen na způsoby přenosu zatížení a základní konstrukčních principy.

Vydáno dne:
26.10.2011

20

Výroba, prefabrikace a příprava dílů pro dřevostavby

Výroba a prefabrikace dřevostaveb se liší podle použitého systému výstavby.U dřevostaveb víc než u kterýchkoliv jiných staveb, je nutno předvýrobní přípravě věnovat velkou pozornost... Číst více →



Konstrukční systémy dřevostaveb 1. díl - Rozměrová a modulová koordinace

Důležitou a často opomíjenou podmínkou dobře zvládnutého návrhového konceptu..... Číst více →



Výrobní stupně přípravy a prefabrikace dřevostaveb

Rozdílné stupně výroby nebo prefabrikace určují, do jaké míry budou konstrukční..... Číst více →



Jak rychle se staví dřevostavba?

Čas jsou peníze a kratší výstavba dřevostavby vám ušetří oboje... Číst více →



Konstrukční systémy dřevostaveb 3. díl - Způsoby přenosu zatížení

Způsoby přenosu zatížení a základní konstrukční principy dřevostaveb.. Číst více →



Hydroizolační střešní fólie - jak postupovat?

Jaké zásady dodržet při pokládání hydroizolační fólie na plochou střechu?.. Číst více →



Střešní okna, to nejsou jenom Veluxy

Jaké typy střešních oken se v Čechách prodávají a kolik stojí?.. Číst více →



Pálená versus betonová střešní taška: Která vítězí?

Rodí se vám pod rukama nový dům a poslední co zbývá je střecha? Nebo jste se rozhodli pro její radikální rekonstrukci? Ať tak či onak, poradíme vám, kdy je lepší sáhnout po pálených taškách, a kdy naopak po betonových... Číst více →



Zajímavé krovy, které jen tak nevymyslíš

Střecha je jen tak dobrá, jaký má krov. Inspirujte se nejrůznějšími variacemi z celého světa. Mimochodem, víte, jak vypadá ten váš?.. Číst více →



Skleněná či dřevěná stříška nad vchodové dveře – jak vybrat tu správnou

Vchodové stříšky jsou významným prvkem u vstupních dveří pro různé typy staveb. V tomto článku si představíme jednotlivé varianty vchodových stříšek... Číst více →