HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

První zeleninu můžete zasít už v únoru. Co do pařeniště patří a co ne?

Máte zahradu a chcete se radovat z úrody už brzy z jara? Nebo bydlíte v bytě a hledáte způsob, jak si vypěstovat rostliny na balkoně? Potom pro vás může být právě pařeniště ideální volbou. Jak si je vyrobit svépomocí a co je v něm vhodné pěstovat? Přečtěte si naše doporučení v článku.


Pařeniště
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Co je pařeniště neboli pařník

Pařeniště (nebo též pařník) je vhodné pro ty, kteří mají na pěstování málo místa nebo nechtějí čekat, až se oteplí, aby mohli začít se zahradničením. Je malé, takže se vejde bez problémů i na balkon. Navíc díky svým vlastnostem – skleněným nebo polykarbonátovým deskám na horní straně, které zvyšují teplotu uvnitř pařeniště – urychluje růst rostlin a chrání sazenice před jarními přízemními mrazíky. 

Kdy sázet do pařeniště

Díky pařeništi si můžete prodloužit pěstitelskou sezonu. Zasázet rostliny do pařníku totiž můžete už brzy z jara a pěstovat je v něm i později během sychravého podzimu. Pařeniště si navíc hravě zvládnete vyrobit a materiál na něj není těžké sehnat, možná že už dokonce většinu máte doma. Pokud si ale na výrobu pařeniště svépomocí netroufáte, lze je samozřejmě koupit už hotové a jen je umístit, kam se vám to hodí. 

Představu o tom, za kolik je možné pařeniště pořídit, si můžete udělat zde.

Jak pařeniště založit

Důležité je v první řadě vybrat vhodné místo, kam pařeniště umístíte. Pokud bydlíte v bytě, pak asi nemáte příliš na výběr a bude vám muset stačit balkon. Jestli ale máte k dispozici zahradu, je potřeba uvažovat nad několika aspekty.  Aby se rostlinám v pařeništi dobře dařilo, mělo by na ně po většinu dne svítit slunce. Zároveň byste je ale měli chránit před větrem a další nepřízní počasí. Z toho důvodu se pro založení pařeniště nejlépe hodí místo poblíž jižní zdi domu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Pokud se rozhodnete pro výrobu pařníku svépomocí, začnete pravděpodobně volbou materiálu. Nejběžnější kombinací je dřevěné pařeniště se starými okny. Místo oken ale lze použít i polykarbonátové desky (aktuální ceny zde), které spolehlivěji ochrání rostliny před krupobitím i UV zářením. Ani v případě rámu nemusíte nutně zůstat u klasického dřeva. Můžete ho například postavit z cihel nebo betonu.

Na YouTube najdete spoustu videí, jak vyrobit pařeniště svépomocí. Stačí si jen vybrat jeden z návodů a pustit se do práce.

TIP: Minipařeniště do bytu

Pokud bydlíte v malém bytě a nemáte k dispozici ani dostatečně velký balkon, může vám pro pěstování zeleniny posloužit minipařeniště. Má opravdu malé rozměry, je přenosné a lze je umístit kamkoliv, ať už na balkon, nebo třeba do obýváku. Skvělé využití minipařeniště je také pro předpěstování rostlin. Jak může minipařeniště vypadat, se podívejte ve fotogalerii.

Kolik takové minipařeniště stojí, se můžete podívat zde.

Co se dá pěstovat v pařeništi

Nejčastějšími druhy zeleniny, které se v pařeništi pěstují, jsou ředkvičky a různé druhy salátu. Pařeniště ale poskytuje vhodné podmínky i pro mrkev, polníček nebo třeba jarní cibulku. Kromě toho je můžete využít k předpěstování různých druhů rostlin předtím, než je umístíte do záhonu. Předpěstovat můžete v pařeništi například kedlubny, květák, kapustu, zelí, nebo také rajčata, papriky a cukety.

Pařník ale nemusíte využívat jen na pěstování zeleniny. Předpěstovat v něm můžete i různé letničky nebo si zde připravit dvouleté rostliny na další rok.

Kdy můžete semena zasít do pařeniště

Díky tepelným vlastnostem pařeniště můžete s výsevem začít mnohem dříve než na běžný venkovní záhon. První zeleninu můžete do pařeniště zasít klidně už v únoru a z první úrody se tak radovat v průběhu března. Pokud teploty více klesnou, je možné pařeniště ještě zateplit například slámou nebo dekou, abyste ochránili vyseté rostlinky. Je ale potřeba počítat také s tím, že v mrazech se vývoj semen pozastaví nebo zpomalí.

Jak se chová pařeniště v průběhu roku

Před příchodem jara a prvním výsevem je potřeba pařeniště připravit na sezonu – půdu můžete zrýt a pohnojit, zkontrolujte také, že je pařeniště vyčištěné od možných chorob a škůdců. Na začátku pěstování hlídejte venkovní teplotu a v případě potřeby pařeniště zateplete, aby semínka nepomrzla. Jakmile se začne oteplovat, můžete postupně začít s větráním a otužováním rostlinek.

Čím větší teplo venku je, tím více je v pařeništi potřeba větrat a také přistiňovat, aby se sazenice nepřehřály a nespálily. V průběhu léta je nutné intenzivně rostliny zalévat a také průběžně odklízet odumřelé rostliny, abyste zabránili množení hmyzích škůdců. S příchodem podzimu zpravidla vrcholí sklizeň pěstované zeleniny a pařeniště se tak postupně vyprazdňuje. Pokud už hrozí mrazíky, je nutné pařník opět na noc zakrývat. Po skončení sklizně prázdné pařeniště vyčistěte a zazimujte.

Vyvýšený záhon od A do Z – vše od založení až po pěstování domácí zeleniny

Na co si dát pozor

Při výběru pařeniště si zkontrolujte způsob větrání. Zejména pro usnadnění vaší práce je potřeba, aby šla okna snadno otevírat a abyste je také mohli ponechat přesně v takové poloze, v jaké zrovna potřebujete pro správné větrání i stínění. Všímejte si i dalších vlastností různých typů pařeniště (velikost, materiál, možnost přestěhování), abyste vybrali přesně takový typ, který je pro vaši zahradu nebo balkon vhodný.

Během využívání pařeniště nezapomeňte kontrolovat výskyt chorob a škůdců a v případě potřeby pařeniště vyčistit nebo i dezinfikovat.

Vydáno dne:
09.02.2024

Photocredit: Shutterstock

3

Okrasná zahrada: Jak ji založit a vybrat správné rostliny?

Poradíme, jak na okrasnou zahradu a její rostliny. Inspiraci najdete ve fotogalerii... Číst více →



Připravte zahradu na jaro v šesti krocích

Chcete mít krásnou a zdravou zahradu po celý rok? Nepodceňte jarní přípravu a pusťte se včas do práce. Náš článek vám poradí, jak na to... Číst více →



Založení zeleninové zahrady: Návod krok za krokem

Toužíte po vlastní zelenině? Vypěstujte si ji! Ukážeme vám, jak snadno založit zeleninovou zahradu. Tady je návod krok za krokem... Číst více →



Jak vybudovat novou zahradu – postup, fotogalerie, inspirace

Chcete si založit zbrusu novou zeleninovou či okrasnou zahradu svépomocí? Přečtěte si náš článek a vyvarujte se nejčastějších chyb... Číst více →



Svépomocí vyrobila pro maminku vyvýšený záhon. Podle jejího návodu to zvládnete taky

Vyrobte si vyvýšený záhon na vaši zahradu. Podrobný návod a seznam nezbytného materiálu najdete v našem článku... Číst více →



Vertikální záhon svépomocí: zahrádka, kterou můžete mít i na balkoně

I na balkoně si můžete vypěstovat zeleninu pro vlastní spotřebu. Poslouží vám k tomu vertikální záhon, který si snadno vyrobíte sami... Číst více →



Vyvýšený záhon od A do Z – vše od založení až po pěstování domácí zeleniny

Vyvýšené záhony vypadají skvěle a šetří vaše záda při práci na zahradě. Jak založit vyvýšený záhon a co v něm pěstovat, se dozvíte v našem článku... Číst více →



Vyvýšené záhony – proč je mít na zahradě a kdy jsou naopak ke škodě?

Jsou vyvýšené záhony vhodné právě pro vaši zahradu? Přečtěte si výhody a nevýhody, které s sebou přináší, a posuďte sami... Číst více →



Srovnání cen: vyvýšený záhon kupovaný vs. výroba svépomocí – postup

Nekupujte vyvýšené záhony – za 5400 korun si zvládnete postavit čtyři sami svépomocí... Číst více →



Čerstvý domácí salát lze pěstovat i v únoru. Bude levnější a stoprocentně BIO

Protáčí se vám panenky při pohledu na cenu zeleniny? Vypěstujte si svůj vlastní salát. Přečtěte si, jaké druhy můžete zasít již v únoru... Číst více →