HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Čerstvý domácí salát lze pěstovat i v únoru. Bude levnější a stoprocentně BIO

Protáčí se vám panenky při pohledu na cenu zeleniny? Saláty se především přes zimní měsíce dají v obchodech pořídit často za až neuvěřitelné ceny. Přitom existuje jednoduché a levné řešení, které vám zajistí přísun čerstvého a neochmataného salátu, kdykoliv chcete. Stačí natáhnout ruku do truhlíku a čerstvou zeleninu utrhnout. Přečtěte si, jaké druhy můžete začít pěstovat už nyní.


Vypěstujte si domácí čerstvý salát. Jde to i v únoru
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: London Permaculture (Flickr CC 2.0)

Co si můžete zasít v únoru

Ani přes zimu se nemusíte vzdát čerstvého salátu. Ten lze pěstovat v truhlíku za oknem, v zimní zahradě nebo v temperovaném skleníku. S pomalým příchodem jara se nabízí větší výběr toho, co se dá zasít. Můžete pokračovat s výsevem řeřichy, rokety nebo takzvaných baby salátů do samozavlažovacích truhlíků. V únoru však můžete přidat i listové typy salátů nebo například koriandr. Na konci měsíce už bude možné vysévat také saláty na předpěstování sazenic pro časnou výsadbu na venkovní záhon.

Kolik stojí samozavlažovací truhlík vhodný pro pěstování salátů? Porovnejte si aktuální ceny.

První zeleninu můžete zasít už v únoru. Co do pařeniště patří a co ne?

Jak správně vysévat salát

Salát pro sklizeň mladých listů se seje relativně nahusto, ideálně v rozestupu 1 x 1 cm, asi 0,5 cm hluboko. Nejlepší teplota pro klíčení je mezi 5–15 °C. Teploty nad 25 °C klíčení neprospívají. Salát obvykle začne klíčit po 6–14 dnech. Poté je nutné udržovat optimální vlhkost substrátu. Nesmí však dojít k přemokření, které by vedlo k podehnívání listů. Dopěstování salátu trvá asi 7–8 týdnů.

Koriandr pro milovníky exotiky

Pokud máte rádi exotické chutě, můžete si zpestřit svůj jídelníček koriandrem. Zvláště mladé listy mají výrazné aroma, které voní po borovici, šalvěji a citronu. Koriandr je vynikající v nejrůznějších omáčkách a pokrmech z luštěnin nebo brambor.

Koriandr pro sklizeň mladých listů vysévejte nahusto do sponu 1 x 0,5 cm, pouze 0,5 cm hluboko. Ideální teplota pro klíčení je 20 °C. Podobně jako u salátu udržujte také zde dostatečně vlhký substrát, ale nepřemokřujte. Dopěstování koriandru trvá cca 6–8 týdnů.

Nebojte se nového, vyzkoušejte šruchu

Chcete-li sáhnout po méně známé salátové zelenině, může být tou správnou volbou šrucha zelná. Výhodou je jednoduché pěstování. Šrucha se vysévá mělce do truhlíku, který by měl být umístěn na jižní stranu. Tato rostlina při umístění na slunné místo roste velmi rychle. Přibližně za měsíc je možné otrhávat první lístky. Ty mají vysoký obsah minerálů i vody a dají se používat do zeleninových salátů nebo jako koření. Po vykvetení lze použít šruchu jako špenát.

Se špenátem budete silní i přes zimu

Možná to někoho překvapí, nicméně v truhlíku si v únoru můžete vypěstovat i špenát. Především některé orientální typy se vyznačují rychlým růstem a jsou ideální ke sklizni mladých lístků. Opět vyséváme nahusto do sponu 1 x 1 cm a do hloubky 0,5 cm. Optimální teplota pro klíčení salátu je 15–20 °C. Jakmile špenát vzejde, dostatečně zaléváme, ale nepřemokřujeme. Dopěstování mladých listů špenátu trvá 8 až 10 týdnů.

Poslední šance pro kozlíček polníček

První polovina února je posledním možným termínem pro výsev kozlíčku polníčku. Pokud bychom začali se setím později, hrozí riziko předčasného vykvétání. Ideální je vysévat ho do substrátu s jemným říčním pískem v poměru 1 : 1. Pokud zasejeme v únoru, sklizeň můžeme očekávat v dubnu a na počátku května. Optimální je přímý výsev do sponu 3 x 3 až 4 x 4 cm a hloubky 0,5 cm. Kozlíček polníček může růst i při nižších teplotách, což z něj činí velmi jednoduše pěstovanou zeleninu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Mamince postavil na důchod unikátní dům s posuvnými stěnami. Známe i cenu

Nezapomeňte na jarní výsadbu

V první polovině února přichází čas výsevu salátů pro předpěstování sazenic k jarní výsadbě na volné záhonky. Dopěstování sadby z únorového výsevu trvá přibližně 10 týdnů. Na 1 cm2 výsevního substrátu vyséváme přibližně dvě semena, a to do hloubky 0,5–1 cm. Poté přepichujeme do kvalitní zeminy s nižším obsahem živin. V ideálním případě by mělo na každou sazenici připadnout cca 10–30 cm2.

Vydáno dne:
14.02.2024

Photocredit: London Permaculture (Flickr CC 2.0)

1

Připravte zahradu na jaro v šesti krocích

Chcete mít krásnou a zdravou zahradu po celý rok? Nepodceňte jarní přípravu a pusťte se včas do práce. Náš článek vám poradí, jak na to... Číst více →



Založení zeleninové zahrady: Návod krok za krokem

Toužíte po vlastní zelenině? Vypěstujte si ji! Ukážeme vám, jak snadno založit zeleninovou zahradu. Tady je návod krok za krokem... Číst více →



Seznam březnových úkolů pro vaši zahradu. 8 činností, na které nesmíte zapomenout

Nepodceňte přípravu vaší zahrady na nastávající rok. Začněte už na jaře těmito 8 jednoduchými činnostmi... Číst více →



První zeleninu můžete zasít už v únoru. Co do pařeniště patří a co ne?

Skvělá alternativa ke skleníku je tzv. pařeniště. Jak jej založit? Co a kdy do pařeniště sázet? To vše se dozvíte v našem článku... Číst více →



Co dělat na zahradě v únoru? Nepromeškejte klíčové kroky, které vám zajistí bohatou letní úrodu

Nepodceňte přípravu své zahrady na nastávající sezónu. Začněte už v únoru těmito 11 jednoduchými činnostmi, které zvládne i úplný začátečník... Číst více →



Druhá půlka února je pro výsev ideální. Některé druhy zeleniny je nutné předpěstovat už teď

Práci na venkovních záhonech necháme ještě chvíli být, ale zaměříme se na výsev a předpěstování zeleniny. Nezapomeňte si stáhnout náš seznam únorových činností, který vám práci usnadní... Číst více →