HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Za pěstování některých rostlin hrozí pokuta až 2 miliony korun. Přesvědčte se, zda je nemáte na zahradě

Majitelé pozemků, kteří nemají tušení, co jim na zahradách a loukách roste, by měli zbystřit. Za některé druhy plevele totiž hrozí pořádná pokuta, která se může vyšplhat až ke dvěma milionům. Tučná pokuta přitom není to jediné, co při pěstování těchto rostlin hrozí. Nebezpečí totiž spočívá i v rostlinách samotných.


Na unijním seznamu se vyskytují invazní rostliny, které je zakázáno šířit, prodávat, dovážet atd.
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jean-Pol GRANDMONT (Wikipedia CC 3.0)

Drobná chyba, která se neodpouští

Zahrádkáři už několik měsíců pracují na plné obrátky. Řeší, kdy zasadit rajčata nebo jak se jednoduše zbavit nevítaných slimáků. Kvůli těmto starostem jim však mohou uniknout podstatné informace, a zasadí si tak do zahrádky rostlinu, která jim vyslouží tučnou pokutu. Jedná se o takzvané invazní rostliny, se kterými není radno si zahrávat. Na našem území je okolo 75 druhů těchto invazních rostlin, není tak v žádném případě vyloučeno, že máte jeden z těchto exemplářů na své zahradě a nemáte o tom nejmenší tušení. Pokud jste se tedy rozhodli vysadit si na zahrádce něco nového, u čeho si nejste tak úplně jisti, o co jde, měli byste se mít na pozoru.

Pokuta dva miliony a zničení celého ekosystému

Výběr rostlin do zahrádky byste neměli uspěchat. Pokud při něm uděláte chybu, hrozí vám coby fyzické osobě pokuta až sto tisíc. Právnická osoba, která si pomocí různých invazních rostlin zvelebí pozemek před sídlem firmy nebo terasu, pak může dostat pokutu až dva miliony korun.

Tučná pokuta však není to jediné, co vám za invazní druhy na vaší zahradě hrozí. Reálným nebezpečím je také zničení okolního ekosystému. Invazní rostliny se zpravidla vyznačují jedovatostí a velmi rychlým růstem i množením. Mimo to zamezí růstu jiných rostlin, které na pozemku doposud byly.

Potvora z Kavkazu, které se jen tak nezbavíš

Ve spojitosti s možnou pokutou je nejčastěji zmiňován takzvaný bolševník velkolepý, který kromě toho, že omezuje růst dalších rostlin, je také škodlivý pro lidi i zvířata. Šťáva z listů bolševníku totiž dokáže těžce poleptat pokožku, na které poté zanechá puchýře a následně i jizvy. Vzhledem k tomu, že o nebezpečí této rostliny nemají majitelé pozemku často ani tušení, může lehce dojít k otravě dítěte či domácího mazlíčka.

Bolševník velkolepý byl do České republiky dovezen z Kavkazu, a to někdy na počátku 19. století. Od té doby, co jej zahradníci zasadili coby okrasnou rostlinu, se začal šířit po Evropě. Jeho výška dosahuje úctyhodných 2–5 metrů, což mu také vysloužilo jeho jméno.

Zbavit se této potvůrky není vůbec snadnou záležitostí. S ohledem na nebezpečí, které tato rostlina představuje, je vhodné vzít si na její odstranění ochranný oděv. Ačkoliv je bolševník dvouletka, jeho semena klíčí i několik let, odstranění z pozemku tak může trvat i čtyři roky. Rostlinu je samozřejmě nutné odstraňovat i s kořeny. Případné květy je nutné oddělit od zbytku byliny, nechat uschnout a poté spálit.

K boji s invazními rostlinami můžete využít například některý z přípravků proti plevelům. Jejich aktuální cenové porovnání najdete zde.

V polovině března zasaďte topinambur. Je nenáročný na pěstování a už 1 hlíza zajistí silnější imunitu

Nejedená se pouze o bolševník

Nejkrutější boje probíhají kromě bolševníku velkolepého také s křídlatkami, z nichž nejnebezpečnější je křídlatka česká. Její kořeny mohou poškozovat budovy, silnice a podobně. Dále je zde netýkavka žláznatá, která se rozmnožuje pomocí explozivních semenných lusků, kdy se semena rozptýlí až do vzdálenosti sedmi metrů. Na tyto i další invazní rostliny se můžete podívat v galerii.

A co na to zákon?

Omezení výskytu a šíření plevelu má na starosti sám vlastník pozemku. Pokud by se lidé snažili s rostlinou bojovat a nedařilo by se jim to, stát by jim měl vyjít vstříc. Měli by se domluvit s příslušným orgánem ochrany přírody, který s odstraněním rostliny pomůže, případně na proces přispěje.

Před časem vydalo Ministerstvo životního prostředí České republiky takzvanou antiinvazní novelu, která navazuje na zákony EU o invazních a nepůvodních rostlinách. Momentálně je tak účinný zákon č. 364/2021 Sb. Mimo to je zveřejněn takzvaný unijní seznam, na kterém jsou zařazeny invazní druhy rostlin, které je v celé EU zakázáno držet, pěstovat, prodávat i dovážet. Na rostliny, které jsou na zmíněném seznamu, se můžete podívat v galerii.

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
17.06.2024

Photocredit: Jean-Pol GRANDMONT (Wikipedia CC 3.0)

0

Všem vlastníkům nemovitostí vznikla 1. ledna nová povinnost. Pokud na ni zapomenou, hrozí jim pokuta 400 tisíc
Majitelům nemovitostí přibyla další věc, kterou si budou muset pohlídat. Pokud ji opomenou, mohou být postihnuti sankcí ve výši 400 tisíc korun.

Pokuta až 100 000 Kč za větve přesahující pozemek. Neznalost zákona se může prodražit
Máte zahradu a na ní vzrostlé stromy? V takovém případě je dobré mít se na pozoru. Zejména pokud se blízko vašeho pozemku nachází dráty vedení elektrického proudu.

Běhá váš pes na cizí pozemek a v noci štěká? Hrozí vám soud a pokuta až 100 tisíc
Pro mnohé se jedná o člena rodiny, může však také narušit sousedské vztahy. V takovém případě někdy dochází i k volání policie, podání žaloby nebo udělení vysokých pokut.

Za pokácení stromů na vlastním pozemku hrozí pokuta 100 000 Kč
Ačkoli se mnoho lidí domnívá, že na svém vlastním pozemku si můžou dělat v podstatě všechno, co se jim zlíbí, není tomu úplně tak.

Za nevyvezenou žumpu nebo septik se rozdávají pokuty až 100 tisíc. Důležité je pečlivě uchovat doklad
Mnoho majitelů septiku či jímky nechávalo jejich obsah volně vytékat. S novelou vodního zákona je tomu konec. Za plné nebo nefunkční jímky hrozí majitelům pokuta.

„Pokuta za poctivost“ štve stále více lidí. Nebezpečný odpad pak vyhazují do lesa
Každý někdy v životě navštívil sběrný dvůr. Příběh jako přes kopírák. Nakládání odpadu do auta, odvoz na sběrné místo, zjištění, že tam to neberou.

Sousedské spory začaly drobnou krádeží ovoce. Skončily udáním a pokutou
Spor se sousedem vám může znechutit celé bydlení a doslova vzít klidný spánek. O čem všem se můžete se sousedem hádat, kam až to může dojít a na čí straně je zákon?

Okrasné trávy chtějí téměř všichni Češi. Ukázali jsme 6 největších favoritů z moderních zahrad
Na světě existují tisíce druhů a abychom vám usnadnili výběr, vyzdvihli jsme právě šest z nich, které se staly pro mnoho Čechů těmi nejoblíbenějšími.

Květina, kterou můžete sníst. Roste skoro sama, je plná vitamínů a děti ji milují
Chcete motivovat děti, aby jedly zeleninu? Co takhle začít trochu stylově. Řešením může být květina, která nejenže je velmi chutná a plná vitamínů, ale je možno ji úplně celou sníst.

Pokuta za špatnou likvidaci stavebního odpadu může jít do milionů. I pro ty, kteří se ho zbavili poctivě
Dodržujete dopravní předpisy, všechny pohledávky platíte včas a vzorně třídíte odpad. S poctivostí přece nejdál dojdeš, říkáte si. Bohužel, ne vždy tomu tak je.