HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pokuta až 100 000 Kč za větve přesahující pozemek. Neznalost zákona se může prodražit

Máte zahradu a na ní vzrostlé stromy? V takovém případě je dobré mít se na pozoru. Zejména pokud se blízko vašeho pozemku nachází dráty vedení elektrického proudu. Mimo odpovědnosti za škodu způsobenou případným pádem dřeviny na vedení a jeho poškození máte totiž ještě jednu povinnost. Udržovat odstup od vedení elektrického proudu na vzdálenost tzv. ochranného pásma. Jeho velikost je však různá a ne vždy je na první pohled zřejmé, kolik to je.


Pokuta za větve přesahující z pozemku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Odpovědnost je na straně majitele pozemku

Ačkoli energetické společnosti často provádí ořez dřevin samy od sebe, a udržují tak vodiče elektrického proudu v pořádku, nemusí to být podmínkou. Odpovědnost zde leží na vás jakožto majiteli pozemku, na kterém se dané dřeviny nachází. Je proto potřeba znát, jaká je přesně velikost ochranného pásma právě pro vodiče nacházející se blízko vašeho pozemku, a dle toho pravidelně provádět ořez tak, aby bylo toto ochranné pásmo dodrženo. Takovou aktivitu samozřejmě doporučujeme přenechat specializované firmě a nepouštět se do toho svépomocí! Při pohybu poblíž vedení vysokého napětí je riziko zranění elektrickým proudem.

Můžou vám i vstoupit na pozemek

Je dobré také vědět, že provozovatel energetické soustavy je oprávněn pro zajištění její údržby vstoupit i na váš pozemek, a to bez nutnosti žádat vaše svolení. Tuto pravomoc má právě za účelem zajištění ořezu pro případ, že je nutné jej akutně provést pro zajištění bezpečnosti. Pokud se tedy chcete vyhnout nezvané návštěvě, je dobré hlídat si stav a dodržení ochranné zóny na vlastní pěst.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Povinné vzdálenosti jsou různé

Vedení se rozděluje v základu na tři druhy. Nízké, vysoké a velmi vysoké napětí (specifikace viz níže). V případě nízkého napětí je povinný odstup jeden metr. V případě vysokého napětí sedm metrů. V případě napětí velmi vysokého se pak jedná o dvanáct metrů. Abychom byli schopni rozpoznat, o jaký typ se jedná, můžeme buď využít portál Mapy.cz, který v režimu turistické mapy u některého vedení uvádí i napětí. Pokud zde tuto hodnotu nenalezneme a nejsme si jisti, nezbývá než obrátit se s dotazem buď na provozovatele distribuční sítě, dodavatele elektrické energie nebo na obec.

Nízké napětí je v rozmezí od 50 V do 1 kV, vysoké napětí je od 1 kV do 52 kV a velmi vysoké pak od 52 kV do 300 kV.

Dodržení ochranného pásma je vidět i z leteckých snímků

Mějte na paměti, že i v případě, že se nacházíte na odlehlém místě, vypozorovat, zda dodržujete správně odstup od ochranného pásma, lze i pomocí leteckých snímků případně účelovým přeletem dronu. Není proto radno tuto situaci podceňovat. Mimo nebezpečí, které může způsobit zásah elektrickým proudem případně výpadek sítě jako takový, je zde také přímo stanovená pokuta 100 000 Kč za nedodržení této povinnosti.

Chcete znát stavební zákon pořádně, aby vás nic podobného nezaskočilo? Aktualizované plné znění stavebního zákona je dostupné v knižní podobě. Zjistěte si cenu zde.

Vydáno dne:
22.03.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

0

Pokuta až 100 000 Kč za chybějící revizi. Češi neznají povinnosti a pak musí platit

Nemáte platné potvrzení o revizi komína? Měli byste to co nejdřív napravit. V případě požáru vám totiž hrozí vysoké pokuty... Číst více →



Pokuta za elektřinu vyrobenou domácí fotovoltaikou může být až tisíce korun za každý kilowatt

Přetoky elektřiny do distribuční sítě vám nemusí vždy vydělat. V některých případech za ně budete dokonce platit vy. Na co si dát pozor, aby se to nestalo?.. Číst více →



Lidé mohou v tichosti přijít o své stavební pozemky

Vlastníte vy nebo někdo z vašich blízkých stavební pozemek? Dost možná vás vyvedeme z omylu. Je totiž docela dobře možné, že váš pozemek již stavební není, a jeho hodnota se tak několikanásobně snížila... Číst více →



Koupili 1200 m2 velký pozemek u Prahy. Později zjistili, že polovinu z něj však nemohou využívat

Zjistili jsme, jak tuto ošemetnou situaci mladá rodina vyřešila a jak se aktuálně pohybují ceny stavebních pozemků v lokalitě kolem Sázavy. Některé jsou dosažitelné i pro běžnou rodinu... Číst více →