HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pračky na teplou vodu uspoří až 65 % elektřiny. Proč na trhu chybí?

Ještě před pár lety se pračky na teplou vodu do domácností daly sehnat a mají dvě velké výhody. Nemusejí vodu dlouze ohřívat a voda v bojleru v sobě může mít akumulovanou velmi levnou obnovitelnou energii. Jenže výrobci tyto pračky trhu přestali dodávat, což je pro moderní domácnosti ohromná škoda. Proč tomu tak je?


Teplovodní pračky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří Jakl (se souhlasem)

Není pračka jako pračka

Různě lze narazit na dotazy na napojení obyčejné pračky na teplou vodu z bojleru. Samozřejmě není technicky problém udělat odbočku teplé vody k pračce a napojit ji na teplou vodu místo studené. V takovém případě by ale pračka neměla k dispozici vodu na praní na nižší teploty a i na máchání by brala rovnou teplou vodu.

Zdražení energií s sebou přineslo nejeden velký problém

V dobách levných energií to nevadilo a zvláštní teplovodní pračky v minulých dobách hlavně rychle praly (k mání bývala i taková pračka značky Tatramat). Případně do pračky s již namočeným prádlem se mohla teplá voda natočit sprchou (býval to i případ některých praček plněných shora).

Ideální je samozřejmě pračka jak s přívodem na studenou, tak na teplou vodu, ale také s teplotními čidly či termostatickým ventilem a programem schopným se dvěma přívody vody pracovat. S oběma přívody vody pro pračku a nejlépe blízko bojleru ale počítá jen málokdo – a to zvláště za situace, pokud se pračka na teplou vodu nedá ani sehnat.

Fotogalerie:

i Foto: Jiří Jakl (se souhlasem), wuestenigel, Andrey Matveev, Pexels, RODNAE Productions, Pexels

Pračky na teplou vodu uspoří až 65% elektřiny

Na internetu lze narazit ještě na nabídky praček na teplou vodu, a to i například s přívlastkem „solární“. Pračky na teplou vodu ve srovnání s těmi na vodu studenou uspoří až 65 % elektřiny – protože vodu nemusejí ohřívat a elektřinu potřebují zejména na otáčení bubnu.

Takové srovnání ale připomíná problém u elektromobilů, že sice nemají „žádné emise“, ale elektřinu pro ně je nutné nějak vyrobit podobně jako teplou vodu pro pračky.

Kolik stojí úsporné automatické pračky? Aktuální ceny na trhu si porovnejte zde.

V čem je program teplovodní pračky natolik výhodný?

Samozřejmě pokud pračka dostává rovnou ohřátou vodu a nemusí tuto vodu dlouho ohřívat, tak je to jiná možná rychlost praní. Záleží ale také na teplotě vody z bojleru, protože může mít jak teplotu kolem 50 stupňů, tak přes 60 stupňů. Dále ne všechny textilie snášejí dobře rychlé a výrazné ohřátí vodou, navíc takto se mohou například srážet bílkoviny z potu. Program teplovodní pračky tyto skutečnosti může zohledňovat a teplou a studenou vodu směšovat podle potřeby, vodu dále přihřívat.

Ohřívání teplé vody v bojleru

Z hlediska využití obnovitelné energie lze namítnout, že prát lze například v době výkonu fotovoltaické elektrárny. Jenže výkon takové elektrárny zdaleka nemusí stačit při další spotřebě v domě a také zároveň na ohřívání vody a otáčení bubnu v pračce. Pro fotovoltaické elektrárny je klíčová akumulace energie, a ta se obvykle dotýká právě akumulace v bojleru.

Aktuální ceny fotovoltaických a solárních panelů si pro srovnání můžete zjistit zde.

Vodu v bojleru lze ohřát také tepelným čerpadlem (se ziskem 2/3 energie navíc proti přímému ohřevu), nebo kotlem na biomasu apod. Ve všech těchto případech platí, že teplá voda je ohřátá levně, vysoce účinně, ekologicky a její využití je dokonce žádoucí vzhledem k obvyklým větším objemům bojlerů. Jelikož ohřev vody u teplovodní pračky probíhá v bojleru, může se na jejích topných částech tvořit také méně vodního kamene.

Tepelné čerpadlo a fotovoltaika – může se vůbec vyplatit?

V tomto případě dochází ke ztrátám tepla

Na druhou stranu cestou teplé vody v potrubí a hadicích od bojleru k pračce dochází k určitým ztrátám tepla. Při této cestě je teplá voda nasáta a nechladne jen při odběru, ale vychladá postupně v celém objemu potrubí až do dalšího odběru – což může být třeba až při dalším praní. Přívod teplé vody k pračce má nejlepší efekt v případě větších praček (s většími odběry najednou) a v případech praček umístěných blízko bojleru.

Oblíbené jsou také pračky se sušičkou. Jak se cenově liší od těch klasických? Porovnejte si ceny zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Je tedy pračka na teplou vodu dobrou volbou?

Pračky na teplou vodu mají tedy své značné výhody, ale také nevýhody. Při umístění blízko bojleru a možnosti akumulace obnovitelné energie v bojleru výhody jasně převažují. Ekonomové výrobců praček ale zřejmě tak dalece neuvažovali a neuvažovali ještě ani v relacích energetické krize. Navíc se výrobci zaklínají úsporností dokládanou energetickými štítky a „áčkovými“ hodnotami i bez teplovodního přívodu.

Je tu potřeba větší osvěta, aby teplovodní pračky byly žádané a využívaly se jejich přednosti. Pomoci by mohla i legislativa, kdy kvůli kombinovatelnosti s obnovitelnými zdroji teplovodní pračky mohou mít nejvyšší třídu a ústí pro pračky na krátké vzdálenosti od bojleru by v novostavbách standardně měly mít jak vývod studené, tak teplé vody. V každém případě pro výrobce je tu nyní exkluzivní možnost teplovodní pračky zákazníkům nabídnout a zákazníci je mohou u výrobců začít výrazněji žádat.

Provoz staré ledničky vás stojí 3 000 korun ročně navíc a zbytečně

Vydáno dne:
08.04.2023

Photocredit: Jiří Jakl (se souhlasem)

10

Elektřina nebo plyn: Kdo zaplatí víc? Počítejte s námi

Počítejte s námi: dva stejné rodinné domy. Kdo za energie zaplatí víc?.. Číst více →



Pasivní domy – kvalitní okna a dveře jsou základ úspory

Víte, co je důležité při výběru kvalitních oken a dveří pro pasivní domy? Máme pro vás tipy, jak můžete díky několika zásadám efektivně využívat solární zisky a snížit spotřebu pasivního domu až o desítky procent... Číst více →



Záložní energie při výpadcích elektřiny a tuhých mrazech

Jak překonávat výpadky elektrické energie v zimním období? V tomto článku jsou sepsané možné varianty pro menší rodinné domy i bez plynové přípojky a krbu... Číst více →



Akumulační krbová kamna zvládnou vytopit celý dům už za pár korun

Akumulační krbová kamna jsou levný a zdravý způsob vytápění všech domů. Proč jsou úsporné a na kolik vychází jejich provoz?.. Číst více →



Správce paneláku v severních Čechách vyřešil úsporu pro 22 bytů

Panelák v severních Čechách disponuje systémem, který šetří energie všem 22 bytů. Jak tento systém funguje, nám ukázal jeho správce... Číst více →



Fotovoltaika se nemusí vždy zrovna vyplatit

Vyplatí se investovat do fotovoltaiky? Podívejte se na návrhy různých systémů a kalkulace možných úspor... Číst více →



Ceny elektřiny a plynu. Které tarify jsou nejvýhodnější? Srovnání distributorů

Jaká distribuční sazba elektřiny vychází aktuálně nejvýhodněji a který distributor plynu má nejnižší ceny? Srovnaní dodavatelů... Číst více →



Experti slibují úsporu 6 %, pokud snížíme teplotu o 1 °C. Jak je to ale doopravdy?

Státní představitelé uvažují o snížení teploty o 1–2 °C. Bude mít tento efekt smysl a opravdu tak uspoříme 6 % nákladů na vytápění?.. Číst více →



Bydlím v paneláku – jak mohu snížit výdaje za vytápění?

Jak dosáhnout úspory u zatepleného panelového domu? Přichystali jsme pro vás přehled moderních a často opomíjených technologií snižující náklady na vytápění až o desítky procent... Číst více →



Čas jsou peníze: stavba domu z pohledu úspory dopravy, stresu, hluku a cenného času

Jak postavit dům rychle a levně? Odpovědí jsou jednoznačně dřevostavby. Přečtěte si, v čem všem spočívají výhody v rámci úspory dopravy, stresu a času... Číst více →