HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rozmlouvá vám bankéř předschválenou hypotéku? Nenechte se napálit

Dostali jste se do situace, kdy máte již od banky předschválenou hypotéku, ale kvůli prudce se měnícím podmínkám na současném hypotečním trhu řešíte, co bude dál? V podstatě vždy se octnete na rozmezí dvou voleb – pokračovat dál a vrhnout se do stavby, anebo situaci přehodnotit a raději se na to preventivně „vykašlat“. Zajímavostí je, že slýcháme stále častěji o bankéřích, kteří klientovi překvapivě hypotéku, která je již předschválená, rozmlouvají. Jaké jsou opravdové pohnutky? Jde danému bankéři skutečně o dobro klienta, nebo tu může jít o něco jiného?


Předschválená hypotéka
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Marko Milivojevic, Pixnio CC0

Strašák nesplatitelných dluhů

Uvrhnout se do spárů hypotéky není jednoduchá věc. Je to zásadní rozhodnutí, při kterém musíme zohlednit veškeré okolnosti našich budoucích životních plánů. Zavazujeme se tak na mnoho let splácet pravidelně finanční obnos, z čehož de facto nevede žádná příjemná cesta ven. Pro většinu obyvatel je to ale jediná cesta, jak se k vlastnímu bydlení dostat, a tak nezbývá, než se tudy vydat.

Situace se v posledních měsících poměrně dramaticky mění a sazby hypoték prudce rostou. Pro klienty, kteří se rozhodli stavět tak trochu na hraně svých finančních možností, může být blížící se refinancování velkým strašákem a i zásadním problémem. Jsou zde pak ale klienti, kteří ještě stavět nezačali, hypotéku mají předschválenou a stojí na rozcestí – jít do toho, nebo ne?

Když někdo radí, zvažte, jaký je jeho pravý zájem

V určité chvíli při propočtech nákladů na hypotéku a očekávaných příjmech investora (stavebníka) je skutečně na místě na stavbu domu buď zapomenout, nebo zvolit jinou alternativní cestu k bydlení v jiném finančním rámci. V některých případech ale může být realizace stavby stále dostupná a nabízí se výjimečná možnost vstoupit do hypotéky ještě za poměrně solidních podmínek, které máme předschváleny. Takové podmínky samozřejmě již nejsou zajímavé pro banku, která je nabídla, ale která se k nim svým způsobem stále zavazuje. V takových situacích může být pro banku příjemnější vám hypotéku jednoduše raději rozmluvit, než ji poskytnout za pro ni nevýhodných podmínek, tedy podmínek výhodných pro vás, jako investora a stavebníka.

Co v takové situaci dělat?

Dobře si propočítejte a zvažte, zda se nevyplatí využít dobré nabídky, kterou již máte v rukách, a nenaskočit do rozjetého vlaku. V některých případech to totiž může být opravdu dobrá volba. Promyslete si, jak dlouhá je fixace, při které máte ještě příjemný úrok, a udělejte si odhad, co vás čeká poté. Pokud se bojíte, že v budoucnu nebudete schopni splácet, určitě se do této výzvy nepouštějte – nezapomeňte však, že pokud již máte v rukách dobrou nabídku, nemusí se v brzké době opakovat.

Noční můra bankéře

V některých případech inkasuje zprostředkovatel provizi z hypotéky, kterou s vámi sjedná, až po prvním refinancování. Ten se pak bojí, abyste od banky po konci fixace neutekli. To je právě situace, kdy může takový zprostředkovatel investorům hypotéku (i velmi dobrou!) rozmlouvat. Je to tedy situace, kdy vám banka dala dobré podmínky, ale už ví, že je nebude schopna stejně tak dobré poskytnout v budoucnu.

V dnešní době se lidé také často bojí, že než začnou stavět, všechno se ještě více zdraží a nebudou mít na zaplacení stavebního materiálu. Faktem ale je, že ceny stavebních materiálů po velkém výkyvu už zase začaly klesat.

Ať se rozhodnete jakkoli, zvažujte důkladně. Neberte si hypotéky nad rámec vašich možností a zbytečně při stavbě nerozhazujte. Platí základní pravidlo, že vždy jde ušetřit na velikosti stavby. Taková úspora se pak počítá ve všech směrech, jak při stavbě, tak i při užívání, vytápění atp.

Vydáno dne:
19.07.2022

Photocredit: Marko Milivojevic, Pixnio CC0

1