HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Úroková sazba letos spadne na 4 %. Zjistili jsme aktuální ceny bydlení v Praze a Brně

Blýská se na dobré časy. Podle odborníků mají úrokové sazby klesnout na maximálně 4 %. Takového procentuálního poklesu bychom se mohli dočkat v říjnu letošního roku. Výše úrokových sazeb samozřejmě záleží na ČNB, která „udává kurz“ ostatním bankám. Zasedání se opakuje každé dva měsíce a v případě rozhodnutí o snížení sazeb by se jednalo o výši 0,25 %. Dokonce už v prosinci se v Česku zaznamenal výrazný nárůst uzavřených hypotečních úvěrů o 64 % ve srovnání s předchozím rokem. Tento vzestup není pouze kvantitativní, ale i objemový. Lidé si půjčují o 93 % větší částky než kdy dřív.


Hypotéky v roce 2024
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Banky loni poskytly hypoteční úvěry v celkové hodnotě 150 miliard korun

Jen za prosinec si Češi vypůjčili od banky třetinu celkových hypotečních úvěrů (cca 48 miliard korun). I přesto je ale tento počet stále o polovinu nižší ve srovnání s prosincem předchozího roku. Kromě toho dalších 887 lidí využilo možnost refinancování svých hypoték. Průměrná výše hypotečního úvěru tak nyní představuje nárůst o 18 % za poslední rok. Mimo jiné je i zajímavým faktem výše ceny hypoték a nemovitostí – zůstávají relativně stabilní.

Ceny bytů jsou na historickém minimu

I přes dojem ztíženého přístupu k vlastnímu bydlení kvůli dražším hypotečním úvěrům jsou ceny bytů momentálně na historickém minimu. Zejména panelové byty zaznamenaly v posledním roce významné snížení ceny o 9 000 Kč/m2.

Ceny bytů za poslední rok zůstaly téměř nezměněné a stejně tak úrokové sazby hypoték zůstávají vysoké, s minimálním poklesem o patnáct setin procentního bodu. Očekává se, že letos dojde po delší době k výraznějšímu poklesu úrokových sazeb, což by mohlo způsobit růst cen nemovitostí. Vzhledem k této perspektivě se lidé stále více rozhodují nečekat a kupují levnější byty s hypotékami, které mají v plánu refinancovat za pár let. Preferují zejména nedávno zrekonstruované byty, které nabízí srovnatelný komfort s novostavbami, avšak za nižší cenu.

Průměrná cena za byt v Praze

  • Nový byt: 145 000 Kč/m2
  • Starší cihlový byt: 127 000 Kč/m2 
  • Starší panelový byt: 101 000 Kč/m2


Průměrná cena za byt v Brně

  • Nový byt: 113 000 Kč/m2
  • Starší cihlový byt: 95 000 Kč/m2

Během předloňského roku vzrostla nabídka nových bytů o 41 %

Nabídky nových i starých bytů stagnují. Byť se trh s novými byty v Praze rozšířil z 1 700 na 2 400 bytových jednotek, developeři byty nezlevnili a nabídka nových bytů se nemění.

Staré byty jsou na tom o něco lépe

U starších bytů je situace odlišná. Předloňský rok přinesl nárůst nabídky starších bytů o 45 % na celkových 4 800 bytů. Avšak od té doby došlo k poklesu jejich počtu na současných 3 500 bytů a tato úroveň se udržuje poslední přibližně tři až čtyři měsíce.

I přes navýšení počtu nových bytů na trhu zůstává jejich cena stabilní. Rezidenční novostavby jsou zpravidla dlouhodobými projekty s přesně vypočítanou návratností, což omezuje možnost developerů snížit ceny. V důsledku toho se často ocitají v situaci, kdy musí s prodejem bytů vyčkávat a hledat alternativní řešení, například dočasný pronájem. Naopak na sekundárním trhu se staršími byty je větší aktivita. Jejich nabídka loni výrazně vzrostla, a díky tomu a také díky korekci cen se letos rychleji prodávají.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Zakoupení starého bytu a jeho rekonstrukce svépomocí je nerealistickou idylkou

Stále více lidí se upíná k trendu zakoupení již zrekonstruovaných bytů, do nichž se lze nastěhovat ihned po jejich zakoupení. Vlastní rekonstrukce často přináší větší časový a finanční tlak, než si noví majitelé uvědomují.

V mnoha případech je pro rekonstrukci nezbytná odborná pomoc řemeslníků, kteří však bývají obtížně dostupní. Materiály a závislost na jejich dostupnosti způsobují zpoždění, během něhož nový majitel nemůže v bytě bydlet, přestože již splácí hypotéku. Celkově vzato je rekonstrukce svépomocí často dražší a trvá výrazně déle než zakoupení již zrekonstruovaného bytu připraveného k okamžitému nastěhování.

Vydáno dne:
21.01.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz
Zdroj: ČBA

1

Jak na hypotéku, financování pozemku, projektu a domu?
Hypotéku můžete získat nejen na výstavbu domu, ale také na projekt nebo pozemek. Podívejte se, jak na bezpečně získat hypotéku krok za krokem.

Zrušení daně z nabytí nemovitosti vám může prodražit hypotéku
Vláda schválila návrh zákona o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Koho se toto rozhodnutí týká, jak ovlivní realitní trh a jaký dopad bude mít na dřevostavby?

Nedosáhli jste na hypotéku? Nezoufejte, poradíme, jak hypoteční úvěr získat
Získat od banky hypotéku je čím dál těžší a stále více lidí na ni nedosáhne. Co dělat, pokud ani vám banka hypoteční úvěr neschválila?

Rozmlouvá vám bankéř předschválenou hypotéku? Nenechte se napálit
Chystáte se stavět, máte předschválenou hypotéku, ale banka vám celou stavbu a investici rozmlouvá? Co může být pravým důvodem?

Hypotéku jde snadno zvládnout i v krizi. Odborník radí, jak na to
Rostoucí sazby hypoték komplikují život mnoha rodinám. Jaké jsou současné možnosti a na co si dát pozor při změně fixace hypotéky, vám poradí odborník v tomto článku.

Češi nervózně čekají na snížení hypotečních úroků. Jak dlouho to potrvá?
Nepříznivé ekonomické vlivy znamenají, že české stavebnictví čeká těžký rok. Jaký pokles očekávají české stavební firmy v roce 2023?

Senioři mohou k důchodu získat tisíce Kč měsíčně navíc. Díky zpětné hypotéce
Nemá smysl zavírat před realitou oči. Ekonomická situace seniorů v Česku je velmi různorodá. Nyní se však nabízí zajímavá možnost získat k důchodu navíc několik tisíc korun každý měsíc.

Úrokové sazby únor 2024: Jakou dostanete aktuálně nejlepší sazbu – tabulka ke stažení
Jak dopadne čtvrteční zasedání ČNB, na kterém se bude rozhodovat o nastavení nových úrokových sazeb? Podle odborníků by mohly sazby v průběhu roku klesnout na 4–4,5 %.

Zítra se otevřou brány největšího jarního veletrhu zaměřeného na bydlení na Moravě
Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních párlet žijeme v turbulentních časech. Co má však stále smysl?

Jarní veletrhy bydlení, designu a zahrad začínají v Letňanech už 11. dubna
S jarní sezónou přichází ten pravý čas na úpravy interiéru i zahrady, proto si nenechte ujít a navštivte největší jarní souběh veletrhů bydlení designu a zahrad For Interior, For Garden a Design Shaker.