HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Úroková sazba letos spadne na 4 %. Zjistili jsme aktuální ceny bydlení v Praze a Brně

Blýská se na dobré časy. Podle odborníků mají úrokové sazby klesnout na maximálně 4 %. Takového procentuálního poklesu bychom se mohli dočkat v říjnu letošního roku. Výše úrokových sazeb samozřejmě záleží na ČNB, která „udává kurz“ ostatním bankám. Zasedání se opakuje každé dva měsíce a v případě rozhodnutí o snížení sazeb by se jednalo o výši 0,25 %. Dokonce už v prosinci se v Česku zaznamenal výrazný nárůst uzavřených hypotečních úvěrů o 64 % ve srovnání s předchozím rokem. Tento vzestup není pouze kvantitativní, ale i objemový. Lidé si půjčují o 93 % větší částky než kdy dřív.


Hypotéky v roce 2024
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Banky loni poskytly hypoteční úvěry v celkové hodnotě 150 miliard korun

Jen za prosinec si Češi vypůjčili od banky třetinu celkových hypotečních úvěrů (cca 48 miliard korun). I přesto je ale tento počet stále o polovinu nižší ve srovnání s prosincem předchozího roku. Kromě toho dalších 887 lidí využilo možnost refinancování svých hypoték. Průměrná výše hypotečního úvěru tak nyní představuje nárůst o 18 % za poslední rok. Mimo jiné je i zajímavým faktem výše ceny hypoték a nemovitostí – zůstávají relativně stabilní.

Ceny bytů jsou na historickém minimu

I přes dojem ztíženého přístupu k vlastnímu bydlení kvůli dražším hypotečním úvěrům jsou ceny bytů momentálně na historickém minimu. Zejména panelové byty zaznamenaly v posledním roce významné snížení ceny o 9 000 Kč/m2.

Ceny bytů za poslední rok zůstaly téměř nezměněné a stejně tak úrokové sazby hypoték zůstávají vysoké, s minimálním poklesem o patnáct setin procentního bodu. Očekává se, že letos dojde po delší době k výraznějšímu poklesu úrokových sazeb, což by mohlo způsobit růst cen nemovitostí. Vzhledem k této perspektivě se lidé stále více rozhodují nečekat a kupují levnější byty s hypotékami, které mají v plánu refinancovat za pár let. Preferují zejména nedávno zrekonstruované byty, které nabízí srovnatelný komfort s novostavbami, avšak za nižší cenu.

Průměrná cena za byt v Praze

  • Nový byt: 145 000 Kč/m2
  • Starší cihlový byt: 127 000 Kč/m2 
  • Starší panelový byt: 101 000 Kč/m2


Průměrná cena za byt v Brně

  • Nový byt: 113 000 Kč/m2
  • Starší cihlový byt: 95 000 Kč/m2

Během předloňského roku vzrostla nabídka nových bytů o 41 %

Nabídky nových i starých bytů stagnují. Byť se trh s novými byty v Praze rozšířil z 1 700 na 2 400 bytových jednotek, developeři byty nezlevnili a nabídka nových bytů se nemění.

Staré byty jsou na tom o něco lépe

U starších bytů je situace odlišná. Předloňský rok přinesl nárůst nabídky starších bytů o 45 % na celkových 4 800 bytů. Avšak od té doby došlo k poklesu jejich počtu na současných 3 500 bytů a tato úroveň se udržuje poslední přibližně tři až čtyři měsíce.

I přes navýšení počtu nových bytů na trhu zůstává jejich cena stabilní. Rezidenční novostavby jsou zpravidla dlouhodobými projekty s přesně vypočítanou návratností, což omezuje možnost developerů snížit ceny. V důsledku toho se často ocitají v situaci, kdy musí s prodejem bytů vyčkávat a hledat alternativní řešení, například dočasný pronájem. Naopak na sekundárním trhu se staršími byty je větší aktivita. Jejich nabídka loni výrazně vzrostla, a díky tomu a také díky korekci cen se letos rychleji prodávají.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Zakoupení starého bytu a jeho rekonstrukce svépomocí je nerealistickou idylkou

Stále více lidí se upíná k trendu zakoupení již zrekonstruovaných bytů, do nichž se lze nastěhovat ihned po jejich zakoupení. Vlastní rekonstrukce často přináší větší časový a finanční tlak, než si noví majitelé uvědomují.

V mnoha případech je pro rekonstrukci nezbytná odborná pomoc řemeslníků, kteří však bývají obtížně dostupní. Materiály a závislost na jejich dostupnosti způsobují zpoždění, během něhož nový majitel nemůže v bytě bydlet, přestože již splácí hypotéku. Celkově vzato je rekonstrukce svépomocí často dražší a trvá výrazně déle než zakoupení již zrekonstruovaného bytu připraveného k okamžitému nastěhování.

Vydáno dne:
21.01.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz
Zdroj: ČBA

1

Jak na hypotéku, financování pozemku, projektu a domu?

Hypotéku můžete získat nejen na výstavbu domu, ale také na projekt nebo pozemek. Podívejte se, jak na bezpečně získat hypotéku krok za krokem... Číst více →



Nedosáhli jste na hypotéku? Nezoufejte, poradíme, jak hypoteční úvěr získat

Získat od banky hypotéku je čím dál těžší a stále více lidí na ni nedosáhne. Co dělat, pokud ani vám banka hypoteční úvěr neschválila?.. Číst více →



Hypotéku jde snadno zvládnout i v krizi. Odborník radí, jak na to

Rostoucí sazby hypoték komplikují život mnoha rodinám. Jaké jsou současné možnosti a na co si dát pozor při změně fixace hypotéky, vám poradí odborník v tomto článku... Číst více →