HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pokuta za elektřinu vyrobenou domácí fotovoltaikou může být až tisíce korun za každý kilowatt

Odevzdáte svoji elektřinu do sítě a ještě za to zaplatíte. Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. Pokud počítáte s tím, že na přetocích do distribuční sítě vyděláte, možná budete překvapeni. Nejenže v některých případech nedostanete za vámi vyrobenou elektřinu ani korunu, ale dokonce za její odevzdání budete sami platit. Jak zařídit, aby k tomu nedošlo a abyste na fotovoltaice co nejvíce vydělali?


Přetoky elektřiny mohou majitelům vydělat, může však přijít také pokuta
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Tomáš Š. (se souhlasem)

Přetoky elektřiny pomáhají šetřit

Pokud nastane situace, že vaše přifázovaná hybridní fotovoltaická elektrárna vyrobí více elektřiny, než spotřebujete, odchází přebytek do distribuční sítě. Jedná se o takzvané přetoky. Dojde k nim ve chvíli, kdy FVE vyrobí tolik elektřiny, že uspokojí spotřebu akumulačních jednotek, spotřebičů, ohřeje se voda v bojleru, dobije baterie a stejně část elektřiny zbude.

Je možné odvést přebytky zdarma nebo si za ně v lepším případě nechat zaplatit. Nejedná se sice o částky, na kterých by se dalo zbohatnout, na druhou stranu vám přetoky pomohou snížit vyúčtování za elektřinu nebo zkrátit návratnost počáteční investice do fotovoltaiky. Na schéma hybridní FVE se můžete podívat zde.

Fotovoltaika pro ohřev vody je levná. Jaká je, ale skutečná návratnost?

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Jak se dá s „přebytečnou“ elektřinou naložit?

K přetokům většinou dochází v nadprůměrně slunečné dny. Přetoky mohou během teplých dní dosáhnout i 5–18 kWh denně. V ten moment se domácnosti nabízí více možností, jak s touto „přebytečnou“ elektřinou naložit.

  • Odevzdávat do distribuční sítě zdarma: Situace nastane, když domácnost nemá uzavřenou žádnou smlouvu o výkupu nadbytečné energie.
  • Prodávat nadbytečnou elektřinu za spotovou cenu: Uzavření smlouvy s některou ze společností, které vykupují přetoky za aktuální cenu na burze.
  • Prodávat přebytky za fixní cenu: Uzavření smlouvy s některou ze společností, které vykupují přetoky za předem stanovenou dlouhodobou cenu.
  • Virtuální baterie: Jedná se o službu nabízenou tradičními dodavateli, jako je ČEZ nebo E.ON. Přebytečná elektřina proudí do sítě a váš dodavatel sleduje, jaké je její množství. V závislosti na počtu dodaných kWh elektřiny si následně můžete čerpat elektřinu zpět v době, kdy ji potřebujete. Tato služba je zpoplatněna.
  • Prodávání veškeré vyrobené elektřiny: Můžete využívat FVE k podnikání.

Rok 2023 změnil u přetoků elektřiny pravidla hry

Zásadní změna ohledně přetoků elektřiny z fotovoltaiky přišla v roce 2023. Podle energetického zákona je výroba elektřiny předmětem podnikání v energetickém odvětví. Pokud byste tedy vyráběli elektřinu ve vlastní fotovoltaické elektrárně a chtěli s přetoky chytře nakládat, platí následující:

  • je třeba mít licenci, pokud je výkon FVE vyšší než 50 kWp;
  • licence není třeba, když FVE není napojena na elektrickou soustavu nebo když je FVE připojena k elektrické soustavě, ale její výkon nepřevyšuje zmíněných 50 kWp (do roku 2023 byla hranice 10kWp).

Dříve bylo možné realizovat výkup elektřiny pouze s jedním dodavatelem. To znamená, že od drobných výrobců elektřiny (typicky rodinné domy) mohl elektřinu odkoupit pouze jejich dodavatel elektrické energie. To se letos změnilo. K FVE lze získat dvě EAN čísla. Jedno je spotřební a druhé výrobní. Lidé si poté mohou sami zvolit, kdo od nich přebytky elektřiny odkoupí.

EAN je unikátní kód, který označuje každé odběrné místo elektřiny. Je tvořen osmnácti znaky a najdete ho na každé faktuře za elektřinu i ve smlouvě o dodávkách nebo výkupu elektrické energie.

Místo výdělku můžete za přetoky elektřiny dokonce doplácet

Přetoky elektřiny se však nemusí vždy vyplatit. Dokonce za ně můžete ještě doplácet. V určitých případech jsou totiž považovány za nevyžádanou dodávku elektřiny do distribuční sítě. Například když nemáte k posílání přetoků do sítě povolení nebo když máte ve smlouvě takzvaný rezervovaný výkon. Ten určuje, kolik energie může být dodáno do distribuční sítě. Jeho překročení znamená udělení pokuty.

Cena za překročení limitu pro přetoky se liší v závislosti na míře napětí. Pokud provozujete fotovoltaiku na hladině nízkého napětí, pokuta bude ve výši 1 713 Kč za každý kilowatt překročení. Překročení rezervovaného výkonu bývá vyhodnocováno každý měsíc. Je tedy třeba pečlivě nastavit parametry ve vaší smlouvě a dobře je znát. Jinak se vám mohou přetoky i celá FVE pěkně prodražit.

Vydáno dne:
10.12.2023

Photocredit: Tomáš Š. (se souhlasem)

9

Fotovoltaika se nemusí vždy zrovna vyplatit

Vyplatí se investovat do fotovoltaiky? Podívejte se na návrhy různých systémů a kalkulace možných úspor... Číst více →



Fotovoltaika nejsou soláry – chybná volba se vám může prodražit

Který systém je pro účely ohřevu teplé užitkové vody výhodnější? Srovnání systému včetně pořizovacích nákladů a životnosti... Číst více →



Fotovoltaiku a baterie chce dnes každý, ale může se to vůbec vyplatit?

Odborníci porovnali dva fotovoltaické systémy včetně přínosů a investice. Jak moc se vyplatí dnes tolik žádaná fotovoltaika? .. Číst více →



Čím topit místo plynu

Alternativní vytápění na místo plynového kotle má 3× nižší náklady. Jak uspořit desítky tisíc za vytápění ročně?.. Číst více →



Tepelné čerpadlo a fotovoltaika – může se vůbec vyplatit?

Jak moc je výhodná investice do tepelného čerpadla s fotovoltaikou? A ve kterém případě se to nevyplatí? Srovnání návratnosti... Číst více →



Časté chyby instalace fotovoltaiky, které se mohou tvrdě prodražit

Základní chyby při instalaci fotovoltaiky mohou mít přímý vliv na její účinnost a návratnost. Na co si dát pozor a jak chybám předejít?.. Číst více →



Fotovoltaika pro ohřev vody je levná. Jaká je, ale skutečná návratnost?

Za jak dlouho se skutečně vrátí investice do fotovoltaiky? U fotovoltaikcého systému pro ohřev vody jsme spočítali jeho skutečnou návratnost... Číst více →



Která fotovoltaika je nejvýhodnější? Velké srovnání 3 základních typů

Velké srovná 3 typy fotovoltaických elektráren. Která fotovoltaiky je nejvýhodnější z pohledu ceny a která z pohledu využitelnosti?.. Číst více →



Požárů fotovoltaik je stále více. Ohrožených domácností jsou desítky tisíc

Počet požárů fotovoltaických elektráren zaznamenal tento rok rychlý nárůst. Důvodem jsou především neodborné instalace... Číst více →



Dodavatelé energií nevrací přeplatky za elektřinu a plyn. Lidé zpětně vymáhají i desítky tisíc

Každý den přibývají stížnosti spotřebitelů, kterým dodavatelé nevracejí přeplatky z vyúčtování. Jak se můžete v takovém případě bránit?.. Číst více →