HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dům z tiskárny: První plovoucí dům na světě z 3D tiskárny postavili Češi

Jaká bude budoucnost stavebnictví? Domy z 3D tiskárny nejsou ve světě žádnou novinkou, ale aby byl takový dům zároveň plovoucí, to je světový unikát. A najdete jej u nás. Přečtěte si, kdo za ním stojí, jak vznikl nápad na takový dům, proč je plovoucí, jaká jeho část je dřevěná a jak rychle byl „postaven“.


Dům z tiskárny: První plovoucí dům na světě vyrobený v 3D tiskárně postavili Češi
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Stanislav Krupař

Proč právě prvok?

Hned na první pohled je zřejmé, že se nedíváme na klasicky postavený dům. Na celém domě nenajdeme ostrou hranu a tvarem spíš než dům připomíná prvoka, podle kterého se také jmenuje. Nápad na experimentální stavbu se zrodil v hlavě sochaře Michala Trpáka, rodáka z Českých Budějovic. Ten už s 3D tiskem nějakou dobu pracoval, tuto technologii měl tedy osahanou a věděl, jak funguje. Hotový dům i fotky ze stavby si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Stanislav Krupař, David Veis, Buřinka

Zásadní je obklopit se těmi správnými lidmi

Trpák dal dohromady tým složený z architektů, designérů, konstruktérů a hlavně stejných nadšenců, jako je on sám. Společně pak přivedli jeho vizi k životu. Na 3D tisku je fascinující hlavně to, že člověk není omezen klasickými tvary, robot zvládne vytisknout cokoliv, co mu naprogramujete. Vzniká tak velký prostor pro fantazii a originální nápady. U Prvoka je zřejmá inspirace přírodou a jejími organickými tvary.

Díky legislativnímu nedostatku vznikl světový unikát

Možná si říkáte, proč je dům plovoucí. Skutečnost, že je dům vytištěný na 3D tiskárně, se sama o sobě postará o patřičný „wow efekt“. Šlo o čistě praktické rozhodnutí, neboť česká legislativa zatím s tímto typem budov jaksi nepočítá, a tak jediný způsob, jak stavbu zrealizovat, bylo umístit ji na plovoucí ponton. A aby se dům z výrobní haly dal převézt na řeku, musel být zkonstruován jako rozložitelný. Díky tomu vznikl světový unikát – rozložitelný, plovoucí dům z 3D tiskárny zatím nikdo jiný na světě nepostavil.

Velkou část práce zastane robot

Tisk domu probíhal v hale v Českých Budějovicích a postarala se o něj robotická paže Máša. Hrubou stavbu zvládla vytisknout za 32 hodin, dokončovací práce pak probíhaly asi dva měsíce. Velkou výhodou 3D tisku je tak rychlost celého procesu a také to, že „stavba“ probíhá v hale, vyhnete se tak hlučnému a prašnému staveništi a nutnosti zaměstnat větší množství stavařů. Do samotné směsi pro tiskárnu se kromě betonu přidává urychlovač tuhnutí, který je nutný k tomu, aby vytištěné části ztuhly co nejdříve. I tak jela tiskárna při tisku Prvoka na pouhé 2 % svého výkonu. Další nezbytnou součástí směsi jsou nano-polypropylenová vlákna, která zajišťují elasticitu a možnost tisknout oblé tvary.

Kuchyně jako dřevostavba a šest tisíc let staré dřevo

Za necelé dva dny tedy stála betonová část domu a následně se dodělávala vnitřní dřevěná konstrukce – celá středová část je řešená jako dřevostavba a většina interiéru je z přírodních materiálů. Na vybavení domu se rozhodně nešetřilo, jednotlivé prvky jsou prémiové kvality, vyrobené na míru. Poličky v kuchyni a ložnici jsou například z šest tisíc let starého dubového dřeva a baterie v koupelně je také vytištěná v 3D tiskárně. V domě pak najdete moderní technologie jako podlahové vytápění, klimatizaci a rekuperaci vzduchu. Zajímavá je recirkulační sprcha, která ušetří až 90 % vody. Použití zelené střechy je ekologické i praktické – střecha skvěle izoluje a vytváří příznivé klima.

Dům má obytnou plochu 34 m2, na délku měří 13 m. Uprostřed je kuchyně, v zaoblených částech na koncích jsou ložnice na jedné straně a koupelna na druhé. Celý dům váží více než 30 tun a je tak pevný, že by odolal lavině.

Znovupoužitelný materiál v duchu upcyklace

Dům z 3D tiskárny reflektuje současný důraz na ochranu životního prostředí. Až dům doslouží, materiál se rozemele a použije na novou směs do 3D tiskárny, vše v duchu upcyklace, která je čím dál populárnější. Tato technologie nicméně není pro každého. Výroba Prvoka přišla jeho autory na 10 milionů korun, přičemž při sériové výrobě by tyto náklady mohly klesnout na 4 až 5 milionů.

Vydáno dne:
17.11.2020

Photocredit: Stanislav Krupař

5

WikiHouse – vytiskněte si vlastní dům

Máte internet? Pak stačí už jen CNC linka a můžete mít vlastní dřevostavbu... Číst více →



3D tisk domů je stále dostupnější. Domek vyjde na 80 000 Kč a je postavený za den.

3D tisk domů je ve stavebnictví novinkou, která strhává zájemce svou rychlostí a dostupností. Co vlastně stojí za tímto fenoménem?.. Číst více →



Chaty kryté dřevěným krunýřem ustojí polární klima. Navrhl je počítač.

Extrémně nehostinné podmínky už nejsou pro nový koncept výstavby dřevostaveb překážkou. Průzkum i výrobu obstarají počítače, na vás je jen montáž... Číst více →



Dokáže 3D tisk změnit situaci s nedostatkem levného bydlení?

Pořídit si vlastní bydlení je kvůli vysokým nákladům pro mladé lidi čím dál těžší. Mohl by tuto situaci změnit 3D tisk domů?.. Číst více →



Chatu postavili za pomoci robota a 3D tiskárny z poškozeného dřeva, které se mělo stát odpadem

3D tisk je ve stavebnictví žhavou novinkou. Přečtěte si článek o chatě, která díky 3D tisku a robotice zachránila zničené dřevo... Číst více →



Svépomocí zrekonstruovali starý hausbót a zakotvili s ním na Slapech. Je to ráj, říkají manželé

V rozhovoru nám Linda prozradí, co bylo na rekonstrukci nejtěžší, co obnáší život na vodě a jestli by do toho šli s manželem znovu... Číst více →