HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Svépomocí zrekonstruovali starý hausbót a zakotvili s ním na Slapech. Je to ráj, říkají manželé

Manželé Martin a Linda měli k vodě vždy blízko. Z původního plánu koupit loď sešlo, když objevili starý hausbót, do kterého se zamilovali. Do rekonstrukce se pustili svépomocí a jak sami říkají, hodně se u toho naučili. V současnosti jejich hausbót kotví na Slapech. Více se dočtete v rozhovoru s Lindou.


Svépomocí zrekonstruovali starý hausbót a zakotvili s ním na Slapech
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Linda Charvátová

Nenechte si ujít

Proč se manželé rozhodli pro rekonstrukci starého hausbótu místo stavby nového? Co jim dalo nejvíce zabrat a na co jsou pyšní? Jak si poradili s pouhými 12 metry čtverečními užitné plochy? A co říkají o životě na vodě? 

Lindo, co vás přivedlo na myšlenku pořídit si hausbót?

Na myšlenku nás přivedlo prostředí, ve kterém teď žijeme, prostředí spjaté s vodou. Sousedi kolem nás mají čluny a plachetnice a my jsme toužili také po nějakém plavidle. A tak jsem jednou hledala na bazaru nějakou starou loď a narazila jsem na starý houseboat, který měl díru v železném plováku a teklo do něho, bylo to na kompletní rekonstrukci. S Martinem jsme zvažovali, jestli do toho máme jít, ale nakonec nás tahle myšlenka nadchla. Rádi totiž dáváme starým věcem nového ducha a baví nás myšlenka recyklace, zodpovědnosti a šetrnosti k přírodě. Zbytečně nevytvářet nové věci a snažit se opravovat ty staré. 

Krásné fotky hausbótu si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Linda Charvátová

Podle čeho jste si vybírali lokalitu umístění?

Měli jsme to štěstí, že jsme hausbót koupili i s kotvištěm, které je kousek od našeho bydliště.

Řešili jste při plánování domu na vodě něco nestandardního?

Ano rozmístění nábytku, kvůli vyvážení, tak aby se na vodě pak hausbót nepřevažoval na jednu či druhou stranu nebo dopředu či dozadu. Dále jsme chtěli vynikat nestandardním řešením konstrukce na závěsnou houpačku, která visí na přídi lodi nad vodou.

Jak to bylo s úřady? Museli jste s nimi něco kvůli rekonstrukci řešit?

Jelikož jsme koupili již hotový hausbót, tak jsme naštěstí nic řešit nemuseli, ale slyšeli jsme, že při stavbě nového můžou nastat problémy.

Specifika bydlení na vodě: Bez kolaudace i vodováhy

Jak probíhal návrh rekonstrukce?

Návrh probíhal jak na papíře, tak přímo na lodi, kde jsme trávili po vyklizení všech věcí hodně času, přemýšleli o prostoru a vyměřovali, jak a co se vejde. 

Kdo prováděl realizaci? Dělali jste si něco svépomocí?

Vše jsme si dělali sami.

Jakou roli hrálo v celém projektu dřevo a v jaké formě jste ho použili?

Restaurovali jsme staré palubky uvnitř, které jsme natřeli na bílo. Nábytek, podlahy a příčky jsme vyráběli ze smrkové spárovky. Vnější plášť jsme obložili smrkovými hranoly.

Co bylo na rekonstrukci nejnáročnější?

Asi proces pískování a zinkování železného plováku. To je zbavení rzi a potažení zinkovým povrchem, na který pak mohla přijít barva. To bylo největší břemeno na tomto projektu.

Byly s tím nějaké problémy?

Během rekonstrukce plováku nastaly komplikace, došlo k proražení ztrouchnivělých částí během pískování, které se musely lokálně zavařovat. Pořád se objevovaly nové díry, takže vyspárovat všechny bylo náročné. A hlavně jsme se modlili, aby se při sváření neobjevily další a naše loď nešla ke dnu. Ale naštěstí všechno dobře dopadlo. :)

Jak dlouho probíhal celý proces od návrhu až po hotový hausbót?

Celé to trvalo asi 10 měsíců od koupě po umístění na vodu. Nejsložitější byly úkony s přesunem houseboatu, kdy musel být přítomný jeřáb a kamion pro odvoz na pískování a zinkování a opětovné vracení k nám na zahradu, abychom mohli v procesech pokračovat dále. To vše bylo potřeba dopředu poradně promyslet a naplánovat, aby práce nestála.

Jakou má houseboat dispozici?

Vstupními dveřmi na zádi vejdete a po levé straně je malá místnůstka s pilinovým záchodem. Vedle záchodu je palanda s jedním lůžkem a pod ním rozkládací postel 180 × 200 cm, vedle postele po levé straně je velké okno a pod ním jídelní stolek a lavice s úložným prostorem. Na pravé straně se nachází malá kuchyňka s lihovým vařičem a veškerým základním vybavením i s auto-ledničkou na 12 V. Proskleným čelem vyjdeme ven na příď lodi, kde je venkovní sprcha a stoleček na umývání nádobí, a na úplném okraji je konstrukce s visutou houpačkou nad vodu.

Je hausbót přizpůsobený i pro pobyt v zimě? Jak v něm topíte?

Fungujeme jen sezónně, takže netopíme.

Kde berete vodu a elektřinu a kolik vás stojí provoz hausbótu?

Na vaření používáme lihový vařič, který se běžně používá na lodích. Elektřinu zajišťují solární panely. Záchod máme pilinový, jeho obsah kompostujeme. Vodu dovážíme z našeho bydliště v barelech. Náklady jsou hlavně za kotvení, kotviště od povodí stojí 3 000 korun ročně.

Splnil hausbót vaše očekávání? Kdybyste byli opět na začátku, rozhodli byste se stejně?

Očekávání vlastně předčil. Byli jsme z toho úplně unesení. Nikdy jsme na hausbótu vlastně nebyli, takže jsme jen tak snili, jaké to asi bude. Strávili jsme tam několik nocí a byli nadšení z té pohody a klidu a naprosto zenového okamžiku pozorovat vodu a rybky, které občas vyplavou nad hladinu a udělají malé kroužky, které se pomalu rozšiřují a mizí. Kachny, které přistanou na hladinu a tiše zobají hmyz... no prostě ráj.

S čím jste nejvíce spokojení?

Asi s celkovou dispozici, kolik jsme toho zvládli zapasovat do 12 metrů čtverečních. A hlavně největší radost máme z houpačky visící nad hladinou, to je největší relax.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Kdo v houseboatu přebývá?

Náš houseboat Mali pronajímáme zájemcům, kteří chtějí zažít pobyt na vodě.

Je něco, co byste dnes udělal jinak? Chyběly vám na začátku nějaké konkrétní informace, které by vám rekonstrukci ulehčily?

Informací nám chybělo plno a vlastně jsme překvapeni, že jsme se s tím zvládli popasovat. Určitě by nám ulehčilo vědět, jaké procesy následují ohledně restaurování starého železného plováku, to nás časově dost brzdilo. Ale jinak bychom nic neměnili, jsme spokojení tak, jak to je.

Je něco, co byste vzkázali lidem, kteří zvažují podobný projekt?

Důležité je naplánovat posloupnost prací. Nešetřit na ošetření železného plováku, nastudovat si kvalitní technologie a barvy.

A na závěr – jak byste popsala život na vodě?

Život na vodě se musí zažít, to se těžko popisuje. Na vodě jako by vše plynulo pomaleji, člověk tam tak nespěchá.

Napište nám

Stavíte nebo rekonstruujete dům, chatu nebo tiny house? Podělte se o své zkušenosti i s ostatními čtenáři. Napište nám do redakce na adresu redakce@drevostavitel.cz, připojte krátký popis, několik fotek a inspirujte skrze Dřevostavitele i další nadšence.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
16.04.2021

Photocredit: Linda Charvátová

9

Hausbót: dřevostavba, na které si ujedete

Líbil by se Vám život na hausbótu? V tom případě se nechte inspirovat touto fotogalerií, kde najdete velmi povedené a zajímavé kousky... Číst více →



Specifika bydlení na vodě: Bez kolaudace i vodováhy

Láká vás bydlení v hausbótu, na lodi nebo v plovoucím domě? Přečtěte si, jak se navrhují, stavějí, jak se v nich bydlí a jaká mají specifika... Číst více →



V létě na vodu? Jedině na dřevěném voru.

Chcete se plavit po vodě na dřevěném voru? Nebo vás jen zajímá, jak se takový vor staví? V následujícím článku se vše podstatné o vorech dozvíte... Číst více →



Plovoucí dům v malebných jižních Čechách skýtá víkendový relax na vodě

Manželé si přáli trávit volný čas v milovaných jižních Čechách, co nejblíže k vodě. A tak vznikl plovoucí dům, který se doslova vznáší na vodní hladině... Číst více →



Luxusní camping je hitem sezóny – tipy na nejlepší místa

Glamping je nová verze kempování v luxusním stylu a zároveň v co největším sepětí s okolní krajinou. Víte, kam za ním v Česku i Evropě vyrazit?.. Číst více →



Dům z tiskárny: První plovoucí dům na světě z 3D tiskárny postavili Češi

Přečtěte si příběh Prvoka, prvního rozložitelného plovoucího domu, který byl vytištěn pomocí 3D tiskárny. A dřevo v něm nechybí. Najdete jej u nás, na Vltavě... Číst více →



Tiny house a jeho komplikované řešení dispozice – poradíme vám, jak na to

Jestliže patří mezi vaše hobby kutilství, máte v sobě kreativního ducha, velkou dávku odhodlání, trpělivosti a v neposlední řadě toužíte po nezávislosti, přečtěte si náš článek. Slyšeli jste už o fenoménu dnešní doby – tiny housech?.. Číst více →



Cordwood aneb nevšední stavba z dřevěných polen a malty

Technologie, která se využívala především ve středověku, je zpět. Tento ekologický a nevšední konstrukční systém zvládnete využít i jednoduše svépomocí. Představujeme cordwood... Číst více →



Video: Nízkonákladovou DIY chatu postavili dva kamarádi za jeden den

DIY chata v lese byla sestavená za pouhý jeden den. Na realizaci se podíleli dva šikovní kutilové a odvedli opravdu skvělou práci. Podívejte se na krátký video návod v článku... Číst více →



Rustikální horský domek překvapí svým neobvyklým interiérem

Dokonalá kombinace odstínů bílé, promyšlené osvětlení a sofistikovaný výběr nábytku i doplňků vytvořily ojedinělý interiér horského domku. Prohlédněte si ho zblízka... Číst více →