HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Byt 2+1 za půl milionu v Praze. Avšak pouze pro movité

„Není omluva pro to, být chudý.“ Tak zní památná věta Charlese Emersona Winchestera z oblíbeného televizního seriálu M*A*S*H. Ať už s tímto radikálním názorem souhlasíme, či nikoli, od nepaměti platí, že kdo drží kapitál, ten má výhody. A existuje jedna specifická výhoda, o které se moc často nemluví a jejíž potenciál se týká každého majitele nemovitosti zakryté sedlovou nebo valbovou střechou. Ten potenciál se skrývá přímo pod ní a jeho hodnota s časem roste.


Půdní vestavba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Kateřina Pospíšilová (se souhlasem)

Nemáte-li další pozemek ani volné peníze, podkrovní byt je sázka na jistotu

Nepotřebujete pozemek ani nebudujete přípojky (stačí pouze protáhnout stávající instalaci). Pokud jde o cenu, ta je u půdních vestaveb nižší než při stavbě domu (na finanční stránku věci se zaměříme v následujících odstavcích). Bonusem navíc je i mnohonásobně rychlejší získání stavebního povolení. Na druhou stranu se musíte vypořádat např. s vyššími teplotami v prostoru (jak proti nim bojovat, se dozvíte níže v článku).

Fotogalerie:

i Foto: Kateřina Pospíšilová (se souhlasem), Pixabay, Bibliocad, Zook Cabins

Cena půdní vestavby a potřebné dokumenty pro úřad

Cena kompletní rekonstrukce půdního prostoru je sice značně nižší než samotná koupě domu, nejedná se však o levnou záležitost. Existují dvě varianty – cesta svépomocí a spolupráce s firmou.

Rozhodnete-li se provádět přestavbu svépomocí, budete pro začátek potřebovat projekt od projektanta. Ten zároveň vyhotoví projekt pro stavební úřad a statika. Cenově vás přestavba vyjde od 500 000 Kč do 1 milionu korun. 

V případě spolupráce s firmou bude cena samozřejmě vyšší. Cena podkrovního bytu (3+kk) se pohybuje zhruba od 1 milionu korun (bez vybavení).

Jak postupovat s potřebnými dokumenty pro úřad?

1. Nechte si zpracovat projekt půdní vestavby (cena se pohybuje v řádech desetitisíců korun).
2. Přizvěte k projektu statika, který posoudí, zda bude možné provést rekonstrukci (příp. vypracuje dodatky k opravám, aby byla zajištěna větší stabilita stavby).
3. Na stavebním úřadě požádejte o stavební povolení. Zároveň přiložte projekt a vyjádření statika. Pokud plánujete velkou rekonstrukci (stavba vikýřů apod.), budete potřebovat i souhlas sousedů.

Podkrovní byt – boj s malým prostorem a inspirace na jeho využití

Většina starších domů má sedlovou střechu, což značně zmenšuje půdní obytný prostor. Abyste jej zvětšili (a zároveň značně prosvětlili), navrhněte a postavte vikýře. Pokoje tak nebudou zbytečně sešikmené a vy získáte více místa (v prokliku se inspirujte různými řešeními dispozic podkrovních bytů). Vypořádat se však budete muset nejen s malým prostorem, ale i s vyššími teplotami.

Jak zařídit, aby se půda nepřehřívala?

Existuje několik možností, jak zařídit, aby se půda nepřehřívala. Účinná ochrana před přehříváním půdy vyžaduje kombinaci různých strategií a zohlednění designových faktorů. Tady jsou tipy:

1. Vyvarujte se tmavé střešní krytiny
Tmavá krytina je hitem posledních let. Sami ovšem víte, že černá barva přitahuje sluneční paprsky stejně, jako rozkvetlá květina přitahuje včely. Naopak ty světlé střešní krytiny skvěle odráží sluneční záření.

2. Izolujte střechu pečlivě. Nechte si poradit vhodný materiál
Správná izolace střechy minimalizuje přenos tepla do podkroví a snižuje přehřívání. Ideální volbou je např. dřevovláknitá nebo foukaná izolace. Pozor – velmi záleží na umístění izolace (nadkrokevní, mezikrokevní, podkrokevní). Více o této problematice naleznete v závěru článku.

3. Zajistěte dostatečnou ventilaci
Správné větrání snižuje hromadění tepla. Nainstalujte větrací otvory na střechu a podél štítů, aby se teplý vzduch mohl odvádět pryč a ten chladný proudil dovnitř. Moderní technologie nabízejí i možnosti pro řízení teploty ve vnitřních prostorách.

4. Instalujte i stínicí prvky
Pokud jsou na půdě střešní okna či vikýře, použijte venkovní žaluzie nebo rolety k zamezení průniku tepla ze slunečních paprsků.

Změny v konstrukci krovu při provádění půdní vestavby:

  • úpravy krovu u půdní zástavby (stojatá stolice),
  • provádění doplňkové tepelné izolace krovu,
  • stavba příček v podkroví.

Posun kleštiny směrem nahoru

Pro rekonstrukci krovu na obytný prostor je nejvíce vhodná konstrukce: hambálku, stojaté stolice, mansardy. Byť jsou tyto krovy jednoduché na přestavbu, mají omezený prostor na bydlení. Z toho důvodu musíte jednotlivé prvky krovu přizpůsobit novému návrhu.

Jak na to? Postup:

Z důvodu malé podchodné výšky v podkroví mezi podlahou a kleštinou musíte řešit posun kleštiny směrem nahoru. Krov v místě prováděné rekonstrukce vždy podepřete, starou kleštinu odmontujte a přesuňte (pokud je zdravá – nenapadená dřevokaznými houbami či hmyzem) směrem nahoru nad vaznici. Tím zvětšíte podchodnou výšku o cca 20 cm.

Co je to podchodná výška?

Podchodná výška označuje minimální výšku prostoru pod stropem nebo jinou konstrukcí. Měří se od podlahy ke spodní hraně stropu. Minimální světlá výška:

  • u rodinného domu = 2 300 mm,
  • u bytových domů = 2 500 mm.

V obytných místnostech se šikmými stropy musí být minimální světlá výška dosažena alespoň nad polovinou podlahové plochy místnosti.

Jak se vypořádat s vazným trámem v podkrovním bytě?

Vazný trám (např. u stojaté stolice) je na půdě osazen nad podlahou, a proto vám překáží. V nové podlaze máte tyto možnosti:

3 tipy, jak se vypořádat s trámy původního krovu, které zavazí:

  • využijte je k rozčlenění prostoru mezi místnostmi,
  • vytvořte vyvýšený strop, který bude kopírovat tvar trámů,
  • ponechte je odkryté a vystavené jako dekorativní prvek.

Zde se inspirujte již aplikovanými variantami, které ušetřily spoustě rodin starosti se stávajícím krovem.

Fotogalerie:

i Foto: Kateřina Pospíšilová (se souhlasem), Pixabay, Bibliocad, Zook Cabins

Dodatečná tepelná izolace krovu

Při rekonstrukci bude nutné podkroví dodatečně zateplit, pokud tento prostor nebyl dosud využíván jako obytný. Součinitel prostupu tepla u použitých materiálů by měl být menší než 0,2 (U < 0,2 W/m2K, přičemž je doporučeno U < 0,16 W/m2K).

Vypočítejte si zdarma přesnou hodnotu součinitele prostupu tepla (U) ve vaší konstrukci – kalkulačka na výpočet prostupu tepla.

Dalším bodem bude samotné umístění tepelné izolace vzhledem ke krokvím:

Varianta 1 – podkrokevní izolace

  • tepelnou izolaci osadíte pod krokve,
  • výhody: nevznikají tepelné mosty,
  • nevýhody: nutné kotvení izolace (závěsy), izolace zabírá půdní prostor.

Varianta 2 – mezikrokevní izolace

  • tepelnou izolaci vložíte mezi krokve,
  • výhody: cenově dostupné, konstrukce nezabírá místo v prostoru,
  • nevýhody: vznikají tepelné mosty přes krokve (nutná vrstva izolace i pod krokvemi).

Varianta 3 – nadkrokevní izolace

  • tepelnou izolaci položíte shora na krokve,
  • výhody: nevyskytují se tepelné mosty (přes krokve),
  • nevýhody: zvyšujete tím výšku celé stavby.

Nadkrokevní izolace: Větší obytnou plochu v podkroví chce každý

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Výstavba příček v podkrovním bytě

V podkroví se snažte stavět příčky lehké, tepelně a zvukově izolační (nejlépe bez mokrého procesu).

  • mokrý proces – příčky osazené na montážní pěnu,
  • suchý proces – SDK (ocelový rošt a desky), dřevěné příčky (rošt + desky).

Nutno dodat, že před stavbou příček musí statik posoudit únosnost stropu. Pokud strop nevyhoví, navrhněte pod novou příčkou například I profil.

Vydáno dne:
08.08.2023

Photocredit: Kateřina Pospíšilová (se souhlasem)

3

Nadkrokevní izolace: Větší obytnou plochu v podkroví chce každý

Nadkrokevní izolace vám nejen zvětší prostor v interiéru, ale také eliminuje tepelné mosty a tím sníží tepelné ztráty vašeho domu. Podívejte se na skladbu nadkrokevní izolace a zvažte i její nevýhody... Číst více →



Svépomocí si zrekonstruovali podkroví u rodičů za 250 tisíc. Výsledek je dokonalý

Rodiče jim nabídli pomocnou ruku, a tak mladá rodina s rekonstrukcí podkroví neváhala. Obešli se dokonce bez hypotéky. Nedopatřením ovšem vyhodili klenot celého podkroví... Číst více →



Luxusní rekonstrukce podkrovního bytu v Beskydech má celoprosklený štít

Bydlení pro mladou rodinu s miminkem v překrásném podkrovním bytě s proskleným štítem vás dostane do kolen. Inspirujte se fotografiemi z této realizace v naší galerii... Číst více →



Obytné podkroví – inspirace a tipy, na co myslet při rekonstrukci staré půdy

Rekonstruujete staré podkroví? Přečtěte si naše tipy a doporučení, na co si dát při rekonstrukci podkroví pozor a načerpejte inspiraci v galerii... Číst více →



Rekonstrukce střechy staršího rodinného domu krok za krokem

Podívejte se, jak probíhala kompletní obměna střechy stávajícího rodinného domu, která spočívala v nahrazení vazby krovu. Fotopostup krok za krokem vám přinášíme v tomto článku... Číst více →



Manželé chytře investovali. Přeměnili staré podkroví na dvě bytové jednotky za 1,5 mil.

Rekonstrukce podkroví starého objektu na dva moderní byty. Manželé z Vyškova se pustili do životní změny a velké investice... Číst více →



Modulový dům 3+kk s mezonetem a vikýřovými okny v podkroví – známe cenu

Jak vypadá modulový dům s mezonetem a dispozicí 3+kk? Prohlédněte si jeho půdorys, interiér a zjistěte cenu... Číst více →