HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nadkrokevní izolace: Větší obytnou plochu v podkroví chce každý

Také jste milovníci dřeva a nejraději byste ho měli v interiéru co nejvíce na očích? To však není jediný důvod, proč si nadkrokevní izolaci pořídit. Zajímá vás, kolik prostoru ušetříte s nadkrokevním systémem zateplení střechy nebo jaké jsou výhody a nevýhody tohoto systému? Přečtěte si náš článek a dozvíte se více.


Nadkrokevní izolace
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Pokud vybíráte vhodný způsob zateplení, nadkrokevní izolace je řešení, které bychom z hlediska úspory energií, ale také prostoru, který díky tomu získáme, neměli v žádném případě přehlédnout. A hlavně, v průběhu realizace zateplení je obvykle potřeba staveniště chránit proti dešti. Klasický způsob zateplení umožňoval komfort práce s tepelnou izolací uvnitř domu, zatímco u nadkrokevní izolace se střešní plášť pokládá až po izolaci. A po tuto dobu by měla být stavba v suchu.

Nepodceňte izolace střechy, teplo stoupá vzhůru

Základní princip a skladba nadkrokevní izolace

Nosná konstrukce šikmé střechy je převážně tvořena krokvemi, nebo nosníky v případě pultové střechy. Šířku i výšku krokví by měl určit projekt podle statického posudku zatížení. Krokve je potřeba vyrovnat do roviny s odchylkou maximálně 5 mm. To je důležité si pohlídat nejen při rekonstrukci, ale i v novostavbě.

Fotogalerie:

i Foto: Jan Planička, Shutterstock

Záklop lze provést více způsoby

Na krokve se provede dřevěný záklop například z palubek či OSB desek v tloušťce, která se odvíjí od rozponu krokví a zatížení. V běžných případech je dostačující tloušťka záklopu 16 až 28 mm. Ze spodní pohledové strany interiéru je možné ponechat pouze záklop, nebo mezi krokve umístit sádrokarton.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Na záklop se umístí parotěsnící vrstva ve formě asfaltových pásů. Lze použít SBS modifikované asfaltové pásy nebo oxidované asfaltové pásy. Velmi důležité je provést správně detail napojení parozábrany na obvodovou stěnu u pozednice i na štítovou stěnu. Na takto připravený podklad je možné položit vrstvu tepelné izolace. Aktuální cenu asfaltových pásů naleznete zde.

PIR/PUR izolace nebo minerální vata?

Nejčastěji se při realizaci nadkrokevní izolace můžete setkat s minerální vatou nebo s panely na bázi polyuretanu či polyisokyanurátu.

Minerální vata je sice nehořlavá a pružná, takže se lépe přizpůsobí nerovnostem, ale je také měkká a není možné na ni přímo pokládat latě a tašky. Izolaci z minerální vaty je potřeba vyztužit například pomocí konzol, které leží přímo nad krokvemi. Na tyto konzoly se pak přikotví latě střešní krytiny. V místě konzol však není umístěna tepelná izolace a vzniknou tím tak drobné tepelné mosty.

Oproti tomu desky PUR/PIR jsou vyrobeny ze samozhášivého materiálu, který má o něco menší součinitel tepelné vodivosti a tím i lepší tepelně izolační vlastnosti. Navíc na ně lze přímo položit pojistnou hydroizolaci, která se prošroubuje až do krokví.

Aktuální ceny nadkrokevních izolací si srovnejte například zde.

Hydroizolační vrstva a nosná konstrukce střešní krytiny

Doplňkovou hydroizolační vrstvu je možné vytvořit pomocí difúzně propustné fólie nebo asfaltovým pásem. Výběr vhodného materiálu by vám měl doporučit projektant v závislosti na podmínkách vnitřního a vnějšího prostředí stavby.

Jakou zvolit střešní krytinu pro dřevostavbu?

Montáž kontralatí je prováděna pomocí vrutů do nosné konstrukce střechy (krokví), a tím se zároveň upevní všechny vrstvy skladby. Na kontralatě stačí jen připevnit střešní latě či celoplošné bednění podle druhu střešní krytiny, kterou budete na tuto vrstvu pokládat.

Výhody nadkrokevní izolace

  • Zvětšení obytného prostoru podkroví
  • Eliminace tepelných mostů díky celistvosti tepelně izolační vrstvy
  • Rychlá montáž
  • Viditelné krokve – Estetický doplněk, který upoutá pozornost.
  • Možná kombinace s dalšími systémy zateplení (pod krokvemi, mezi krokvemi) a eliminace tepelných ztrát.
  • Minimální zásah do interiéru.

Pavel a Mirka postavili roubenku z borovice. Ukrývá opravdový klenot

Nevýhody nadkrokevní izolace

  • Větší pracnost detailů – Jednotlivých vrstev v konstrukci je více než u klasického zateplení krovu a správné napojení vrstev například u prostupu komínu nebo střešního okna by mohlo být komplikovanější. Stačí si najít spolehlivou realizační firmu, které má s montáží nadkrokevní izolace zkušenosti.
  • V případě odhalených krokví bez záklopu je třeba počítat s tím, že se bude hůře splňovat požární bezpečnost konstrukce. Základem je mít správně navržený průřez krokví.
  • V průběhu montáže je třeba stavbu chránit proti dešti
  • Vyšší pořizovací cena – Tak jako vždy, když je něco kvalitní, je potřeba si za to připlatit. Neházejte však flintu do žita a informujte se o aktuálních cenách jednotlivých systémů. Za to nic nedáte a třeba zjistíte, že se vám systém nadkrokevní izolace přeci jen vyplatí v rámci úspor za energie.
  • Mýty nebo fakta? Na triko nadkrokevní izolaci se připisuje i její akustika. To je však potřeba posoudit až podle skutečné skladby a provedení detailů.

Zkroťte náklady na vytápění dřív, než dům postavíte

Jak zlepšit vzduchovou neprůzvučnost?

Jako jedna z nevýhod nadkrokevní izolace se udává její omezená schopnost izolovat hluk z vnějšího prostředí. Tomu lze však zabránit vrstvou, která zvýší plošnou hmotnost a tím se absorbuje zvuk z exteriéru. Může se jednat například o OSB desky.

Detailů se bát nemusíte...

Je pravda, že nadkrokevní konstrukce je složena z více vrstev, které v detailech mohou být záludné na správné napojení. Většina systémů nabízí konstrukční doplňky a postupy, jako jsou například okenní dílce, nebo doporučené konstrukce pro vikýře.

Přesah střechy u nadkrokevní izolace

Přesah u nadkrokevní izolace nelze řešit jen pouhým protažením izolace nebo střešní krytiny. Je třeba vytvořit okapové i štítové podpory, které jsou upevněny přes parozábranu a bednění přímo do krokví. Tím pádem je nutné vyznačit si přesné umístění podpor ještě před montáží nadkrokevního systému.

Slavný horolezec si se svou ženou postavil moderní roubenku z borovice

Kombinace systémů izolace

Nadkrokevní izolaci je možné kombinovat i s izolací mezi krokvemi, a přesto docílíte viditelných dřevěných prvků v interiéru. Princip skladby nadkrokevní izolace zůstává stejný, jen tloušťku izolace je možné snížit a vložit ji právě mezi krokve. V místě krokví tak ale vzniknou místa s menší tloušťkou tepelné izolace.

Zaujal vás článek? Napište nám do diskuze vaše zkušenosti a přečtete si další zajímavé články například o srovnání cen izolací.

Vydáno dne:
12.01.2018

7

Jak správně stavět stěny z OSB desek

OSB deska se u dřevostaveb používá na všechny typy konstrukcí. Jak je používat?.. Číst více →



Ekonomické stavby: Rodinné domy, které se vám zaplatí

Jak docílit, aby vaše stavba byla ekonomicky výhodná? Za jaký materiál se vyplatí na stavbě si připlatit a co je z ekonomického pohledu zbytečné? Dozvíte se užitečné tipy, které vám pomohou při stavbě domu... Číst více →



Hobra: Jakou tloušťku, kde ji použít a jaká je cena?

Hledáte kročejovou izolaci do podlahy? Jaké jsou druhy dřevovláknitých desek Hobra a kde je použít? Tloušťky a ceny desek se dozvíte zde... Číst více →



IPA: Asfaltové pásy na střechu i do spodní stavby

Kouzelné slovíčko IPA je vžité označení pro asfaltové pásy. Ty se používají v konstrukci plochých střech, i jako hydroizolace spodní stavby. Dozvíte se, jaké je rozdělení asfaltových pásů a co si pohlídat při jejich montáži... Číst více →



Kročejová izolace: vyzrajte nad kročejovým hlukem

Kročejová izolace je nezbytnou součástí podlah dřevostaveb a působí účinně proti kročejovému hluku. Přečtěte si, jaké typy materiálů se dají použít na kročejovou izolaci... Číst více →



Zateplení střechy rodinného domu – varianty pro šikmou a plochou střechu

Zateplení střechy je specifické téma, stejně jako například zateplení obvodového pláště. Při výběru izolace máme poměrně hodně možností. Jak tedy zvolit to nejvhodnější řešení pro rekonstruovanou i úplně novou střechu?.. Číst více →



Prostup tepla stěnou – výpočet a kalkulačka pro vícevrstvou konstrukci

Prostup tepla stěnou je základní výpočet pro stanovení tepelně technických parametrů obvodové stěny, a zabezpečuje tak její správný návrh. S naší kalkulačkou máte výsledek za pár kliknutí... Číst více →



Luxusní rekonstrukce podkrovního bytu v Beskydech má celoprosklený štít

Bydlení pro mladou rodinu s miminkem v překrásném podkrovním bytě s proskleným štítem vás dostane do kolen. Inspirujte se fotografiemi z této realizace v naší galerii... Číst více →



Obytné podkroví – inspirace a tipy, na co myslet při rekonstrukci staré půdy

Rekonstruujete staré podkroví? Přečtěte si naše tipy a doporučení, na co si dát při rekonstrukci podkroví pozor a načerpejte inspiraci v galerii... Číst více →



Rekonstrukce střechy staršího rodinného domu krok za krokem

Podívejte se, jak probíhala kompletní obměna střechy stávajícího rodinného domu, která spočívala v nahrazení vazby krovu. Fotopostup krok za krokem vám přinášíme v tomto článku... Číst více →