HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Obytné podkroví – inspirace a tipy, na co myslet při rekonstrukci staré půdy

Obytné podkroví má své nezaměnitelné kouzlo. Dřevěné trámy a šikmé stěny dodávají interiéru útulnou a příjemnou atmosféru. Ať už se chystáte na rekonstrukci staré půdy nebo zvažujete obytné podkroví začlenit do vaší novostavby, bude se vám hodit pár tipů a inspirace, na co se při budování podkroví zaměřit a jaké otázky si zodpovědět. Podíváme se na sklon střechy při rekonstrukci, vhodné schody do podkroví, zateplení a inspiraci, jak zařídit podkrovní pokoje, např. koupelnu v podkroví. 


rekonstrukce podkroví inspirace
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Tomáš Dittrich (se souhlasem)

Rekonstrukce staré půdy v útulné obytné podkroví – inspirace pro vás

Máte starý dům a v něm nevyužívanou půdu? Toužíte po obytném podkroví a nevíte, kde začít? Rekonstrukce podkroví s sebou nese různá úskalí, na která je dobré myslet ještě předtím, než se do rekonstrukce pustíte. Zároveň to ale není nic, čeho byste se museli nutně bát. Přečtěte si, co lidé nejčastěji řeší, když zabydlují podkroví, a inspirujte se zajímavými podkrovními realizacemi v naší galerii.

Fotogalerie:

i Foto: Tomáš Dittrich (se souhlasem), MICHAEL, Andrea Davis (Pexels), Tomáš Dittrich (se souhlasem)

Zvednout střechu a získat prostor v podkroví navíc, nebo nechat a ušetřit?

Pokud máte klasickou půdu a chcete ji předělat na obytné podkroví, jako první vyvstane otázka, jestli zvedat střechu, nebo ne. Od toho se pak odvíjí vše ostatní. Na miskách vah proti sobě stojí větší prostor na jedné straně a úspora peněz na druhé. Než se do těchto úvah pustíte, pozvěte si statika či zkušeného tesaře a nechte si od něj zkontrolovat stav krovu a dřevěných spojů. Je možné, že budou v takovém stavu, že bude nutná výměna, a pak už se nabízí rovnou s tím celou střechu zvednout a zvětšit si tak užitný prostor. Pokud jsou ale trámy a celý krov v dobrém stavu, zkuste se zamyslet nad tím, jak stávající prostor využít na maximum, například pomocí vestavěného nábytku. Ušetříte tak značnou částku, kterou můžete investovat jinam.

Chcete si spočítat sklon vaší střechy v podkroví? Použijte naši online kalkulačku pro sklon střechy.

Pro obytné podkroví je ideální sedlová střecha, ale ani s valbovou nemusíte házet flintu do žita. Chce to pouze důmyslně plánovat využití prostoru a myslet na to, že světlá výška obytné místnosti by měla být alespoň 2,3 m, pod šikmou střechou pak 1,3 m, respektive až od této výšky se počítá užitná plocha.

Mohlo by vás zajímat: Sedlová, pultová a valbová střecha: Typy a rozdělení střech u dřevostaveb

Jaké schody do podkroví zvolit?

Dalším otázkou u rekonstrukce podkroví je schodiště. Pokud nebojujete s místem, doporučujeme zvolit klasické schodiště, které je nejbezpečnější variantou, zvlášť pokud máte doma děti nebo seniory. Existují však i úspornější typy schodišť, které šetří místo a navíc mohou být zajímavým designovým prvkem. POZOR! Nezapomínejte na to, že do podkroví budete potřebovat dostat nábytek. To znamená, že v některých případech, např. u točitého schodiště, bude potřeba nábytek do podkroví vytáhnout předtím, než se udělají schody!

Schody do podkroví – vhodné typy:

  • Přímé schody – můžete zvolit buď klasické schodiště, které je bezpečné, ale náročnější na prostor, nebo strmější a užší variantu, která šetří místo, ale výstup po schodech není tak pohodlný a bezpečný.
  • Točité schody – zabírají méně prostoru a jsou cenově dostupné. Točité schodiště si často zvládnete poskládat i sami, není na tom nic těžkého.
  • Mlynářské schody – nášlapy jsou na jedné straně hlubší, strany se střídají po jednotlivých schodech. Toto schodiště se používá u strmějších variant, protože efektivně šetří místo. Mlynářské schody mohou být použity u přímých i točitých schodišť.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Nezapomeňte na kvalitní zateplení podkroví

Při rekonstrukci obytného podkroví je zásadní také volba kvalitního zateplení. Dobrá izolace zabraňuje únikům tepla v zimě a brání přehřívání interiéru v létě. Docílíte tak stabilní teploty v průběhu celého roku, což má mimo jiné za následek příznivé mikroklima, ve kterém se netvoří plísně. Takže ani koupelna v podkroví pak není problém. Výběr izolačního materiálu částečně ovlivňuje sklon střechy a také typ konstrukce. U dřevěné konstrukce je nutné dodržet pod krytinou větranou mezeru. Vhodné je použití vláknité izolace.

Mohlo by vás zajímat: Na půdách se válí statisíce. Jak o ně nepřijít?

Zařizujeme koupelnu v podkroví

Zařídit koupelnu v podkroví je umění, ale když se to podaří, je to krásná podívaná. Zkosené stěny vás donutí pečlivě plánovat a využít každý centimetr místa. Na co je dobré myslet?

  • Jako první se zamyslete nad umístěním koupelny jako takové, v rámci celého podkroví. Kvůli přívodu vody a odpadu je ideální koupelnu umístit nad stávající koupelnou ve spodním patře. Tím vám odpadne nutnost zbytečně sekat do zdí a trubky pouze natáhnete nahoru.
  • Dalším důležitým bodem je okno. Koupelna v podkroví by měla mít vlastní okno pro větrání, které je tu velmi důležité, neboť vlhkost zvýšeně ohrožuje nízké stropy a dřevěné trámy krovu. Ty je v každém případě vhodné ošetřit hydroizolačním nátěrem, který zabrání jejich trouchnivění.

A jak v podkrovní koupelně rozmístit sanitu? 

  • Umyvadlo by nemělo být umístěno pod šikmou stěnou, protože by se u něj nedalo vzpřímeně stát.
  • Záchod je pod šikmou stěnu možné umístit v případě, že jej dáte dostatečně daleko, abyste se při vstávání nebouchli do hlavy.
  • I vanu lze pod šikmou stěnu umístit, jen myslete na stoupající páru a také na to, abyste se mohli pohodlně utřít ve stoje. Pokud si při koupeli chcete užívat pohled na hvězdnou oblohu, umístěte vanu pod okno. Jen pak myslete na to, že když budete chtít okno v koupelně otevřít, budete muset lézt do vany.
  • Jestli jste spíše příznivci sprchového koutu, snad všichni výrobci dnes zvládnout udělat stěny koutu na míru, takže zkosení by tu neměl být problém. Samozřejmě je opět důležité, aby se ve sprchovém koutu pohodlně postavil i dospělý muž.

Další podkrovní pokoje a inspirace na jejich vybavení

Pokud v podkroví plánujete i dětský pokoj, ložnici, podkrovní šatnu nebo kuchyni, podívejte se na spoustu inspirace na vybavení a nábytek do podkroví v naší galerii. Případně se podívejte, jak si podkrovní byt nádherně zrekonstruovala mladá rodina v Beskydech: Luxusní rekonstrukce podkrovního bytu v Beskydech má celoprosklený štít.

Jak vidíte, při rekonstrukci podkroví se vyplatí dobře plánovat a známé přísloví dvakrát měř, jednou řež zde platí dvojnásob. Výsledek pak ale rozhodně stojí za to.

Vydáno dne:
16.06.2022

Photocredit: Tomáš Dittrich (se souhlasem)

3

Krov: Kritéria pro jeho výběr

Povíme si tři základní kritéria, podle kterých lze volit mezi jednotlivými systémy krovů... Číst více →



Nepodceňte izolace střechy, teplo stoupá vzhůru

Proč a jak izolovat střechu, aby vám bylo doma příjemně v létě i v zimě?.. Číst více →



Nadkrokevní izolace: Větší obytnou plochu v podkroví chce každý

Nadkrokevní izolace vám nejen zvětší prostor v interiéru, ale také eliminuje tepelné mosty a tím sníží tepelné ztráty vašeho domu. Podívejte se na skladbu nadkrokevní izolace a zvažte i její nevýhody... Číst více →



Zateplení střechy rodinného domu – varianty pro šikmou a plochou střechu

Zateplení střechy je specifické téma, stejně jako například zateplení obvodového pláště. Při výběru izolace máme poměrně hodně možností. Jak tedy zvolit to nejvhodnější řešení pro rekonstruovanou i úplně novou střechu?.. Číst více →



Svépomocí si zrekonstruovali podkroví u rodičů za 250 tisíc. Výsledek je dokonalý

Rodiče jim nabídli pomocnou ruku, a tak mladá rodina s rekonstrukcí podkroví neváhala. Obešli se dokonce bez hypotéky. Nedopatřením ovšem vyhodili klenot celého podkroví... Číst více →



Rekonstrukce střechy staršího rodinného domu krok za krokem

Podívejte se, jak probíhala kompletní obměna střechy stávajícího rodinného domu, která spočívala v nahrazení vazby krovu. Fotopostup krok za krokem vám přinášíme v tomto článku... Číst více →



Manželé chytře investovali. Přeměnili staré podkroví na dvě bytové jednotky za 1,5 mil.

Rekonstrukce podkroví starého objektu na dva moderní byty. Manželé z Vyškova se pustili do životní změny a velké investice... Číst více →



Byt 2+1 za půl milionu v Praze. Avšak pouze pro movité

Ceny pozemků a městských bytů stále rostou, hypoteční úvěry stagnují. Taková je situace za poslední rok – lidé neví, kde stavět... Číst více →