HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Cena kWh – Jaká je cena elektřiny v domácnosti?

Každý měsíc platíme zálohy na energie, ale kolik ve skutečnosti za elektřinu zaplatíme, se dozvíme jen jednou ročně při vyúčtování. Nad papírem s číslem skutečné spotřeby už jen mávneme rukou a zaplatíme. V lepším případě dostaneme i pár korun zpět. Přemýšlíte nad tím, kolik vás stojí světlo, topení přímotopem, nebo vaření těstovin? V článku se podíváme, kolik stojí elektřina, spočítáte si, na kolik vás přijde využívání domácích spotřebičů a poradíme vám, jak ušetřit víc než jen pár korun do roka.


cena elektřiny
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Co je to kWh? Jak se počítá elektřina?

Takzvaná kilowatthodina (kWh) vyjadřuje množství energie spotřebované během jedné hodiny. Jinými slovy, 1 kWh spotřebuje spotřebič o příkonu 1 000 W za jednu hodinu. Jestliže má spotřebič příkon 100 W, tak 1 kWh spotřebuje za 10 hodin. Někteří poskytovatelé elektrické energie uvádějí své ceny za 1 MWh. V takovém případě si vydělte uvedenou cenu 1 000 a dostanete cenu za 1 kWh.

Jaká je cena kWh? Kolik stojí elektřina?

Cena za 1 kWh se liší nejen podle nastavených podmínek dodavatele, ale i podle kraje. Také druh sazby je při stanovení ceny důležitý. Cena za 1 kWh však není to jediné, co na vyúčtování za elektřinu budete platit. Za různé kombinace jističů, které máte v domě zapojené, zaplatíte pevnou paušální cenu. Tu musíte zaplatit i v případě, že nespotřebujete jedinou kWh.

Názorně zpracovanou ukázku instalace elektrického vytápění v rodinném domě naleznete v následující animaci:

Distribuční sazby elektřiny

Každá domácnost má jinou spotřebu elektřiny. Zatímco někomu stačí elektřinou pouze svítit a napájet přístroje, některé domácnosti používají i elektrický bojler a přímotopy. Různé distribuční sazby proto představují odběratelské kategorie, které zvýhodňují náročnější spotřebitele.

Označení „vysoký tarif“ a „nízký tarif“ určuje cenové hladiny za 1 kWh, ve kterých lze elektřinu odebírat. Většina českých domácností využívá jednotarifovou sazbu, která není podmíněna vlastnictvím náročnějších přístrojů a po celý den je jednotná cena za 1 kWh. Naproti tomu dvoutarifová sazba je rozdělena na 8 typů, podle specifikace přístrojů a cena za 1 kWh se v průběhu dne mění.

Jednotarifová sazba

Tato sazba je určena pro domácnosti, které využívají elektřinu pouze pro osvětlení a napájení nenáročných spotřebičů a cena kWh se v průběhu dne nemění.

K měření spotřeby Vám stačí klasický jednotarifní elektroměr.

Jednotarifová sazba se dělí na dva typy, které nabízejí rozdílnou cenu za 1 kWh (viz tabulka níže).

Je jen na vás, jakou jednotarifovou sazbu zvolíte, ale přechod mezi malou a střední spotřebou je vhodné dobře spočítat podle vaší skutečné spotřeby. Střední spotřeba nabízí levnější cenu za 1 kWh, ale na druhou stranu má vyšší paušální poplatky za jistič  (podle velikosti jističe), což může být při nižší spotřebě nevýhodné. 

 

Z tabulky lze snadno vyčíst, že jestliže odeberete měsíčně více než 60 kWh, tak pro vás bude výhodnější sazba se střední spotřebou. Počítejte však s tím, že tabulka vychází pouze z průměrných hodnot, které se mohou lišit podle dodavatele a kraje.

Pokud si chcete vypočítat vhodnost sazby podle konkrétních hodnot použijte následující návod:

  • Cena za 1 kWh sazby 01d – Cena za 1 kWh sazby 02d = rozdíl sazeb
  • Paušální poplatek sazby s02 – paušální poplatek sazby s01 = rozdíl paušálních poplatků
  • Rozdíl sazeb/rozdíl paušálních poplatků = minimální spotřeba, nad kterou se vám vyplatí sazba 02d

Dvoutarifová sazba

Dvoutarifová sazba je rozdělena do 8 typů podle způsobu elektrického vytápění a během dne se střídají dražší a levnější ceny za 1 kWh. Jednotlivé typy sazeb rozlišují i poměr hodin, ve kterých se platí vysoký a nízký tarif.

K měření spotřeby ve dvou tarifech potřebujete dvoutarifní eletroměr.

Poznámka: Aktuální ceny je vždy nutno prověřit u jednotlivých dodavatelů elektřiny dle aktuální nabídky produktů.

Kolik energie spotřebují domácí spotřebiče?

Doma využíváme mnoho spotřebičů, které ke svému provozu potřebují elektrickou energii. Víte kolik energie „žere“ lednička, varná konvice nebo televize? Údaj o příkonu spotřebiče by měl být snadno dohledatelný přímo na spotřebiči. Průměrná cena za 1 kWh je 5 Kč včetně rozpočítaných paušálních poplatků (konkrétní ceny si můžete srovnat zde). Pak už stačí jen počítat.

Měřič spotřeby elektrické energie

Jestliže chcete znát přesné údaje o spotřebě, pořiďte si zásuvkový měřič elektrické energie. Stačí ho dát do zásuvky a zapojit do něj spotřebič. Na některých modelech lze nastavit i cenu, takže hned víte, kolik vás provoz spotřebiče bude stát.

Čtěte také: Elektřina nebo plyn: Kdo zaplatí víc? Počítejte s námi

Jak ušetřit na elektřině

Pokud chcete ušetřit za elektřinu, není třeba jíst studené jídlo, chodit v tlustých svetrech a raději svítit svíčkou. Šetřit na energiích lze úplně snadno, aniž byste se nějak zvlášť omezovali. Stačí se zaměřit na pár jednoduchých bodů:

  • Opouštíte místnost? Zhasněte!
  • Vybíráte nové žárovky? Žárovky LED se vám určitě vyplatí. Menší spotřeba a delší životnost jsou silnými argumenty proti vyšší ceně.
  • Nenechávejte spotřebiče uspané na pohotovostní režim, ale skutečně je vypněte. Tyto nenápadné žrouty elektřiny poznáte například podle svítící diody nebo hodin.
  • Jestliže pořizujete nový spotřebič do domácnosti, sáhněte raději po energetické třídě. Případné vyšší počáteční náklady se vám vrátí v nízké spotřebě vody a elektřiny.

Rad na úsporu energie je mnoho a vydalo by na samostatný článek. Jestliže máte bojler, nebo vytápíte elektřinou, bude doporučení ještě více, od zateplení stěn po správné nastavení teploty. Do spotřeby energií se promítá také samotná konstrukce domu a jeho dispozice. V tomto článku však zůstáváme u toho, jak můžeme za energie ušetřit „pouhým“ šetrným užíváním elektrických spotřebičů a správného nastavení odběrového tarifu. Jak doma šetříte vy? Napište nám do diskuse.

Další článek: 77 tipů, jak ušetřit na energiích 

Rad na úsporu energie je nekonečně mnoho. Jestliže máte bojler, nebo vytápíte elektřinou, bude doporučení ještě více ať už od zateplení stěn po správné nastavení teploty.

Vydáno dne:
04.08.2019

23

4 způsoby, jak zvolit předokenní rolety nebo předokenní žaluzie

Řešíte, zda pořídit předokenní rolety nebo žaluzie? Rozebrali jsme pro vás čtyři základní kritéria, podle kterých zvolíte předokenní žaluzie nebo rolety... Číst více →



Radiátory k ústřednímu topení i na elektřinu: Jak vybrat ten správný?

Pořizujete nové radiátory nebo jen vyměňujete staré za nové? Jaké můžeme vybrat radiátory k ústřednímu topení a jak je odvzdušnit? Vše se dozvíte zde... Číst více →



77 tipů a triků, jak ušetřit na energiích

Roční vyúčtování energií je stále vyšší? Zkuste dodržovat pár pravidel, díky kterým ušetříte vaše peníze. Nechte se inspirovat jednoduchými tipy na úsporu energií... Číst více →



Kondenzační plynové kotle pro domácnost: Jak vybrat ten správný?

Plynové kotle pro domácnost představují ekologický a ekonomický zdroj vytápění. Víte, že na kondenzační plynový kotel můžete získat dotace? V našem článku se například dozvíte, jak plynový kotel vybrat i jak je to s ohřevem vody... Číst více →



Změkčovače vody: 3 tipy, jak se zbavit tvrdé vody

Taky patříte mezi ty, které trápí tvrdá voda? Pojďte se podívat na 3 tipy, jak s tvrdou vodou zatočit. Koupíte změkčovač vody, nebo se pustíte do alternativních metod změkčení tvrdé vody?.. Číst více →



Cena bydlení: Jak se nám bydlelo před třiceti lety a dnes

Že bylo před rokem 1989 levněji? Jistě, ale na dostupnosti solidního bydlení to zase tolik znát nebylo. Podívejte se s námi na srovnání toho, za kolik jsme bydleli před 30 lety a dnes... Číst více →



LED osvětlení – vše, co je dobré vědět, než začnete nakupovat

Osvětlení... Toužíte po kuchyni s ledkovým pásem? Po koupelně, kde se v zrcadle uvidíte bez nežádoucích stínů? Po ložnici s teplým světlem? Dodržte několik základních čísel a máte vyhráno... Číst více →



Zjistili jsme, zda se již vyplatí zafixovat cenu elektřiny, nebo raději zatím počkat

Zda je ten správný čas pro fixaci elektřiny, to řeší nejedna domácnost. Fixace může totiž být jistotou, ale také šlápnutím vedle... Číst více →