HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Radon se do domu dostane desítkami způsobů. Češi přitom volí neefektivní způsob zabezpečení

Nebezpečné účinky radonu znepokojují odborníky po celém světě. Ti se na popud svých obav snaží vymýšlet různá řešení, pomocí kterých by jej dostali z vašich domovů pryč. Mezi ty nejznámější patří protiradonové izolace, naopak mezi naprosté novinky posledních let řadíme ku příkladu řízené větrání vzduchu. Existují však i zastaralé způsoby, které Češi nadále využívají a které jsou přitom velmi neúčinné. Radon se do domu v takovém případě bohužel dostane velice rychle a nenápadně.


radon
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: KSRE Photo (Flickr CC 2.0)

Tichý zabiják pod vaším domem

Radon je radioaktivní plyn bez barvy, chuti i zápachu. Nejen z toho důvodu se mu také často přezdívá tichý zabiják. Radon vzniká štěpením uranu, který se nachází v zemské kůře. Velká pozornost se mu věnuje zejména proto, že je druhou nejčastější příčinou rakoviny plic hned po kouření.

Komínový efekt dostane radon i do vaší ložnice

Komínový efekt bychom mohli ve spojitosti s radonem přirovnat k průvanu. Pokud je pod budovou vyšší koncentrace radonu než v samotné budově (což tak zpravidla bývá), přirozená cirkulace vzduchu způsobí, že se radon dostane i do vnitřního prostoru. 

Jak se zvyšuje koncentrace radonu uvnitř budovy?

Například v zimě může být zvýšená spotřeba pro vytápění budovy důsledkem nedostatečné izolace. Tato skutečnost způsobuje, že teplý vzduch vytápěného vnitřního prostoru stoupá nahoru a vytváří podtlak, který přitahuje radon z půdy pod budovou. Tím se zvyšuje koncentrace radonu uvnitř budovy.

Vzduch, který dýcháte. Voda, kterou pijete

Radon se do domu může dostat několika způsoby. A jsou to nejen netěsnosti ve spodní stavbě (trhliny, netěsné prostupy a šachty), ale i nevhodně řešené detaily zateplení.

1. Infiltrace z půdy

Radon se může dostat do domu prostřednictvím mikrotrhlin v základech, z podzemních kanalizačních trubek nebo jakékoli jiné nerovnosti v podlahovém sestupu.

2. Infiltrace z vody

Pokud je podzemní voda kontaminovaná radonem, může se radon uvolňovat do vzduchu při koupání, mytí nádobí nebo i obyčejném pití. Tento způsob je obvykle méně běžný než infiltrace z půdy, ale může představovat problém v oblastech se silně kontaminovanou podzemní vodou.

3. Stavební materiály

Některé stavební materiály, zejména beton a některé typy kameniva, používané jako podklady, mohou obsahovat uran a uvolňovat radon do vnitřního prostředí domu (radon vzniká štěpením uranu).

4. Domácí spotřebiče

Některé domácí spotřebiče, jako jsou vodní filtry nebo vodní bomby, mohou uvolňovat radon do vnitřního prostředí domu. Ovšem pouze v případě, že jsou kontaminovány radonem a jsou špatně ventilovány.

5. Migrace vzduchu

V některých případech může radon vstupovat do domu prostřednictvím migrace vzduchu z okolního prostředí, zejména pokud je venkovní koncentrace radonu vysoká a nejsou navržena žádná opatření k ochraně budovy.

Na to, jak se radon měří na stavebních pozemcích pro novostavby (i v případě stávajících staveb), jsme se zaměřili více v článku níže.

Koncentrace života ohrožujícího radonu je v Česku velmi vysoká. Rodiny mnohdy podceňují levný průzkum pozemku

Typ spodní izolace vám navrhne projektant na základě doložených dat

Poté, co proběhne radonový průzkum na vašem pozemku, vyhodnotí odborník v laboratoři naměřené vzorky a přepošle vám stručné výsledky. Vy je posléze musíte přeposlat svému projektantovi, který vám navrhuje dům. Na něm je poté volba odpovídající spodní izolace pro váš konkrétní případ.

Veškerá protiradonová opatření (asfaltové pásy, polymerní fólie, speciální nátěry apod.) se navrhují podle množství radonu ve stavbě a v půdním vzduchu, intenzity větrání a plynupropustnosti zemin.

Odvětrání radonu pomocí drenážních hadic

Na některých stavbách se často setkáváme s instalacemi drenážních hadic umístěných pod betonovou desku a vedoucích po obvodu domu. Tyto hadice jsou pokládány do vrstvy štěrku při zavážení betonových desek. Jejich účelem je sloužit jako sběrač, do kterého se zachytává půdní vzduch, který je poté odváděn ven z domu, což má chránit dům před pronikáním radonu.

Toto řešení se ovšem v průběhu času ukázalo jako neúčinné. V některých případech může dokonce způsobit opakovanou přítomnost radonu. Pro správnou funkci takového pasivního systému by bylo nutné propojit ho s potrubím, které je vedeno a ukončeno až na střeše domu. Tento vertikální rozdíl výšky by zajistil změnu tlaku v potrubí a široce efektivní odsávání půdního vzduchu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Podtlakové odvětrání radonu

Jednou z dalších alternativ pro odstranění radonu je použití podtlakového odvětrání. Tento přístup zahrnuje instalaci ventilátoru a potrubí pro nasávání radonu ze země nebo z prostoru pod podlahou a jeho následné odvádění ven z budovy. Dokonce ani drobné netěsnosti v konstrukci nejsou překážkou. Tato metoda je účinná v boji s radonem a prokázala se jako efektivní.

Silně kontaminované konstrukce

U silně kontaminovaných konstrukcí nezbývá nic jiného, než sanace či výměna (betonových prvků s uranovou rudou nebo cihly z kontaminované hlíny).

Je-li RP (radonový potenciál) menší, než hodnota 10, radonový index pozemku je nízký. Je-li RP větší nebo roven 10 a zároveň menší, než hodnota 35, je radonový index pozemku střední. Je-li RP větší nebo roven hodnotě 35, je radonový index pozemku vysoký. V případech, kdy je stavba navrhována na pozemku se středním nebo vysokým radonovým indexem, musí být preventivně chráněna proti pronikání radonu z podloží.

Česko a hodnota koncentrace radonu

V České republice je boj s radonem obzvláště naléhavý. Vzhledem k vysoké průměrné úrovni radonu byly k omezení tohoto rizika navrženy jednoduché technologie, jako je ku příkladu instalace systémů řízeného větrání.

Rekuperace šetří tisíce korun ročně. Češi jí přesto stále nevěří

Vydáno dne:
02.04.2024

Photocredit: KSRE Photo (Flickr CC 2.0)

1

Novostavby se často dramaticky prodražují kvůli ignorování stavebního průzkumu

Nezanedbávejte klíčový faktor při plánování a realizaci staveb – stavební průzkumy... Číst více →



Podmáčený pozemek a nestabilní podloží. Skutečný stav stavebního pozemku zjistili až po jeho koupi

Koupit pozemek a postavit si dům. Zní to prostě? Podle slov pana Jiřího to bylo velmi náročných 13 měsíců, na které pravděpodobně nikdy nezapomene... Číst více →



Problém digestoře a rekuperace. Rizika si mnozí neuvědomují a řešení zná málokdo

Kombinace digestoře a rekuperace působí majitelům obtíže. Tyto technologie pak mohou přestat fungovat nebo dokonce začít škodit... Číst více →



Ztracené bednění nahradil Jiří lepším systémem. Poradil si i s jílovitým podložím

Po 13 měsících manželé z Plzeňska konečně našli vhodný pozemek. Neměli však tušení o jeho skutečném stavu... Číst více →



Rekuperace šetří tisíce korun ročně. Češi jí přesto stále nevěří

Systém rekuperace se perfektně hodí do pasivních a nízkoenergetických domů. Obstarává proces větrání, aniž by se vyhazovaly tisíce oknem ven... Číst více →



Mýty ohledně rekuperací prodělávají Čechům desetitisíce na energiích

Rekuperace je systém, který budí mnoho otázek a je opředen řadou mýtů. Je opravdu hlučná, drahá a nevhodná do bytových domů?.. Číst více →



Základovou desku postavili bez zkušeností a ušetřili 500 000 Kč. Prozradili postup

„Díky tomu, že jsme stavěli základovku svépomocí, jsme ušetřili 40–50 %,“ popisuje pan Josef v článku... Číst více →



Dali na doporučení a zvolili dřevostavbu místo cihly. Dnes Jaroslav s Petrem hodnotí své rozhodnutí

Byli nuceni postavit dům rychle, a odejít tak z centra rušné Prahy. Přestože jim štěstí ze začátku příliš nehrálo do karet, dokázali si postavit nádherný dům. V rozhovoru nám mimo jiné dali referenci a prozradili zkušenosti s firmou Atrium... Číst více →



Koncentrace života ohrožujícího radonu je v Česku velmi vysoká. Rodiny mnohdy podceňují levný průzkum pozemku

Radonový průzkum je levný, rychlý a dokáže ochránit vaše zdraví. I přesto však nejsou výsledky tohoto průzkumu respektovány majiteli rodinných domů. Často si neuvědomují míru rizika, kterou s sebou tento přezdívaný tichý zabiják přináší... Číst více →



Firmy provádějící stavební průzkumy si naceňují nesmyslné částky. To stejné můžete mít za třetinu ceny

Mladý pár staví dům na jižní Moravě a potřeboval stavební průzkum na svém pozemku. Oslovili několik společností a dostali čtyři cenové nabídky, které se však značně lišily... Číst více →