HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Firmy provádějící stavební průzkumy si naceňují nesmyslné částky. To stejné můžete mít za třetinu ceny

Mladý pár staví dům na jižní Moravě a potřeboval stavební průzkum na svém pozemku. Oslovili několik společností a dostali čtyři cenové nabídky, které se však značně lišily cenou i rozsahem prací. Slečna Veronika se rozhodla vsadit na vlastní intuici a nejenže ušetřila nemalou finanční částku, ale navíc měla stavební průzkum hotový do týdne. Přečtěte si více o její zkušenosti.


Stavební průzkumy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Veronika P. (se souhlasem)

Stavba domu krok za krokem

Dnešní příběh navazuje na dřívější rozhovor, který jsme se slečnou Veronikou vedli před několika týdny. Dozvěděli jsme se, jak mladý pár vyřešil kombinaci vytápěcích systémů (odkaz na článek najdete níže), dostatečné prosvětlení místností v domě a návrh dispozice z hlediska odpovídajícího počtu obytných místností. V dnešním rozhovoru zaměříme pozornost na stavební průzkumy a na to, jak snadné je prodělat, když sáhneme hned po první nabídce.

Tepelné čerpadlo odmítli. Mladý pár našel cestu jak zkolaudovat dům i bez něj

Veroniko, když jste měli vyřešený návrh rodinného domu, jaké kroky následovaly?

Bylo načase odtrhnout se od počítače a začít konat. Dům jako takový jsme odsunuli na druhou kolej a začali se více věnovat samotnému pozemku. Takže jsem obvolávala různé odborníky, aby nám na pozemku provedli průzkumy a vypracovali posudky.

Jaké odborníky jste musela oslovit k provedení průzkumů na vašem pozemku?

Museli jsme si sami najít geodeta, hydrogeologa a někoho, kdo nám na pozemku provede radonový průzkum.

Koncentrace života ohrožujícího radonu je v Česku velmi vysoká. Rodiny mnohdy podceňují levný průzkum pozemku

Koho jste oslovila nejdříve? Existuje nějaký doporučený postup?

Pokud ano, nevím o něm. Myslím si, že pořadí je jedno. Já jsem nejdříve oslovila geodeta, který nám měl zaměřit výškopis a polohopis pozemku. Nabídl mi, že může přijet s týmem o 25 lidech hned druhý den a vše provést za 5 000 Kč. To bylo perfektní.

S týmem 25 lidí? Není to moc?

Máme docela komplikovaný pozemek z pohledu geodetických prací. Proto pro mě byla taková cenová nabídka více než velkorysá.

Jak to myslíte – komplikovaný?

Tvar našeho pozemku není klasický obdélník nebo čtverec, ale spíše takový nepravidelný šestiúhelník. A proto bylo měření složitější. Při geodetických měřeních totiž geodeti často stojí s nivelačními přístroji v rozích parcely. Další geodeti chodí po pozemku s výtyčkami, což jsou takové ty dlouhé měřičské tyče. A geodeti v rozích zaměřují výšku a polohu výtyček v ploše pozemku (výškopis a polohopis). Náš pozemek je zároveň v mírném svahu, a z toho důvodu tam bylo potřeba tolik geodetů najednou.

Udělejte si cenovou představu, kolik stojí nivelační stroj pro práci geodeta – srovnání cen najdete např. tady.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Kdo následoval po geodetovi?

Ve stejném dopoledni se mi podařilo domluvit i radonový průzkum, a to hned na nejbližší pondělí. Natrefila jsem naštěstí na firmu přesně podle mého gusta. Výsledky měli do týdne hotové a co se týče ceny, účtovali si 3 500 Kč. Rychlá domluva, rychlé vyjasnění, rychlé výsledky. Všechno, jak má být.

Takže vám zbýval už jen hydrogeolog?

Přesně tak. Aktivně jsem se pustila i do hledání firmy, která nám udělá hydrogeologický průzkum. S tím už to ale bylo komplikovanější.

Jaké potíže nastaly?

Nevěděla jsem, co přesně bude naše stavební firma potřebovat vyčíst z výsledků průzkumu, aby mohla vyhotovit studii a následně projekt. Poté, co jsem oslovila více firem, to bylo ještě horší. Všechny mi přišly extrémně drahé. A co bylo vlastně ještě horší, ceny od jednotlivých firem se velice lišily, byť nám všichni nacenili to stejné. Jedna firma si řekla o 7 tisíc, druhá 12 tisíc, další 15 tisíc, a ta čtvrtá dokonce 23 tisíc korun. A teď aby se v tom hloupý vyznal.

To je docela zmatek. Jak jste to vyřešila?

Jelikož jsme si s naší projektantkou docela sedli, v zoufalství jsem jí poslala tyto cenové nabídky, a ptala jsem se jí, zda je tam opravdu všechno, co bude potřebovat. Řekla, že nejdůvěryhodněji vypadá nabídka za 15 tisíc. Byla to pro mě ale pořád dost vysoká částka, a proto jsem se rozhodla ji neposlechnout.

Neuposlechla jste? Jak to dopadlo?

Zavolala jsem nejlevnější společnosti a poprosila je o nacenění měření v rozsahu, který slibovala ta dražší a doporučovaná firma. Konečná cena od nich byla 7 500 korun. Nechápala jsem ten rozdíl osmi tisíc ve srovnání s jinou firmou, ale rozhodla jsem se to risknout. A voila. Naštěstí to stačilo. 

Ve finále se tedy vyplatilo nevsadit na zlatou střední cestu?

Ano, přesně tak. Navíc vše bylo hotové asi do týdne. Na konci září jsme tedy měli hotové a projektantem odsouhlasené všechny průzkumy – radonový, geodetický a hydrogeologický.

Co jste řešili jako další krok?

Firma byla připravená zaslat studii na stavební úřad. Čekalo se na nás, až k odeslání obstaráme podpisy sousedů.

Stavební firma tuto službu nenabízela?

Ale ano, nabízela. Dokonce zadarmo. Ale my jsme se chtěli s našimi budoucími sousedy potkat osobně, seznámit se a taky jsme byli trochu zvědaví, v jaké fázi výstavby se nachází oni. Takže nám firma poslala výkres určený k podpisům dvou našich sousedů a obce. My jsme se s nimi spojili (kontakt nám poskytl pan starosta) a navštívili jsme je. Jsou to příjemní lidé.

Nastaly nějaké problémy, které bylo třeba řešit?

Vůbec ne, všechno šlo hladce. Poslali jsme podepsaný a naskenovaný výkres firmě a ta jej podala společně se studií na stavební úřad. Takže jsme měli dokumenty na úřadě a zaplacenou zálohu za projekt (cca 50 % ze 110 tisíc). Všechno se to odehrálo za necelé dva měsíce. Máme zaplacený inženýring, takže po studii putoval na úřad i samotný projekt. To šílenější období plné vyřizování dokumentů, smluv a návrhů jsme měli za sebou. V době od září 2023 do ledna 2024, kdy se vyřizovalo stavební povolení, jsme hodně plánovali a realizovali, co se zrovna dalo.

Co jste dělali, když za vás firma vyřizovala stavební povolení a proces tzv. stál?

Chodili jsme hodně do práce a šetřili. :) Společné chvíle jsme trávili buď odpočinkem nebo prací na pozemku. Dávali jsme ho do pořádku, protože tam bylo potřeba pokácet prohnilou třešeň a osekat nějaké křoví.

To už zní jako pohodové období, ne?

No, abych pravdu řekla... :) Množství e-mailů se značně snížilo, ale stále bylo co řešit. Třeba v jednom e-mailu mě paní projektantka poprosila, abych podala žádost o připojení nového odběrného místa na elektřinu. Bylo to nutné přiložit na stavební úřad. Nejenže jsem tomu formuláři vůbec nerozuměla, ale stálo to i další hromadu peněz. Ale o tom třeba zase příště.

Děkujeme Veronice za poskytnutý rozhovor pro portál Dřevostavitel a přejeme jí hodně sil na cestě za vysněným domem, kterou budeme i nadále pozorně sledovat.

Vydáno dne:
28.03.2024

Photocredit: Veronika P. (se souhlasem)

0

Úřady návrh schválily. Noví majitelé opravili historickou stodolu (1850) po svém

Manželé opravili chátrající stodolu z roku 1850. Moderní dispozici rozdělili katamaránovými sítěmi a zařídili si ji po svém... Číst více →



Novostavby se často dramaticky prodražují kvůli ignorování stavebního průzkumu

Nezanedbávejte klíčový faktor při plánování a realizaci staveb – stavební průzkumy... Číst více →



Riskovali pokutu až půl milionu, ale získali stavební pozemek za skvělou cenu

Mladý pár při koupi pozemku riskoval, že bude nucen zaplatit pokutu ve výši až 200 tisíc korun. Byť se jim podařilo toto riziko snížit, stále není jisté, že je mine další pokuta ve výši 250 tisíc korun... Číst více →



Firmy se k nim otáčely zády. Pravidla hry se změnila, když se dozvěděly o jejich majetku

Nesnadný výběr stavební společnosti nebyl jedinou překážkou, která potkala mladý pár. V rozhovoru nám slečna Veronika prozradila, že se s přítelem nedokázali shodnout ani na konstrukčním systému stavby. „Tohle byl snad největší boj, který jsme spolu kdy svedli,“ dodává... Číst více →



Tepelné čerpadlo odmítli. Mladý pár našel cestu jak zkolaudovat dům i bez něj

Oba byli rozhodnutí, že svou novostavbu nechtějí vytápět tepelným čerpadlem. Přestože jim topenáři stále tvrdili, že bez tepelného čerpadla nezískají platný energetický štítek a nebudou moci dům zkolaudovat, nenechali se odradit... Číst více →



Koncentrace života ohrožujícího radonu je v Česku velmi vysoká. Rodiny mnohdy podceňují levný průzkum pozemku

Radonový průzkum je levný, rychlý a dokáže ochránit vaše zdraví. I přesto však nejsou výsledky tohoto průzkumu respektovány majiteli rodinných domů. Často si neuvědomují míru rizika, kterou s sebou tento přezdívaný tichý zabiják přináší... Číst více →



Radon se do domu dostane desítkami způsobů. Češi přitom volí neefektivní způsob zabezpečení

Nebezpečné účinky radonu znepokojují odborníky po celém světě. Ti se na popud svých obav snaží vymýšlet různá řešení, pomocí kterých by jej dostali z vašich domovů pryč... Číst více →



Geodetka upozornila na půl milionovou chybu v projektu. Bohužel bylo pozdě, majitelé museli sáhnout do kapes

Ukazovat prstem je špatné. Ale co když se jedná o chybu, která se majitelům novostavby vyčíslí až na 500 000 Kč? Svoji nepříjemnou zkušenost, kterou nabyli během procesu výstavby, se rozhodli sdílet se světem... Číst více →



Připojení nového odběrného místa na veřejnou elektrickou síť – postup pro laiky

V mrazech to zvládl přítel s pomocí elektrikáře úplně sám,“ popisuje pyšná partnerka Veronika v rozhovoru o jejich osobní zkušenosti s napojením na veřejnou elektrickou síť... Číst více →