HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Koncentrace života ohrožujícího radonu je v Česku velmi vysoká. Rodiny mnohdy podceňují levný průzkum pozemku

Radonový průzkum je levný, rychlý a dokáže ochránit vaše zdraví. I přesto však často nejsou výsledky takového průzkumu respektovány majiteli rodinných domů. Neuvědomují si míru rizika, kterou s sebou tento přezdívaný tichý zabiják přináší. Jedná se o radioaktivní plyn, který může způsobit vážné onemocnění. Jeho vdechování odborníci přirovnávají k 16 vykouřeným cigaretám.


radonu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Josef P. (se souhlasem)

Co je to radon?

Radon je radioaktivní plyn bez barvy, chuti i zápachu. Nejen z toho důvodu se mu také často přezdívá tichý zabiják. Radon vzniká štěpením uranu, který se nachází v zemské kůře. Velká pozornost se mu věnuje zejména proto, že je druhou nejčastější příčinou rakoviny plic, hned po kouření (udávaná referenční hodnota koncentrace radonu 300 Bq/m3 odpovídá cca 16 cigaretám – světová zdravotnická organizace WHO). A to je všechno z teoretických znalostí o radonu, které vám stačí v tuto chvíli znát. Pojďme si ho trochu přiblížit v praxi.

Neotálejte se změřením koncentrace radonu na vašem pozemku

Stavíte-li dům, jistě víte, že před započetím výstavby musíte změřit hodnotu koncentrace radonu na svém pozemku. Toto měření se provádí v počátečních fázích celého plánování stavby (spolu s geodetickým a hydrogeologickým průzkumem). Díky hodnotám radonového indexu totiž bude moci projektant navrhnout odpovídající protiradonová opatření (typ a způsob provedení izolace).

Měření radonu se dělá také v těchto dalších případech:

  • Po zjištění vysoké koncentrace radonu v okolních domech.
  • Po změně infrastruktury (může se uvolnit radon z podloží).
  • Během rekonstrukce domu (manipulace s půdou ovlivňuje unikání radonu z půdy).

Co je to radonový index?

Radonový index je měřítko, které se používá k vyhodnocení úrovně radonu v určité oblasti. Radonový index měří na škále (viz níže), přičemž vyšší čísla značí vyšší pravděpodobnost výskytu radonu.

Je-li RP (radonový potenciál) menší, než hodnota 10, radonový index pozemku je nízký. Je-li RP větší nebo roven 10 a zároveň menší, než hodnota 35, je radonový index pozemku střední. Je-li RP větší nebo roven hodnotě 35, je radonový index pozemku vysoký.

V případech, kdy je stavba navrhována na pozemku se středním nebo vysokým radonovým indexem, musí být preventivně chráněna proti pronikání radonu z podloží.

Měření radonu se provádí v několika krocích

Abychom zjistili, do jakého radonového indexu spadá náš pozemek, musíme odhalit objemovou aktivitu tohoto radioaktivního plynu. To zjistíme pomocí vtloukaných tenkých sond a plynopropustného typu daného podloží.

Tyto sondy připomínající duté tyče se zatloukají do hloubky 80 cm. Po zatlučení nasaje pracovník půdní vzduch do stříkačky (ten se neodebírá, ale vytlačí se ven). Teprve až druhé nasátí půdního vzduchu se odebere k vyhodnocení do laboratoře. Zároveň se také stanoví plynopropustnost základových půd.

U starších či stávajících domů to funguje trochu jinak

Starší domy jsou často náchylné k problémům s radonem, protože jim často chybí moderní protiradonová izolace. Kvůli tomu se v nich pravděpodobně tento radioaktivní plyn volně šíří. V ideálním případě je doporučeno, aby si majitelé domácností zaplatili radonový průzkum na svém pozemku a popřípadě zajistili nový návrh izolace proti radonu.

Je třeba vaše domy chránit. Řešením je vytvoření prostoru pro proudění vzduchu mezi podlahou a betonem nebo mezi vnitřními stěnami a vnějšími konstrukcemi budovy. Tento prostor bude umožňovat odvětrání radonu ven z budovy. Prostorová mez může být vytvořena pomocí:

  • speciálních plastových profilovaných nopových fólií,
  • tvarovaných polymerových desek,
  • dostavěných konstrukcí (předstěny z cihel či sádrokartonu).

O tom, jak se určí správný typ spodní izolace a kudy se do domu může radon dostat (nejen) ve stávajících objektech, jsme se zaměřili více v článku níže:

Radon se do domu dostane desítkami způsobů. Češi přitom volí neefektivní způsob zabezpečení

Jak dlouho trvá měření radonu?

Samotné měření radonu trvá cca 2 hodiny. Vypracování a doručení protokolu posléze trvá zhruba jeden týden.

Kolik stojí měření radonu?

Měření radonu stojí cca 2 000–4 000 Kč. Cena za měření se odvíjí od velikosti měřené plochy.

Nesnažte se obejít radonový průzkum

Měření radonu musíte tak či onak provést, neboť výsledný protokol po vás budou vyžadovat při ohlášení stavby nebo při žádosti o územní a stavební řízení. Mimo to může dojít ke kontrole při následné kolaudaci domu.

Firmy provádějící stavební průzkumy si naceňují nesmyslné částky. To stejné můžete mít za třetinu ceny

Při měření radonu buďte na pozemku přítomni

Svojí přítomností si „pohlídáte“, že pracovníci budou provádět radonový průzkum pečlivě. Není to jejich pozemek. Není to ani jejich dům. A vy přece nechcete mít problémy s pronikáním nebezpečného radonu do interiéru.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

V případě, že bude později radon do objektu pronikat, existují řešení, jak ho z domu odvětrávat. Je však třeba počítat s tím, že jsou tato opatření zbytečně nákladná (v porovnání s cenou za změření radonu před zahájením stavby).

Vydáno dne:
25.03.2024

Photocredit: Josef P. (se souhlasem)

1

Rekuperace vzduchu – co to je, jak funguje a co umí kromě větrání. Vyplatí se vám do ní investovat?

Přečtěte si základní informace o rekuperaci vzduchu, její ceně, možnostech využití a výhodách a nevýhodách jednotlivých typů... Číst více →



Chybějící informace v katastru mohou zásadně ovlivnit hodnotu nemovitosti

Informace, které nejsou obsaženy v katastru nemovitostí, mohou zásadně ovlivnit cenu nemovitosti nebo pozemku. Které to jsou a kde je hledat?.. Číst více →



Novostavby se často dramaticky prodražují kvůli ignorování stavebního průzkumu

Nezanedbávejte klíčový faktor při plánování a realizaci staveb – stavební průzkumy... Číst více →



Podmáčený pozemek a nestabilní podloží. Skutečný stav stavebního pozemku zjistili až po jeho koupi

Koupit pozemek a postavit si dům. Zní to prostě? Podle slov pana Jiřího to bylo velmi náročných 13 měsíců, na které pravděpodobně nikdy nezapomene... Číst více →



Lukáš postavil plovoucí základovou desku svépomocí. Ušetřil tak 500 000 Kč

Lukáš a Petra se pustili do stavby plovoucí základové desky svépomocí bez sebemenších zkušeností. V rozhovoru se s námi podělili o cenovou kalkulaci, postup výstavby krok po kroku i seznam materiálů, které potřebovali... Číst více →



Dali na doporučení a zvolili dřevostavbu místo cihly. Dnes Jaroslav s Petrem hodnotí své rozhodnutí

Byli nuceni postavit dům rychle, a odejít tak z centra rušné Prahy. Přestože jim štěstí ze začátku příliš nehrálo do karet, dokázali si postavit nádherný dům. V rozhovoru nám mimo jiné dali referenci a prozradili zkušenosti s firmou Atrium... Číst více →



Lidé mohou v tichosti přijít o své stavební pozemky

Vlastníte vy nebo někdo z vašich blízkých stavební pozemek? Dost možná vás vyvedeme z omylu. Je totiž docela dobře možné, že váš pozemek již stavební není, a jeho hodnota se tak několikanásobně snížila... Číst více →



Firmy provádějící stavební průzkumy si naceňují nesmyslné částky. To stejné můžete mít za třetinu ceny

Mladý pár staví dům na jižní Moravě a potřeboval stavební průzkum na svém pozemku. Oslovili několik společností a dostali čtyři cenové nabídky, které se však značně lišily... Číst více →



Radon se do domu dostane desítkami způsobů. Češi přitom volí neefektivní způsob zabezpečení

Nebezpečné účinky radonu znepokojují odborníky po celém světě. Ti se na popud svých obav snaží vymýšlet různá řešení, pomocí kterých by jej dostali z vašich domovů pryč... Číst více →



Geodetka upozornila na půl milionovou chybu v projektu. Bohužel bylo pozdě, majitelé museli sáhnout do kapes

Ukazovat prstem je špatné. Ale co když se jedná o chybu, která se majitelům novostavby vyčíslí až na 500 000 Kč? Svoji nepříjemnou zkušenost, kterou nabyli během procesu výstavby, se rozhodli sdílet se světem... Číst více →