HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Klára si spočítala, na kolik ji vyjde jedno vysávání. Pořídila si variantu, která je trojnásobně levnější

Máte představu o tom, kolik vaše spotřebiče „žerou“ a na kolik vyjde například jedno vysávání? Klára taky ne, ale rozhodla se tuto chybu napravit. Při průzkumu však narazila na jinou variantu, než je klasické vysávání. Kromě toho, že je tato varianta trojnásobně levnější, můžete si při ní dát například šlofíka nebo se vydat na výlet. O jakém typu vysavače je řeč? 


Jak vybrat ten správný vysavač, který se hodí přímo pro vaši domácnost?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: WordRidden (Flickr CC 2.0)

Přenechejte to jiným

Robotický vysavač dokáže měsíčně ušetřit i desítky hodin práce. Respektive ji udělá za vás. Vysávání si tak můžete prakticky škrtnout ze svého seznamu domácích povinností. Robotický vysavač zpravidla disponuje kartáči, které díky rotačnímu pohybu efektivně vhánějí nečistoty do sacího otvoru. Dokáže tak sbírat vlasy, zvířecí chlupy i drobný prach. Zejména v domácnosti, kde žije alergik, by tak robotický vysavač neměl chybět. Chcete si pořídit robotický vysavač, ale nemáte peníze na rozhazování? Podívejte se na ceny nejlevnějších modelů.

Toto chytré zařízení snímá okolí a detekuje překážky ještě dříve, než s nimi přijde do kontaktu. Nemusíte se tak obávat, že bude vysavač najíždět do nábytku nebo sjede ze schodů a rozbije se. Pokud zvažujete pořízení tohoto přístroje, máte na výběr z mnoha variant. Proto je potřeba nejdříve zjistit, který pro vás bude ten pravý.

Kde a co bude robotický vysavač dělat?

U robotického vysavače je třeba si nejdříve ujasnit, kam ho pošlete pracovat. Robotické vysavače se totiž dělí podle toho, zda jsou určeny pro koberce nebo pro podlahy. Většina vysavačů si však poradí s oběma druhy povrchů.

Dále je na výběr robotický vysavač s mopem nebo bez něj. Funkce mopování se však už nachází u většiny modelů. Přístroj tak zvládá i základní vytírání, ale žádné zázraky nečekejte. Jedná se spíš o setření prachu, opět vhodné především pro alergiky. Pokud byste například vylili sladkou šťávu na podlahu, robotický vysavač na to nejspíše stačit nebude. 

Při mopování je nutné mop navléci na vysavač a poté ho zase sundat. Do vody by se neměl dávat žádný saponát nebo čisticí prostředek. Nespornou výhodou robotického vysavače s mopem je, že vysavač zvládne vytírat i vysávat zároveň. Na běžné setření prachu a drobné špíny je tak dokonalý pomocník. Mimo to existují také dražší modely, které mají funkci mopování na podstatně vyšší úrovni. Sháníte opravdu chytrý vysavač, který za vás udělá vše? Na ceny luxusních vysavačů se podívejte například zde.

Zvolte si parametry šité na tělo

Dalším důležitým parametrem, který by vás při výběru robotického vysavače měl zajímat, je jeho hlučnost. Nejtišší robotické vysavače se mohou dostat i pod hodnotu 60 dB, naopak hlučnější modely mají přes 70 dB. Na mimořádně tiché robotické vysavače se můžete podívat například zde.

Robotické vysavače mají zpravidla tvar kruhu, nejčastěji s průměrem okolo 30–40 cm. Důležitá je také výška, která bývá okolo 8–10 cm. Lidé často hledají co nejnižší vysavač, aby mohl pohodlně zajet pod nábytek. Pokud hledáte nízké vysavače, které se vlezou pod nábytek, můžete se podívat zdeHmotnost se pohybuje mezi 2–4 kg a platí nepsané pravidlo, že čím je robotický vysavač dražší a vybavenější, bude těžší.

Vzhledem k malým rozměrům celého robotického vysavače je logické, že má také malou nádobu na smetí. Její objem se pohybuje v rozmezí 0,3–0,8 litru. Pokud tedy pořizujete robotický vysavač do většího domu či kanceláří nebo máte doma zvíře, je vhodné sáhnout po modelu s co největší nádobou. Robotický vysavač se hodí především do prostorů bez vyšších prahů. Máte v bytě vyšší prahy? Zde se můžete podívat, který robotický vysavač si s nimi poradí.

Na co se zaměřit při výběru bojleru? Volba nesprávného zařízení může znamenat i tisíce navíc

Vysávejte z práce nebo z výletu

Nejenže robotické vysavače vysají za vás, dokonce u toho nemusíte být ani přítomni. Některé přístroje lze totiž zapnout přes aplikaci na dálku. Jakmile práci dokončí, přijde vám o tom zpráva. Můžete si také nastavit zapnutí vysavače na jeden stálý čas a nemusíte se tak o nic víc starat. Zároveň můžete přístroj poslat jenom do vybraných místností. Na ceny robotických vysavačů, které se dají ovládat přes aplikaci, se můžete podívat například tady.

Výkon a příkon robotického vysavače

U robotického vysavače logicky nemůžeme počítat s takovým výkonem, jaký mají klasické vysavače. Sací výkon robotického vysavače se pohybuje v rozmezí 10–50 W. Někdy se setkáme také s tím, že je výkon vysavače uveden v pascalech. Dalším důležitým parametrem je příkon, tedy to, kolik vám vysavač spotřebuje při nabíjení energie. Je uváděn také ve Wattech. Co se týče spotřeby, ta se může u jednotlivých robotických vysavačů lišit, ne však nějak markantně.

Při výběru se také zaměřte na akumulátor. První variantou je NiMH akumulátor, jehož nedostatkem je krátká životnost nebo nepravidelné dobíjení. Poté jsou zde Li-Ion baterie, kterým zůstává i po letech využívání většina kapacity. Na ceny vysavačů s Li-Ion baterií se můžete podívat zde. Jedno nabití robotického vysavače trvá cca 2–6 hodin. Sháníte vysavač, který bude rychle nabitý? Na jeho ceny se podívejte například zdeNa jedno nabití může robotický vysavač vydržet jednu až čtyři hodiny. Jakmile stroj ví, že se potřebuje nabít, automaticky se vrátí zpátky do nabíjecí stanice.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Spotřeba: robotický vs. klasický vysavač

Spotřeba se odvíjí od velikosti domácnosti, sacího výkonu a od toho, zda je zapnuto kromě vysávání také vytírání. Robotický vysavač pochopitelně potřebuje ke svému provozu elektřinu, jejíž průměrná aktuální cena se pohybuje okolo 4 Kč/kWh.

Robotický vysavač

  • Příkon nabíjení: 40 W
  • Vysávaná plocha: 50 m2
  • Doba nabíjení: 2 hodiny
  • Spotřeba energie: 0,08 kWh

Náklady na jedno vysátí (při ceně 4 Kč/kWh): 0,32 Kč.

Průměrný robotický vysavač se při vysávání plochy 50 m2 nevybije úplně. To znamená, že se po vysávání nebude nabíjet takzvaně z nuly několik hodin, ale například jenom jednu nebo dvě hodiny. 

Klasický vysavač

  • Průměrný příkon vysavače: 1 000 W
  • Vysávaná plocha: 50 m2
  • Doba vysávání: 15 minut
  • Spotřeba energie za 15 minut: 0,25 kWh

Náklady na jedno vysátí (při ceně 4 Kč/kWh): 1 Kč.

Náklady na jedno vysátí klasickým vysavačem jsou oproti robotickému trojnásobné. Pochopitelně vám ovšem robotický vysavač nejspíše nikdy nevysaje tak dokonale jako klasický vysavač s mnohem větším výkonem. Na ceny klasických vysavačů se můžete podívat například tady.

Další úspora robotického vysavače spočívá nicméně také v ušetřené práci. Tento aspekt by byl patrný především v případě, kdy bychom si na klasické vysávání najímali uklízečku, která u robotického vysavače není pochopitelně třeba.

Vydáno dne:
24.05.2024

Photocredit: WordRidden (Flickr CC 2.0)

0

Spotřebiče A+ nově spadají do třídy C. Změna energetického štítku budí emoce
Brzy uplynou tři roky od zavedení nového systému hodnocení energetické náročnosti spotřebičů. I přesto se v něm málokdo vyzná nebo o něm ví.

Pračka je největší žrout energie v domácnosti. Cena praní zaskočila i nás
Máte představu, kolik stojí jedno vyprání nebo provoz pračky za 20 let? Spočítali jsme to za vás. Přečtěte si tipy, jak se dá na praní ušetřit.

Co budou žrát skláři, nevíme. Zjistili jsme ale, která televize „žere“ nejvíc
Život bez televize si většina Čechů nedovede představit. Přemýšleli jste někdy nad tím, jakou má televize spotřebu a jakými kroky ji můžete snížit?

Pračky tančící po koupelně a sporáky s plynovou bombou. Spotřebiče z dob socialismu dnes budí úsměv na tváři
Připomeňte si prostřednictvím fotografií spotřebiče, které jste využívali za socialismu, a napište nám, které z nich byly skvělým pomocníkem a na které se nevyplatí ani vzpomínat.

Detektor kouře spouštěl sirénu ve 4 ráno. Zoufalý majitel jej vyhodil
Budíček, jaký asi nechcete zažít. Aktivovaný požární hlásič v domě ze sebe umí vydat takové decibely, že lidem v jeho dosahu ještě pěkných pár minut po jeho zkrocení píská v uších.