HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Detektor kouře spouštěl sirénu ve 4 ráno. Zoufalý majitel jej vyhodil

Budíček, jaký asi nechcete zažít. Aktivovaný požární hlásič v domě ze sebe umí vydat takové decibely, že lidem v jeho dosahu ještě pěkných pár minut po jeho zkrocení píská v uších. Ačkoli se jedná o užitečného pomocníka v případě, kdy zahlásí skutečný požár a pomůže obyvatelům nemovitosti k jejich evakuaci, občas se bohužel stává, že se spustí samovolně, a to v nejméně vhodnou chvíli.


Detektor kouře
i Foto: espensorvik (Flickr CC 2.0)

Nikdy nevíte, kdy to přijde

Ačkoli v případě správně fungujícího požárního hlásiče by k podobným situacím docházet nemělo, jak nám ukazuje příběh pana Lukáše, který situaci i zdokumentoval, skrytá vada požárního hlásiče se může stát pro jeho majitele absolutní noční můrou. Zařízení, které má tedy sloužit jako pomocník, rázem začne způsobovat velké nepříjemnosti.

Kouř z kamen není s hlásičem kamarád

Vzhledem k tomu, že požární hlásič reaguje zejména na přítomnost kouře, aktivovat se jej panu Lukášovi povedlo nechtěně, už když poprvé roztápěl svá nová kamna. Jak se ukázalo, stačí opravdu málo. Jak sám dodává, houkání bylo natolik intenzivní a nesnesitelné, že měl problém k hlásiči vůbec fyzicky dojít, aby jej mohl rukou deaktivovat. Po vyvětrání byl již klid a problém se dále neopakoval. Bohužel však jen do určité doby.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zvýšit cenu pozemku až o milion korun lze pomocí jednoduché úpravy terénu

První samovolné houkání jako předzvěst problému

K prvnímu samovolnému spuštění požárního hlásiče došlo bez jakékoli příčiny jedno odpoledne, kdy byl pan Lukáš v práci. Díky extrémní hlasitosti si houkání všimli sousedé z vedlejšího domu. Naštěstí měli od pana Lukáše klíče, a tak mohli přijít a systém deaktivovat. Jak sám podotýká, bylo to první varování, které neměl brát na lehkou váhu. Situace se totiž opakovala znovu, tentokrát přibližně ve čtyři ráno, což sám označuje za asi nejhorší zkušenost s touto bezpečnostní pomůckou. Houkání vypnul a pokračoval ve spánku. Co ale následovalo, bylo jen těžko pochopitelné. Den nato se požární hlásič ozval znova, a to opět ve stejnou dobu, přibližně ve čtyři ráno. To už panu Lukášovi došly nervy.

Rychlý proces, který ale není ideálním řešením

Jak sám přiznává, druhé ranní probuzení tohoto typu již nesnesl. Zařízení proto odpojil od stropu, vyjmul z něj baterie a uklidil jej do komory. Problém tak byl vyřešen jednou provždy. Otázkou ale zůstává, zda je takové řešení skutečně ideální. Pomineme-li potenciální právní důsledky, jelikož dům musí být dle platné legislativy vybaven požárním hlásičem, je zde i objektivní riziko vzniku požáru, o kterém se pan Lukáš nedozví. Ten však pouze krčí rameny a dodává, že se mu takto žije lépe.

Kolik aktuálně stojí požární hlásiče na českém trhu, si můžete srovnat např. zde.

Plynová karma je málem stála život. Dcera zařídila, aby se to znovu neopakovalo

Poučení na závěr

Pořizujete-li do vaší nemovitosti požární hlásič, ověřte si, že se jedná o kvalitní a renomovaný produkt, který je dlouhodobě osvědčen. Jak se ukazuje, na tomto zařízení se opravdu nevyplatí šetřit. Ačkoli si lidé často myslí, že se jedná jen o nutnost splnění povinnosti dané zákonem, jak ukazuje příběh pana Lukáše, chybná volba tohoto zařízení může způsobit velké nepříjemnosti. Dalším dobrým poznatkem je, že pokud se hlásič již jednou aktivuje kvůli kouři z kamen, je vhodné počítat s jeho možným selháváním v následujících měřeních. Doporučujeme proto kontrolu hlásiče odborníkem. A třetí rada zní, že pokud se vám doma hlásič spustí sám od sebe samovolně, počítejte s tím, že se bude problém v následujících dnech opakovat. Doporučujeme jej proto ihned deaktivovat a začít situaci řešit.

Vydáno dne:
23.05.2024

Photocredit: espensorvik (Flickr CC 2.0)

0

Požární odolnost dřevostaveb 1. díl – úvod do problematiky

Dřevostavby nehoří, to požaduje česká i evropská legislativa. Je to opravdu tak?.. Číst více →



V Česku zachvátí požár 3 komíny každý den. Lidé opakují stále stejnou chybu

V loňském roce bylo hlášeno přes 1340 případů požáru komínů. V 85 % případů tomu lze jednoduše předejít prevencí... Číst více →



Požárů fotovoltaik je stále více. Ohrožených domácností jsou desítky tisíc

Počet požárů fotovoltaických elektráren zaznamenal tento rok rychlý nárůst. Důvodem jsou především neodborné instalace... Číst více →



Klára si spočítala, na kolik ji vyjde jedno vysávání. Pořídila si variantu, která je trojnásobně levnější

Robotický vysavač umožňuje dát si při úklidu šlofíka nebo vysávat z výletu. Jak vybrat ten pravý a jaká je jeho spotřeba v porovnání s klasickým vysáváním?.. Číst více →



Plynová karma je málem stála život. Dcera zařídila, aby se to znovu neopakovalo

Noc, která se na první pohled zdála jako každá jiná, mohla pro manžele skončit tragédií. Dcera Petra neztrácela čas a udělala opatření, aby se situace nemohla opakovat... Číst více →