HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Spotřebiče A+ nově spadají do třídy C. Změna energetického štítku budí emoce

Uplynuly už téměř tři roky od zavedení nového systému, který změnil dosavadní hodnocení spotřebičů. Přestože nový systém už nějakou dobu funguje, málokdo o něm ví nebo se v něm vyzná. Zákazníci se proto marně rozhlíží po obchodech a hledají zařízení, které by spadalo do energetické třídy A nebo B. S nedůvěrou se pak dívají na spotřebiče třídy C. Paradoxem je, že dříve by po těchto zařízeních nadšeně sáhli v přesvědčení, že se jedná o ta nejúspornější.


V nové klasifikaci spotřebičů se řada zákazníků nevyzná
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Stanislav S. (se souhlasem)

Téměř všechny spotřebiče byly „áčkové“

Energetické štítky mají za úkol stručně a přehledně charakterizovat spotřebiče a pomáhat zákazníkovi zjistit, jak je daný produkt energeticky náročný. Rok 2021 přinesl ohledně energetických štítků výrazné změny. Technologický pokrok totiž způsobil to, že většina spotřebičů na trhu spadala do kategorie A. K označení lepšího spotřebiče se poté začala používat znaménka plus. Zákazník, který si kupoval spotřebič s označením A+, tak žil v domnění, že jde o nejlepší volbu na trhu, přitom se klidně mohlo jednat pouze o průměr, jelikož existovala i zařízení tříd A++ a A+++.

Na to nejlepší se teprve čeká

Cílem nového systému byla lepší přehlednost. Znaménko plus bylo zrušeno a podmínky byly změněny, aby spotřebiče obsáhly celou škálu od G do A. Zároveň došlo k přerozdělení energetických tříd. Vzhledem k neustálému vývoji se předpokládá, že v budoucnu budou vyráběny ještě úspornější spotřebiče. Proto byly současné nejlepší spotřebiče přesunuty do nižších tříd a kategorie A a B zůstaly volné pro úspornější spotřebiče, které přijdou v budoucnu.

Změna mate spotřebitele

Samozřejmě to neznamená, že se spotřebiče staly změnou štítku méně účinnými. Může zde však působit psychologický aspekt, kdy se zákazníkům spotřebič ve třídě C zdá málo úsporný, jelikož byli zvyklí na spotřebiče ve třídě A. Přitom je pravděpodobné, že spotřebič ve třídě C nového systému je stejně úsporný jako spotřebič ve třídě A starého systému. Mnoho zákazníků tedy stále vyhledává zařízení, které spadá do třídy A nebo B, jelikož o změně nemají tušení.

U některých spotřebičů zůstává původní systém

Aby to nebylo příliš jednoduché, změna se týká pouze vybraných spotřebičů. Těmi jsou:

  • myčky na nádobí – podívejte se na jejich cenové srovnání v závislosti na energetickém štítku zde,
  • pračky a pračky se sušičkou,
  • chladničky, mrazničky, vinotéky,
  • elektronické displeje (televize, monitory),
  • žárovky a svítidla.

Původní stupnice i nadále zůstává například u sušiček, vysavačů, sporáků, klimatizací či kotlů.

EU plánuje změnu tříd energetické účinnosti u ostatních spotřebičů na rok 2025. Jedná se o vysavače, kuchyňské spotřebiče a další výrobky. Ohřívače vody a kotle přijdou na řadu jako poslední, pravděpodobně až v roce 2030.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Změna třídy není jedinou novinkou energetického štítku

Nové energetické třídy nejsou jedinou změnou na energetickém štítku. Nově by měly jít ze štítku vyčíst další informace, například o spotřebě elektřiny, vody, hlučnosti spotřebiče atd. Takto inovované štítky jsou přehlednější a umožňují lepší porovnání spotřebičů mezi sebou. Další novinkou je QR kód, díky kterému se můžete dostat do online databáze, ve které jsou všechny aktuální informace o výrobku. Spotřebič, který je uveden na trh EU, musí být registrován v této databázi.

Na co si dát u energetického štítku pozor

O zařazení spotřebiče do energetické třídy nerozhoduje jen spotřeba energie, ale také velikost spotřebiče. Menší spotřebič bude logicky úspornější než ten větší. Klasifikace do energetických tříd proto může být relativní.

Konečná verze energetického štítku vychází z měření v laboratorních podmínkách. Vliv na reálnou spotřebu spotřebiče v domácnosti však mají také provozní podmínky. Ty mohou negativně ovlivnit energetickou náročnost spotřebiče. Reálná spotřeba pak může být znatelně vyšší, než uvádí energetický štítek. Mohou za to různé „přešlapy“, jako je například umístění ledničky vedle sporáku nebo topení.

Vydáno dne:
06.02.2024

Photocredit: Stanislav S. (se souhlasem)

2

Problém: Štítek nebo Průkaz?

Který z nich vám řekne, kolik energie ve skutečnosti spotřebováváte?.. Číst více →



Co má společného lednička, pneumatika a dům? - Energetický průkaz!

Povinný energetický průkaz nejen na novostavby. Jaká je vize do budoucna?.. Číst více →



Provoz staré ledničky vás stojí 3 000 korun ročně navíc a zbytečně

Vyplatí se dnes pořídit lednici s energetickou třídou A? V tomto článku přinášíme souhrn, dle jakých zásad vybírat lednici a ušetřit tak na energiích... Číst více →



Češi se snaží ušetřit na energiích. Jednoduchou úsporu 15 % přitom opomíjí

Domácnosti se snaží najít nejrůznější cesty, jak ušetřit na vytápění. Na jednoduchý detail, který představuje 15% úsporu, ale zapomínají... Číst více →



Pračka je největší žrout energie v domácnosti. Cena praní zaskočila i nás

Máte představu, kolik stojí jedno vyprání nebo provoz pračky za 20 let? Spočítali jsme to za vás. Přečtěte si tipy, jak se dá na praní ušetřit... Číst více →



Co budou žrát skláři, nevíme. Zjistili jsme ale, která televize „žere“ nejvíc

Život bez televize si většina Čechů nedovede představit. Přemýšleli jste někdy nad tím, jakou má televize spotřebu a jakými kroky ji můžete snížit?.. Číst více →