HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rodinný dům obložený dřevěnými paletami vyšel na 27 milionů korun

Rodinný dům v Coloradu si svým umístěním a provedením získal pojmenování Denver Pallet House (Denverský paletový dům). Od ostatních domů v sousedství liší svým velice netradiční vzhledem. Napadlo by vás obložit fasádu vašeho domu recyklovanými paletami? V naší galerii naleznete výsledek návrhu architektů ze studia Meridian 105.


Denver Pallet House
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: Raul Garcia (se souhlasem)

Fasáda z recyklovaných dřevěných palet

Dům v menší čtvrti Denveru navrhli architekti M1A tak, je jeho celková rozloha činí 245 mětrů čtverečních. Kompaktní dům určený pro jednu rodinu disponuje třemi ložnicemi a třemi koupelnami.

Dřevěné palety na fasádě tohoto rodinného domu určitě upoutají vaši pozornost. Neobyčejné a netradiční řešení dodalo návrhu stavby nádech moderní architektury a zároveň naplnilo očekávání po funkční stránce. Moduly dřevěných přepravných palet vytvářejí clonu a svým způsobem filtrují světlo pronikající do interiéru a na venkovní verandu. Jsou naskládané ve dvou podlažích po celém obvodu domu. Pro lepší představu nakoukněte do galerie fotografií.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: Raul Garcia (se souhlasem)

Jelikož palety zastiňují většinu místností, včetně ložnic, mysleli architekti při navrhování i na samotné soukromí. Z toho důvodu jsou jednotlivé panely lehce ovladatelné a umožňují svojí polohovatelností měnit umístění (jednoduše řečeno – fungují na podobném principu jako okna).

Tmavým paletám hraje do noty bílá benátská omítka dodávající stavbě vyváženou texturu s prvky minimalismu. Na rozdíl od omítky je dřevo chráněno povrchovou úpravou z černého borovicového dehtu.

Minimalistický design skrytý v detailech

Dispozice je navržená tak, aby umožňovala průchod světla po celý den napříč interiérem. Atrium uvnitř objektu dělí předsíň, šatnu a spíž v přední části od obývacího pokoje a kuchyně s jídelnou v zadní části. Vyjma onoho drobného rozdělení přízemí přináší atrium do rezidence denní světlo a zvětšuje opticky interní prostory. Což znamená, že z navržené moderní kuchyně uvidíte během přípravy večeře noční oblohu.

V druhém podlaží jsou situované dvě ložnice v zadní části a jedna hlavní ložnice s vlastní koupelnou a soukromou terasou poskytující výhled na hory v přední části. Další koupelna a prádelna je umístěna ve středu. Vše musí dokonale ladit, a proto je celý interiér v jednotné barvě (převážně jde o tmavě šedou, bílou a hnědou). Posledním detailem jsou skleněné stěny zajišťující prostup světla.

Venkovní část rezidence je tvořena betonovou terasou, kterou z horní části doplňuje právě opláštění černého dřeva. Ten stejný dřevěný materiál byl použit i pro obložení podlah a stropů venkovního posezení.

Paletový dům získal ocenění 

Stavba rodinného domu byla v roce 2017 oceněna institutem architektů AIA Colorado Design Awards v kategorii „2017 Award of Excellence“.

P.S. Řešíte stavbu domu, rekonstrukci nebo vybavení? Stáhněte si zdarma volnou vstupenku na veletrh FOR ARCH 2022


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Vydáno dne:
27.06.2021

Photocredit: Raul Garcia (se souhlasem)

2

Mohlo by Vás zajímat: