HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Fotograf si postavil černou kostku uprostřed Londýna

Ze všech stran je obklopena klasickou britskou cihlovou zástavbou, přesto nepůsobí na místě nepatřičně. Moderní minimalistická dřevostavba s černým obkladem vnáší do ulice svěžest i eleganci. Díky svému propracovanému návrhu je navíc perfektním místem pro bydlení i práci.


Černá kostka
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Fotograf Ed Reeve hledal moderní bydlení v srdci Londýna, které zároveň souzní s okolím i přírodou. Spojil své síly s architektem Davidem Adjaye a společně vytvořili originální stavbu, která poutá pozornost všech kolemjdoucích. Známá je pod názvem Ed’s Shed, tedy Edova kůlna. Stavba připomíná při pohledu z ulice černou kostku nahodile prošpikovanou velkorysými okny na všech stěnách. Budova však v sobě skrývá mnohem více.

Od ulice je dům oddělen cihlovým plotem typickým pro tuto lokalitu. Vstup do stavby vede přes parkovací stání umístěné na střeše spodní terasy. Teras je u domu hned několik. Architekt se totiž rozhodl si pohrát s výškovými úrovněmi a vytvořit různá zajímavá zákoutí a prostranství. Díky tomu, že veškeré obklady zdí, terasová krytina, zábradlí i venkovní nábytek jsou tvořeny stejnými černými dílci, působí tyto venkovní prostory celistvě a přirozeně navazují na interiér i okolní prostředí. Zároveň vytvářejí vhodné kulisy pro profesionální fotografické práce majitele stavby.

Jedním z důležitých hledisek při návrhu byl kontakt s přírodou. I proto padla volba konstrukčního systému na masivní dřevostavbu obloženou černě natřeným cedrovým dřevem. Pro majitele bylo stěžejní zvolit stavební materiály přátelské k životnímu prostředí. Konstrukce je tvořena částečně prefabrikovanými panely, jejichž kompletace zabrala pouhé dva dny.

Kontakt s přírodou zprostředkovává také zahrada plná vzrostlých stromů, do jejichž korun lze vyhlížet z velkoformátových oken v obývacím pokoji. Také zvolené měkké umělé osvětlení a přirozené větrání skrz větrací otvory mají za cíl vytvořit v domě příjemné a nestrojené prostředí.

Hra se světlem je pro dům obzvlášť důležitá. Kromě toho, že návrh využívá technik určených k vykreslení přirozeného denního světla v interiéru, pohrává si také s polohou slunce v průběhu dne. Sluneční záření ráno dopadá skrz vzrostlý bambus do ložnice, kde vytváří zajímavé efekty. V poledne osvětluje zadní část budovy, kde je umístěna kuchyně. Večer pak nepřímé slunce dopadající skrz koruny stromů rozjasňuje obývací pokoj v horním patře.

Dům se rozkládá na 185 metrech čtverečních rozdělených do třech poschodí. Celá stavba je zapuštěna oproti terénu silnice do země. Vznikla tak spodní terasa a dolní podlaží, kde je umístěna kuchyně a vstup na zahradu. V prostředním podlaží se nacházejí ložnice. Horní podlaží patří obývacímu pokoji.

Dům s okolním prostředím propojují zmíněná velká okna a větrací otvory. Okna jsou vertikálních i horizontálních tvarů a kopírují vnitřní tvar budovy. Okna jsou také součástí střechy, na kterou je možné z obývacího pokoje i vystoupit a rozhlédnout se po okolí.

Interiér domu je zařízen ve stejném minimalistickém duchu jako jeho zevnějšek. Barevné řešení všech pokojů vychází z černobílé palety. Jen výjimečně je „narušeno“ prvky v dekoru dřeva, kterými jsou stoly, stolky a schodiště. Vnitřní dveře jsou voleny co nejtlustší tak, aby poskytovaly obyvatelům domu soukromí a bezpečí.

Ed’s shed je důkazem, že i jednoduše vypadající strohá stavba může plně vyhovovat požadavkům na příjemné bydlení uprostřed velkoměsta, které nemá daleko k přírodě.

Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Ing. Bára Baštová
Interiérová architektka a redaktorka Dřevostavitele

Vydáno dne:
22.04.2018


Photocredit: Ed Reeve

7 -2

Podělte se s námi o Váš názor:


Související články: