HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Dům postavený z bývalé garáže v západním Londýně vás okouzlí

Londýnští architekti se rozhodli přestavět bývalé garážové místo v dům na míru, který do daného prostoru padne jako ulitý. Dům jako takový představuje čisté linie a přírodní materiály, které slouží jako odkaz na přírodní dědictví dané lokality. Náhlédněte do něj s námi.


Dům plný světla v Londýně
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Ze všeho nejdříve bylo třeba znát předpisy

Dům s názvem The Courtyard House od architektonického studia De Rosee Sa je postaven na místě bývalé garáže. Při stavbě tohoto domu dbal majitel domu na to, aby se celá stavba odehrávala v souladu s plánovacími předpisy. Ty stanovují vertikální limit výšky nemovitosti, jenž říká, že každá nová stavba postavena na daném prostoru musí odpovídat půdorysu již exitující stavby, přičemž se stavbou vysokých zdí by museli souhlasit majitelé sousedních nemovitostí ještě před zahájením stavby. To předurčilo, kudy se stavba bude vyvíjet.

Přízemní dům nabízí vše, co majitel může potřebovat

Aby se předešlo potížím s výškou budovy a nedostatkem prostoru, architekti se rozhodli, že stavba bude přízemní, přičemž suterén dodá domu další podlaží navíc. Přízemí domu je rozděleno mezi prostorný obývací pokoj, kuchyň, ložnici s vlastní koupelnou. V suterénu se pak nachází druhá ložnice – taktéž s vlastní koupelnou. A dále i menší funkční prostory, jako je toaleta, pracovna nebo třeba technická místnost.

Osvětlení domu bylo pro architekty výzvou

Vkládání oken nebylo architektům umožněno v takové míře, jak by si přáli. Bylo to kvůli tomu, že bylo třeba dosáhnout co největší šíře stavby, která díky tomu sahá od jedné zdi hraničící k sousednímu pozemku po druhou. To architektům umožnilo umístit okna pouze na dvě stěny ze čtyř. Čímž před architekty vyvstala otázka, jak osvětlit 37 metrů dlouhý úzký prostor.

Dřevěný obklad a bílé stěny tvoří kouzlo tohoto domu

Nakonec se architekti rozhodli pro vytvoření velkých skleněných dveří, které budou zabírat téměř celou polovinu přední i zadní strany domu. To umožňuje přímý pohled přes celou délku nemovitosti. Během letních dní pak může majitel otevřít dveře na obou stranách domu a propojit tak interiér s exteriérem. Najdeme zde také množství střešních oken, které prostoru dodávají další dávku přirozeného denního světla, které je pro nás nejpříjemnější.

Dům je obložen cedrovým dřevem, jež odkazuje na historii tohoto místa, jež dříve sloužilo právě pro odkládání dřeva. Toto obložení najdeme jak na předním štítu domu, tak i na příjezdových vratech. S dřevěným obkladem ladí zejména bílá barva, které je v interiéru opravdu mnoho. Bílý podklad je v kontrastu s ocelovými konstrukcemi a parketovými podlahami se vzorem rybí kosti.

Interiér v duchu minimalismu

Celý interiér tohoto domu se nese v jistém duchu minimalismu. Nenajdeme zde žádné zbytečné dekorace. Bílé stěny jsou zdobeny maximálně pár obrazy, které nijak zvlášť nepoutají naši pozornost. Právě naopak. Díky barvám, v nichž jsou namalovány, skvěle zapadají do barevné palety domu, která se nese v duchu hnědé, černé a bílé barvy. Přesto však interiér domu nepůsobí nijak sterilním dojmem, který v nás může občas přehnané množství bílé barvy navodit. Velkou roli v tom hrají právě dřevěné prvky, které kromě obkladu a podlah najdeme i ve formě nábytku.

Líbil se Vám tento článek? Kupte autorovi kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:

redaktorka a blogerka

Vydáno dne:


Photocredit: Alex James

1 0

Hodnocení: 5/5

Podělte se s námi o Váš názor:


Související články: