HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rozdělení základových konstrukcí vhodných pro dřevostavby

Základová konstrukce jsou součástí každé stavby. Podle umístění a konstrukce domu je možné vybírat z několika možností jejího založení. Nesmíme však podcenit půdu, na které budoucí stavba vyroste. Základové konstrukce nemusí být zhotoveny nutně pouze z betonu, je možné využít například i zemní vruty. O jednotlivých možnostech se můžete dočíst v dnešním článku.


Základová konstrukce
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: srv007

Definice základových konstrukcí

Základy, neboli spodní stavba, je konstrukce, na kterou se umisťuje samotná (dřevo)stavba. Spodní stavba přenáší zatížení od vrchní stavby až do rostlého terénu. Spodní stavba bývá zapuštěna pod úrovní terénu, část se vyskytuje nad úrovní.

Proč je nutné řešit kvalitní založení stavby?

Rodinný dům z materiálů na bázi dřeva je až několikrát lehčí než zděná stavba. Kvalitní založení stavby však nelze podceňovat. Sami si základy určitě nenavrhujte, přizvěte si zkušeného statika. Ten postupuje u výpočtu stejným způsobem jako u zděné stavby. To znamená, že do svého výpočtu zahrnuje zatížení horní části stavby a zohledňuje kvalitu půdy na staveništi podle geologického posudku. Výhodou dřevostaveb je jejich nižší hmotnost, což umožňuje navrhovat subtilnější spodní konstrukce.

Druhy základů

Plošné – jedná se o základové pasy, patky a desky. Tyto základy přenáší zatížení na větší plochu do základové půdy.

Hlubinné – zde jsou to například piloty, pilíře, studně a kesony (používají pro zakládání ve vodě). Tento typ základů se používá u nestabilní půdy, kdy se přes hlubinné prvky zatížení přenáší do únosné zeminy.

Ostatní – zemní vruty jsou samostatnou kapitolou základových konstrukcí určené pro lehké konstrukce.

Různé typy základů si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Rozdělení základů podle konstrukce vrchní stavby

Dřevostavby bez podkladního dřevěného roštu – ideální založení pro tyto domy je na základové desce nebo základových pasech.

Dřevostavby s podkladovým dřevěným roštem – vhodné založení pro tento typ staveb je na základových patkách nebo zemních vrutech.

Mobilní domy – založení je možné na plošných základech nebo zemních vrutech.

Specifikace vybraných druhů základů určených pro dřevostavby

Základové pasy – jsou obdélníkové konstrukce tvořící souvislé nosníky. Jejich rozmístění je obvykle pod nosnými stěnami dřevostavby. Na jejich horní konstrukci se často ještě umisťuje podkladní beton v tloušťce kolem 150 mm. Podkladní beton i základové pasy bývají vzájemně propojeny betonářskou výztuží.

Základová deska – jedná se o založení na silné betonové desce vyztužené betonářskou ocelí. Tloušťka je dána obvykle statickým výpočtem a pohybuje se kolem 250 mm. Deska celou svojí plochou leží na vhodném podkladu, který ji odděluje od zeminy. Konstrukce základové desky může být doplněna o obvodové základové pasy bránící promrzání.

Základové patky – tento způsob zakládání je vhodný pro bungalov nebo menší stavbu. Zatížení z vrchní stavby se přenáší bodově do podkladní zeminy. Patky jsou řešením pro skeletové dřevostavby nebo také například pro rodinné domy zakládané na podkladový dřevěný rošt.

Zemní vruty – jedná se o dnes již běžný způsob zakládání dřevostaveb. Velkou výhodou je, že se dají použít téměř do všech podkladů. Jedná se ocelové prvky, které se zavrtávají do zeminy. Podle podloží se určuje průměr a potřebná délka vrutu. Velmi rychlá montáž vrutů zajistí úsporu času oproti běžným způsobům zakládání, a to navíc bez nutnosti použití betonu.

Mohlo by vás zajímat: Tradiční, systémové i ztracené bednění

Dělení plošných základů podle materiálu

Prostý beton – jedná se pouze o betonovou směs.

Železobeton – betonová směs vyztužená ocelovými prvky.

Prefabrikované dílce – předvyrobené betonové prvky, které se na stavbě poskládají do sebe a případně se vyztuží a prolijí betonem.

Důležité pojmy při zakládání staveb

Základová spára – místo, kde se spodní část základové konstrukce dotýká základové půdy.

Sedání základů – způsobuje nadměrné zatížení vrchní stavby, čímž dojde ke svislému posuvu základů nebo k jeho destrukci.

Hloubka založení – je dána výškovou úrovní možného promrzání zeminy. Podle typu půdy se tato výška pohybuje v rozmezí od 800 do 1200 mm.

Vydáno dne:
10.07.2019

Photocredit: srv007

0

Izolační materiály 1. díl – požadavky a vlastnosti

Jaké jsou základní vlastnosti izolačních materiálů a proč se jimi zabývat?.. Číst více →



6 základních funkčních vrstev dřevostavby

Jak lze volbou materiálů s správnou montáží ovlivnit kvalitu dřevostavby?.. Číst více →



Co potřebujete znát pro výpočet a návrh schodiště

Podle jakých pravidel se počítají a navrhují schodiště.. Číst více →



Ztracené bednění, tradiční a systémové: Cena vs. čas

Při betonování si nezapomeňte vytvořit formu neboli bednění. Jaké jsou možnosti i aktuální ceny ztraceného bednění naleznete zde... Číst více →



Detail: Napojení obvodové stěny na základovou desku

Stavíte dřevostavbu a řešíte napojení obvodové stěny na základovou desku? Pokud si nejste jistí, jak na to nezoufejte a přečtěte si doporučení odborníků... Číst více →



Beton jako alternativa dřeva, plastu či kovu. Nahradí je i u vás doma?

Beton patří mezi základní stavební materiály. Kromě toho však v posledních letech hraje hlavní roli i v interiérovém designu. Podívejte se s námi, jaké neotřelé betonové kousky můžete mít doma... Číst více →



Neobvyklá kombinace dřeva a betonu – to je nová Guggenheimova galerie

Co si pod uměleckou galerií představíte vy? Nejčastěji asi strohé bílé místnosti, které zdobí pouze vystavená umělecká díla. To však neplatí pro tuto Guggenheimovu galerii... Číst více →



Drenážní potrubí je důležité u každých základů – uložení zvládnete svépomocí

Víte, proč se kolem základových konstrukcí po obvodu stavby umísťuje drenážní potrubí? Odpověď naleznete v následujícím článku... Číst více →



Lada s Patrikem to nevzdali a dnes bydlí ve svém vysněném bungalovu

Na návštěvě u Lady a Patrika se budete cítit jako doma. Sympatická majitelka bungalovu nám prozradila, jak se její rodině v dřevostavbě žije... Číst více →



4 důvody, proč jsou pro založení dřevostavby lepší zemní vruty než beton

Co je to zemní vrut a opravdu se hodí pro založení dřevostavby? Přečtěte si, jaké jsou výhody zemních vrutů a na co všechno je možné je využít... Číst více →