HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Samosběr zeleniny 2023: Kam vyrazit na levnou zeleninu v ČR – interaktivní mapa

Uvažovali jste někdy o tom, kolik utrácíte za zeleninu v obchodě? Samosběrem zeleniny můžete výrazně uspořit. Zapomeňte na předražená supermarketová oddělení se zeleninou – tady si můžete posbírat své vlastní vitamíny za mnohem nižší cenu. Díky interaktivní mapě Česka snadno najdete nejbližší samosběrná místa, na kterých si můžete posbírat zeleninu sami.


Samosběr zeleniny
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pixabay

Samosběr Vojnice – kde tuto TOP farmu najdete?

Samosběrná farma Vojnice je jedním z nejlepších míst v Česku pro sběr čerstvé zeleniny přímo z pole. Patří mezi nejoblíbenější, jelikož zde můžete sbírat širokou škálu kvalitní zeleniny. Farma Vojnice se zaměřuje i na ekologickou produkci zeleniny bez použití chemických hnojiv a pesticidů. To znamená, že zde můžete sbírat čistou a zdravou zeleninu. Nachází se nedaleko OlomoucePřehled dalších samosběrných míst v jednotlivých regionech najdete zde:

Fotogalerie:

i Foto: Pixabay, Google Maps, multilicence s GFDL a Creative Commons CC-BY 3.0

Níže také najdete interaktivní mapu s aktuálními místy pro samosběr zeleniny v celém Česku. Můžete si mapu přiblížit a každé konkrétní místo si rozkliknout. A jak je to s cenami? Čtěte níže.

Nalezli jste v této mapě místo, které již není aktuální, anebo naopak zde něco chybí? Napište nám, prosím, na redakce@drevostavitel.cz. Mapu průběžně aktualizujeme. Děkujeme.

Samosběr rajčat

Při sběru rajčat se zaměřte na zralá rajčata se sytou barvou a příjemnou vůní. Lehký stisk rajčete prsty by měl indikovat, že jsou plody dostatečně zralé a šťavnaté. Samosběrná místa rajčat v Česku naleznete zde.

A co slibovaná úspora? Když si rajčata nasbíráte sami, vyhnete se marži obchodníků a díky tomu přímým nákupem od pěstitele ušetříte. Ceny samosběru rajčat se pohybují okolo 10 Kč/kg, zatímco v obchodě stojí od 20 do 100 Kč/kg.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Samosběr paprik

V České republice jsme letos našli v provozu pouze jedno samosběrné místo s nabídkou paprik – jeho polohu naleznete zde. Zralé papriky by měly mít sytou barvu a pevnou strukturu. Měly by být těžší než nezralé plody a také by měly příjemně vonět.

Cena samosběru paprik se pohybuje od 10 do 30 Kč/kg, zatímco v obchodě jsou ceny v rozmezí 30 až 100 Kč/kg.

Samosběr okurek

Oblíbená samosběrná místa okurek naleznete zde. Při samosběru okurek je důležité vědět, jak poznat zralé plody. Zralé okurky mají svěže zelenou barvu, jsou pevné a křupavé a nemají známky přílišné zralosti nebo nějakého poškození.

Co se týče ceny, samosběr okurek je samozřejmě finančně výhodný (20 Kč/kg). 

Vydáno dne:
21.07.2023

Photocredit: Pixabay

3

Založení zeleninové zahrady: Návod krok za krokem

Toužíte po vlastní zelenině? Vypěstujte si ji! Ukážeme vám, jak snadno založit zeleninovou zahradu. Tady je návod krok za krokem... Číst více →



Vyvýšený záhon od A do Z – vše od založení až po pěstování domácí zeleniny

Vyvýšené záhony vypadají skvěle a šetří vaše záda při práci na zahradě. Jak založit vyvýšený záhon a co v něm pěstovat, se dozvíte v našem článku... Číst více →



Zatopené lomy jako alternativa předražených koupališť – mapa lomů z celé ČR

Hledáte nevšední místo, kde se v horkých dnech zchladit? Přinášíme vám interaktivní mapu několika desítek zatopených lomů v Česku. Vyzkoušejte přírodní alternativu koupališť... Číst více →