HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Samosběr vánočních stromků 2023: Kde si levně uříznout vlastní stromek – interaktivní mapa

Ceny za vánoční stromeček byly minulý rok na parkovištích u supermarketů extrémně přemrštěné. A všichni tušíme, že tomu letos nebude jinak. Ušetřete peníze na vánoční dárky a raději si stromeček pokácejte sami za minimální náklady. Prozradíme vám místa po celé České republice, kam si můžete přijít legálně pokácet vlastní vánoční stromeček. Není lepší způsob jak započít letošní Vánoce, než netradičním rodinným výletem za dobrodružstvím.


vánoční stromeček inspirace
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Veronika P. (se souhlasem)

Cena vánočního stromku

Tím, že si sami pokácíte vánoční stromek na plantáži, ušetříte nemalou sumu. Zatímco stromky v obchodech a prodejních stáncích mohou být dost drahé, vlastnoruční pokácení vám umožní získat skvělý stromek za mnohem nižší cenu. Ulehčete své peněžence a sledujte, jak vánoční úspory rostou. Nemáte přehled o cenách vánočních stromků? Ceny nejvíce žádaných smrků se pohybují od 300 Kč do 700 Kč, v závislosti na velikosti. A třeba jedle? Ta je obvykle dražší než smrk a ceny za ni se mohou pohybovat od 300 Kč do 800 Kč a více (opět v závislosti na velikosti). Naopak borovice jsou obvykle cenově dostupnější – ceny se pohybují od 200 Kč do 600 Kč a více.

Jak probíhá vlastnoruční pokácení vánočních stromků na plantážích?

Nejprve si vyberte samosběrné místo – buď plantáž nebo farmu. Výběr správného stromku je vždy náročný. Tady je pár tipů, jak poznáte kvalitní stromek:

  • Zkuste mírně zakývat stromkem – kvalitní vánoční strom by měl být pevně ukotvený a neměl by se příliš hýbat.
  • Hledejte stromek s hezkým symetrickým tvarem (rovnoměrně rozložené větve, pravidelné mezery mezi nimi).
  • Stromek by měl být řezán v dostatečné výšce, aby se zabránilo poškození spodních větví.
  • Zkontrolujte, zda stromek nemá příliš mnoho opadaných jehlic nebo suchých větví (lehký poklep na spodní část kmene by měl vydávat zvuk, jako byste poklepávali na dřevo).

Na farmě vám poskytnou nářadí i instrukce, jak správně stromek pokácet (není to však pravidlem, proto doporučujeme si tuto informaci vždy ověřit). Po skácení vám pěstitelé stromek zabalí. Důležité je také myslet na platbu – mějte u sebe pro každý případ vždy hotovost.

Nezbývá než váš vánoční stromek naložit, odvézt si ho domů a pustit se do jeho zdobení. V závislosti na konkrétní farmě nebo plantáži může existovat také možnost doručení stromku přímo k vám domů.

Prodej vánočních stromků – plantáže

Přehled nejlepších plantáží najdete zde. Níže také najdete interaktivní mapu s více než 10 aktuálními místy pro vlastnoruční pokácení vánočních stromků po celém Česku. Můžete si mapu přiblížit a každé konkrétní místo si rozkliknout.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Letošní Vánoce budou kouzelnější než kdy dřív

Vlastnoruční pokácení vánočních stromků je skvělý způsob, jak zahájit letošní Vánoce. Překonáte nudu a rutinu výběru stromku v obchodě. Prožijete vzrušení a dobrodružství, až budete vybírat ten správný stromek pro vánoční svátky. Načerpejte tu pravou vánoční atmosféru při procházce mezi stromky a hledání toho nejkrásnějšího.

Vánoční stromeček inspirace

Zdobení vánočního stromku je jedním z nejradostnějších, nejkrásnějších a nejvíce kreativních momentů vánočních příprav. Přinášíme vám několik tipů na ozdobení vánočního stromku.

Vánoční baňky jsou tradiční ozdobou stromku. Můžete si vybrat z různých barev, velikostí i materiálů, nebo si dokonce vyrobit vlastní. Oblíbené jsou také ozdobné řetízky, které dodají stromku nádherný lesk. Samozřejmostí je hvězda nebo anděl na vrcholu.

Nesmíme zapomenout na elektrická světýlka, která stromeček rozzáří a dodají mu tu správnou atmosféru. U živých stromků je však bezpečnější používat LED světla, abyste se vyhnuli riziku požáru.

Obzvláště oblíbené jsou nazdobené perníčky, které můžete pověsit na stromek nebo umístit kolem něj. Kromě perníčků můžete stromek ozdobit i sušeným ovocem, šiškami obalenými v medu, čokoládovými ozdobami a dalšími vánočními dobrotami. V tomto ohledu se nabízí i vlastní výroba ozdob.

Velmi moderní jsou skleněné ozdoby. Mrkněte na inspiraci ve fotogalerii.

Trendem letošního roku jsou přírodní motivy a s nimi spjaté dřevěné nebo slaměné ozdoby. Mohou to být malé stromky, hvězdy, zvonky nebo jiné vánoční motivy. K dozdobení stromečku se pak nabízí i barevné stuhy a mašle – ty jsou vždy skvělým doplňkem. Využít můžete i jiné přírodní materiály jako ořechy, skořápky nebo sušené květiny.

A co třeba fotografie rodiny? Přidejte stromku osobní nádech tím, že na něj pověsíte fotky členů rodiny se vzpomínkami na minulé Vánoce.

Vydáno dne:
05.12.2023

Photocredit: Veronika P. (se souhlasem)

2

Adventní kalendář je symbolem lidské otevřenosti – tipy a inspirace na jeho výrobu svépomocí

Adventní doba je před námi a s ní jsou spojené mnohé zvyklosti. Nejenom dětem připravujeme adventní kalendář, který zahrnuje překvapení na každý den, až do Štědrého večera. Inspirujte se u nás nejrůznějšími typy... Číst více →



4 krásné barevné trendy letošních Vánoc. Který zvolíte vy?

I Vánoce podléhají módním trendům a letos je jich hned několik. Každému z nich vévodí jiná atraktivní barva a styl. Jaký bude ten váš?.. Číst více →



Vánoční ozdoby nejenom na vánoční stromeček – inspirace

Vánoce se blíží a přípravy jsou v plném proudu. Inspirujte se fotografiemi, které vám pomohou rozhodnout se pro váš nejmilejší typ vánoční výzdoby... Číst více →



Dům, který nepotřebuje obrazy a dekorace

Interiér tohoto venkovského stavení je naprosto nesmazatelně spjat s krajinou okolo. Podívejte se na dům, kde obrazy nejsou potřeba... Číst více →