HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Solární sprcha na zahradu: Vyrobte si ji doma svépomocí

Léto je neodmyslitelně spojené s osvěžením. Třeba pod zahradní sprchou. Oceníte ji na chatě nebo chalupě, kde není koupelna, stejně jako po náročné práci na zahradě nebo před i po koupeli v bazénu. Solární zahradní sprcha šetří peníze a je nenáročná na výrobu i provoz. V článku si povíme, jaké typy solárních sprch jsou u nás dostupné, a jak si můžete svou sprchu na zahradu vyrobit svépomocí.


solární sprcha na zahradu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Jak funguje solární sprcha?

Ohřívat vodu sluncem můžete i bez solárních panelů. Princip zahradní sprchy je velmi jednoduchý. Základem je černá nádrž, například sud, ve kterém se ohřívá voda. Povolením jednoduchého kohoutku napojeného na sud se sprchujete. Pokročilejší variantu představuje solární sprcha, jejíž cena se pohybuje v řádech tisíců korun. Výhodou je elegantní design a celá řada funkcí, které při konstrukci primitivnější zahradní sprchy musíte oželet, přesto splní svůj účel.

Fotogalerie:

i Foto: Garten Kindmöbel, Lisa Freeman, Nicolás Boullosa

Podívejte se na aktuální ceny solárních sprch:

MARIMEX 10992037 Solární sprcha UNO 20 l
Zjistit cenu »


M.F.H. Super Solar 20 l
Zjistit cenu »


Tělo solární sprchy zakoupené v obchodech je vyrobené zpravidla z hliníku nebo plastu. Dražší modely bývají doplněné chromovanými prvky. Klíčový je pochopitelně samotný zásobník, který by měl mít objem alespoň 20 litrů. Solární sprcha dokáže ohřát vodu až na 60°C, proto jsou zpravidla vybavené tzv. mísicí baterií, která umožňuje namixovat si optimální teplotu vodu.

Výroba solární sprchy na zahradu

1. Zahradní sprcha ze sudu či z barelu 

Pokud jste kutil a bavíte se výrobou všeho možného, bude pro vás konstrukce zahradní solární sprchy hračka. Základem je například sud nebo jiná vhodná nádrž. Může být plastová i plechová, měla by být černá a perfektně těsnit. Dalším klíčovým prvkem je železná konstrukce, na kterou sud zavěsíte. 

2. Zahradní sprcha svépomocí – napojení hadice

Následně ho stačí jen propojit s hadicí, kterou budete napouštět do sudu vodu. Druhou hadici připevněte na spodní část sudu, aby po napuštění tekla voda samospádem. Před konec hadice umístěte ventil, páčku nebo kohoutek, kterým bude možné průtok regulovat.

3. Zahradní sprcha a další vychytávky

Solární sprchu můžete pochopitelně vylepšit, aby splňovala vaše požadavky. Dnes už se v hobby marketech prodávají různé vychytávky. Určitě oceníte sprchovou hlavici, která vaše zahradní sprchování pozvedne na vyšší úroveň. Zahradní sprchu můžete napojit i na bojler, takže voda bude teplá i v případě, kdy slunce nesvítí. Pokud sprchu naopak propojíte s čerpadlem, bude se vám snadno napouštět.

Druhy solární sprchy na zahradu

Samozřejmě, zahradní sprchu se solárním ohřevem můžete zakoupit. Druhů je víc než dost – prodávají se solární sprchy přenosné, které můžete využít v různých částech zahrady nebo si je dokonce převážet z jednoho místa na druhé (cestovní nebo kempové solární sprchy).

Zjistěte si aktuální cenu kempové solární sprchy na 40 l.

Dostupné jsou sprchy určené k bazénu, závěsné solární sprchy, nebo naopak zahradní sprchy se stojanem. Asi nejrozšířenější jsou solární sprchy pevné, které se jednoduchým způsobem přišroubují k pevné podložce. Některé jsou vybavené hadicí, jiné luxusní sprchovou armaturou.

Vybrat si také můžete solární sprchy o různém objemu vody (nejčastěji například 20 litrů nebo 35 litrů). Na výběr je také různý design zahradních solárních sprch, které se tak mohou stát i vítaným doplňkem u vašeho bazénu.

Solární systém pro celý dům lze vyrobit svépomocí za 30 tisíc korun – podrobný návod

Kam dát zahradní sprchu?

Pro umístění zahradní sprchy zvolte místo, na které dopadá maximum slunečních paprsků. Tak si budete moct užívat venkovní sprchování od jara do podzimu. Současně dejte přednost místu, které je chráněné před zraky sousedů nebo kolemjdoucích. Využít můžete i speciální paravány určené k solárním sprchám. 

Zahradní sprchový kout

V dnešní době je stále populárnější budovat na zahradě i něco jako venkovní koupelnu, která může být vybavená např. intimnějším sprchovým koutem nebo dokonce venkovní vanou či vířivkou. Takový zahradní sprchový kout nebo vanu pak využijete nejen v létě na osvěžování při horkých dnech, ale také v zimě při otužování nebo při ochlazování v průběhu saunování (pokud vaše zahrada disponuje také saunou). Spoustu překrásné inspirace na moderní zahradní kouty ze dřeva, kamene i jiných materiálů najdete v naší fotogalerii.

Zahradní sprcha s ohřevem i bez – načerpejte inspiraci na tuto skvělou venkovní vychytávku

Zaujal vás článek? Podělte se o něj také s vašimi přáteli. 

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
01.08.2016

7

Vnější zastínění 3. díl – Slunolamy, markýzy a okenice

Způsoby vnějšího zastínění domu, které.. Číst více →



Fotogalerie: Co se starými paletami a krabicemi?

Jak vyrobit zahradní truhlík z palety? Tento a další tipy, co se starým dřevem. Čtěte.. Číst více →



Zastřešení terasy u domu: inspirace i praktické rady

Jaké si vybrat zastřešení vaší terasy? Pokud hledáte inspiraci a varianty, jste na správném místě... Číst více →



Zahradní altán: Na co si dát při stavbě pozor

Potřebujete na zahradní altán stavební povolení? Jak a z čeho zahradní altán postavit... Číst více →



Altány a pergoly: Fotogalerie pro vaši inspiraci

Rozhodli jste se pro stavbu altánu nebo pergoly a hledáte inspiraci?.. Číst více →



Zahradní houpačka: Tipy, pro bezpečnou zábavu vašich dětí

Jak a podle čeho vybrat správnou zahradní houpačku? Důležité informace i fotogalerii plnou zahradních houpaček naleznete zde... Číst více →



Nádrž na dešťovou vodu: Kolik vám ušetří a jak ji vybrat?

Nádrž na dešťovou vodu výrazně sníží spotřebu pitné vody z kohoutku. Nádrže na dešťovou se vyrábí pro podzemní i nadzemní využítí. Jak určit její typ a objem?.. Číst více →



Sprchový box není jen levné řešení. Vaší koupelně vtiskne i eleganci

Sprchové boxy nejsou nutně jen levné řešení. Do vaší koupelny mohou vnést luxus a relaxaci, pokud si vyberete sprchový masážní box či parní sprchový box... Číst více →



Dřevěné bazény na zahradu svépomocí, jak na to?

Máte zahradu a uvažujete o dřevěném bazénu? Dozvíte se druhy konstrukcí, cenu bazénových folií, i jestli je lepší kartušová nebo písková filtrace... Číst více →



Vybudujte si vlastní přírodní zahradu: Poradíme vám, jak na to

Sníte o ekologické zahradě, která bude plně v souladu s okolní přírodou? Díky našim radám pro vás bude její založení hračkou... Číst více →