HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Statisíce ušetřili při stavbě domu na základech. Stačil jen 1 kubík betonu

Jelikož stavěli v době největšího zdražování materiálů, které pamatujeme, snažili se ještě více než jiní stavebníci při výstavbě ušetřit. Spoustu prací na domě si proto Lumír s Taťánou prováděli svépomocí. A právě úspora peněz přiměla mladý pár zvolit i jiný typ základů, než je běžné, a tzv. suchou výstavbu domu. Do detailu nám v následujících odstavcích popsali, jak postupovali a na čem nejvíce ušetřili.


Suchá výstavba rodinného domu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Lumír F. (se souhlasem)

Na úvod musí zaznít, že...

Lumír pochází z Čech a spolu se svojí partnerkou Taťánou, která pochází ze Slovenska, se rozhodli postavit si krásný dům v Banské Bystrici. Od rodičů dostali překrásný pozemek a pustili se do výstavby domu svépomocí bez stavební firmy. Společně ušli velký kus cesty a dnes žijí i se svým synem Kubíkem v překrásném domě ze dřeva, který si můžete prohlédnout v naší fotogalerii. V rozhovoru jsme pana Lumíra vyzpovídali a zeptali se hlavně na to, jak dokázali postavit dům ani ne s jedním kubíkem betonu.

Lumíre, váš dům má netradiční základy. Jaký způsob jste zvolili?

Náš dům nemá klasické základy, je postavený na ocelových patkách. Jednak se nám to líbilo a také si to pozemek ve svahu žádal. Nemluvě o tom, že jsme hodně ušetřili za beton (na základy domu se nepoužil se opravdu žádný).

Poznámka redakce – právě samotný beton je při stavbě základové desky největší položkou na rozpočtovém seznamu. Například při stavbě rodinného domu respektive realizaci základové desky (o zastavěné ploše 140 m2) bude vycházet cena betonu v rozmezí 100–150 tisíc (realizace svépomocí). Vezmeme-li v potaz, že kompletní cena za základovou desku bude 450–500 tisíc, tvoří jen beton třetinu ceny.

Založení na patkách u nás není natolik zaběhlý způsob, je to tak?

Ano, u nás se to příliš nevidí, vychází to z amerických staveb (crawl space). Já jsem totiž žil nějakou dobu v Americe a z toho celý koncept volby dřevostavby asi i vychází. Oni v těchto domech žijí desítky let – je to rychlé, jednoduché, cenově stejné jako zděné domy. Samozřejmě velmi záleží na systému, který použijete, a také na době, ve které stavíte.

Zakládání na ocelových patkách asi není příliš snadnou cestou při volbě výstavby svépomocí...

Jelikož pracujete s vruty, které mají jisté statické omezení oproti betonovému základu, musíte od začátku myslet úplně na všechno. Především na to, aby vše sedělo po statické stránce. Pokud vám ale projekt vyhotoví projektant ve spolupráci se statikem, což se normálně děje, nemusíte si s ní lámat hlavu. Během výstavby svépomocí se však bude hodit znalost čtení ve výkresech. :)

Betonové patky jsou levnější než základová deska. Má to ale háček

Vás dům stojí ve svahu – jak jste se rozhodli využít potenciál svažitého pozemku?

Svah je orientovaný na jih, takže jsme si tam navrhli venkovní terasu. Tam, kde stojí dům, jsme samozřejmě museli svah srovnat (odvezlo se asi 60 tater hlíny).

Jakým způsobem jste zabezpečili svah před sesuvem půdy?

Na každé straně je postavená opěrná stěna. Jedna je nosná – tam to ani jinak nešlo. Je v hloubce 1,5 metru a nad zemí se tyčí 3,5 metru vysoko. A naopak na druhé straně je zase udělaný násyp hlíny. Tam jsme stavěli svépomocí gabionový plot tyčící se do výšky 3,5–4 metry.

Přejděme k samotné suché výstavbě domu. Jaký její benefit byste vyzdvihl?

Především tu rychlost. Vyhnete se technologickým přestávkám, které mokrý proces výstavby vyžaduje, a všechny etapy výstavby tak probíhají v řádech dnů.

Aktuální cenu konstrukčních dřevěných hranolů si zjistěte např. tady.

Za jak dlouho jste bydleli?

U nás to bylo trochu delší, my jsme si dělali hodně věcí svépomocí. I tak jsme se ale za rok a půl (od prvotní myšlenky na stavbu domu až po dovážku posledního kusu nábytku) stěhovali.

Drželi jste se suché výstavby i v interiéru?

Dalo by se říct, že ano. Kromě koupelny a sprchového koutu není beton nikde a i celá podlaha je dělaná suchým systémem. V jedné koupelně je zalitá podlaha betonem (potřebovali jsme ani ne kubík) a na tom položená dlažba, tam se suchý systém moc nehodil.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Podlahové topení tedy nemáte zalité betonem či anhydridem?

Nemáme. Podlahové topení je montované v polystyrenu, který má tloušťku 3 cm. Už v něm je položená hliníková folie s prolisem – polystyren je vyprofilovaný s hliníkovou deskou, která potom přenáší teplo na sádrovláknité desky a pak na dřevěnou podlahu.

Zajímá-li vás samotná konstrukce dřevostavby Lumíra a Taťány, která byla postavená suchým systémem výstavby, přečtěte si podrobnější rozhovor níže. Více jsme se zaměřili na úsporu peněz při volbě stavebních materiálů.

KVH hranoly a sibiřský modřín nahradil Lumír levnějším materiálem. „Vypadají stejně a ušetřil jsem statisíce,“ říká

Vydáno dne:
26.03.2024

Photocredit: Lumír F. (se souhlasem)

3

Jakou zvolit v dřevostavbě podlahu

Rozebereme tři konstrukce podlah: suchou cestu, anhydrit a beton.. Číst více →



KVH hranoly a sibiřský modřín nahradil Lumír levnějším materiálem. „Vypadají stejně a ušetřil jsem statisíce,“ říká

Pan Lumír s partnerkou Taťánou stavěli v době největšího zdražování materiálů, které pamatujeme. I přesto však na výstavbě ušetřili 30 % z celkové částky. Prozradili, jaké materiály nahradili levnějšími variantami... Číst více →



S tepelným čerpadlem země-voda se majitelům povedlo dostat na 1000 Kč/měs.

Jednotka tepelného čerpadla nezaujímá příliš prostoru v technické místnosti, a navíc je její součástí i zásobník na vodu o objemu 169 litrů. V kombinaci s teplovodním podlahovým vytápěním je to trefa do černého... Číst více →



Zjistili jsme, jak ušetřit při skrývce ornice. Je důležitá u každé stavby

Skrývka ornice je pravděpodobně nejjednodušší část stavby rodinného domu, a proto si ji mnoho stavebníků realizuje svépomocí. V článku jsme se zaměřili mimo jiné na postup, ceny i potřebné náčiní k realizaci... Číst více →