HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVH hranoly a sibiřský modřín nahradil Lumír levnějším materiálem. „Vypadají stejně a ušetřil jsem statisíce,“ říká

„V prosinci stál jeden kubík KVH hranolů 8 400 Kč a o tři měsíce později 20 300 Kč,“ vzpomíná na výstavbu domu pan Lumír. V rozhovoru nám popsal strasti a zkušenosti, které zažíval společně se svou partnerkou Taťánou v době největšího zdražování materiálů, které pamatujeme. Odhadem nám mimo jiné také vyčíslil, kolik i přesto dokázali na domě ušetřit stavbou svépomocí. Jakým levnějším materiálem nahradili běžné KVH hranoly a finančně nedostupný sibiřský modřín?


Dřevostavba svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Lumír F. (se souhlasem)

Na úvod musí zaznít, že...

Lumír pochází z Čech a spolu se svou nynější partnerkou Slovenkou Taťánou jsou vášnivými dobrodruhy. Není divu, že se společně rozhodli pro stavbu dřevostavby v tak krásném prostředí, když oba milují hory a trávení volného času v přírodě. Zpočátku to vypadalo, že se bude jejich společný příběh odehrávat v České republice, ale covid všechno změnil a oni se přestěhovali na Slovensko, do Považské Bystrice. Od rodičů Taťány dostali překrásný pozemek a pustili se do výstavby domu bez stavební firmy. Nezbývá, než se začít ptát kde, kdy, jak, proč a s kým.

Taťáno, Lumíre, kdy jste začali stavět váš rodinný dům?

Plánovali jsme, že budeme stavbu domu řešit pozvolna, chodit do práce a připravovat se na výstavbu po finanční stránce. Ale covid to změnil, zařídil nám home office a jelikož nebylo co jiného dělat, tak jsme se rozhodli, že do toho praštíme hned. Začali jsme stavět na jaře 2021 s tím, že jsme už měli zařízený projekt a všechno okolo, jako je stavební povolení atd.

A proč právě dřevostavbu?

Z několika důvodů. Jednak si to podle mě vyžadovalo prostředí, kde jsme měli pozemek. Mně by se tady betonová stavba zkrátka nelíbila. Dalším důvodem byl blízký vztah ke dřevu – je to teplý materiál a my s Taťánou máme oba velmi blízký vztah k přírodě. V neposlední řadě jsem stolařem a byť jsem se tím nikdy neživil, jen chvíli v Americe, tíhnul jsem ke dřevostavbě.

Patříte mezi „covidové stavebníky“, jak tomu často říkáme. Jaké bylo stavění v době největšího zdražování materiálů?

Celá realizace stála mnohem víc, než jsme předpokládali. Já jsem jeden den něco poptal a druhý den to bylo o 10 % dražší. Doslova. Mám příklad – chtěl jsem stavět dům z KVH hranolů a v prosinci, kdy jsem zadával projekt, stál jeden kubík KVH hranolů přibližně 330 euro (8 400 Kč). A v době, kdy jsme materiál poptávali, stál 800 euro (20 300 Kč). To je nárůst o 250 % za čtvrt roku. A navíc ani nebyly naskladněné, mohli jsme si je za tu cenu (ne-li vyšší) koupit až o tři měsíce později.

Poznámka redakce: Vyhledali jsme pro vás aktuální ceny již zmíněných materiálů. Ku příkladu si můžete porovnat ceny sádrokartonových desek (zde), nebo se zaměřit výhradně na OSB desky (zde).

Takže jste nakonec nestavěl z KVH hranolů?

Nestavěl. Nakonec to máme postavené z klasického vysušeného stavebního dřeva. Kombinace surového smrkového a borovicového řeziva – co zrovna bylo na skladě.

Poznámka redakce: Podívejte se, kolik aktuálně stojí stavební řezivo v České republice, zde. Pro srovnání si můžete prohlédnout i aktuální ceny KVH hranolů.

Dokázal byste říct, jaká byla procentuální úspora v tom, že jste stavěl dům svépomocí?

Přiznám se, že nad tím dost často přemýšlím. A myslím si, že 30 % by mohlo být reálných, pokud se na to dívám jen z finančního hlediska. U nás ale zohledňuji ještě jedno specifikum. My si totiž asi více ceníme toho, že jsme si dům stavěli sami. Toho, že víme, jak je to postavené, spíše než toho, že jsme ušetřili nějaké peníze.

A za jak dlouho jste bydleli?

Protože jsme stavěli hodně věcí svépomocí, nastěhovali jsme se za rok a půl.

Co všechno jste si dělali sami a u jakých částí zasahovala firma?

V podstatě jsme neoslovili pouze jednu firmu, která by nám všechno zařídila, ale sami jsme si obvolávali menší firmy na realizace částí stavby, které jsme sami nezvládli nebo jsme si na ně netroufli. Organizoval jsem si všechno sám. Jakmile jsem měl v rukou projekt a stavební povolení, začal jsem hledat dodavatele.

Povězte, jak jste začal? Co jste zařizoval v první řadě?

Nejdříve jsem hledal pilu, která by nám mohla zajistit stavební materiál, a v návaznosti na to jsme hledali šikovné tesaře. Poté jsem oslovoval stavebniny, které by byly schopny doručit materiál. Jakmile nám tesaři postavili hrubou stavbu, zadali jsme do výroby okna (celohliníková okna – trojskla). A co se týká elektřiny, s tou nám pomohl kamarád elektrikář. Na napojení vody z exteriéru do domu jsem si také sehnal firmu, ale co se týče rozvodů vody v domě, to jsme si dělali sami se švagrem. A poslední zásah od firmy byla pokládka podlahového vytápění. Jinak třeba instalaci dřevěného pláště konstrukce jsme si realizovali také sami.

Jaký jste zvolil systém konstrukce obvodové stěny?

Máme difuzně otevřenou konstrukci s obvodovým pláštěm ze slovenského modřínu.

Skladba obvodové nosné stěny:

Směr z exteriéru do interiéru:

  • provětrávaná fasáda – modřín 110 x 27 mm,
  • rošt 2 x 25 mm,
  • paropropustná fasádní folie,
  • dřevovláknitá izolace (pero + drážka) 60 mm,
  • trámová konstrukce 160 x 60 mm (s výplní minerální vaty 160 mm),
  • záklop z OSB (pero + drážka) 18 mm,
  • sádrokartonová konstrukce (prostor je vyplněn dřevovláknitou izolací) 50 mm,
  • sádrokartonová deska.

Proč jste dali přednost slovenskému modřínu před častěji používaným sibiřským modřínem?

Figurovala tam cena, vzhledově se od sebe příliš neliší. S údržbou je to ale stejné. Z pily už mi dovezli ošetřený materiál a já ho posléze ničím nenatíral. Líbí se mi to přírodní zešednutí.

A proč padla volba na difuzně otevřený konstrukční systém?

Rozhodli jsme se, že nechceme žít v domě, který je obalený ve folii a polystyrenu.

To mě přivádí k otázce – jak vytápíte vaši dřevostavbu?

Máme v celém domě teplovodní podlahové topení, dokonce i ve sprchovém koutě – zkrátka všude. Do koupelen jsou plánované ještě dva samostatné elektrické radiátory, ale prozatím tam ještě nejsou. Dále máme přípravu na krbová kamna (zvenčí je hotový komín). A tepelné čerpadlo země-voda s výkonem 9 kW.

Jelikož plánují Lumír s Taťánou do budoucna krbová kamna, v návrhu se s nimi již počítalo. Krásné vizualizace si můžete prohlédnout zde. Zajímá-li vás samotné vytápění jejich rodinného domu, jistě oceníte rozsáhlejší rozhovor na toto téma, který pro vás připravujeme. Jakmile bude článek publikovaný, zobrazí se níže.

S tepelným čerpadlem země-voda se majitelům povedlo dostat na 1000 Kč/měs.

Dokázal byste mi popsat dispozici vašeho domu?

Hlavní vchod je orientovaný na pravé straně domu. Vejdete-li dovnitř, po pravé straně uvidíte menší botník a nalevo vstup do technické místnosti. Naproti vám jsou navržené posuvné dveře vedoucí do hlavní obytné místnosti. Zde se před vámi rozprostírá kuchyně s ostrůvkem, obývací pokoj, jídelna a vstup na venkovní terasu. Z této hlavní místnosti vedou dále dveře do dvou dětských pokojů (místnosti 1.11 a 1.13), do koupelny s WC a do ložnice. Součástí ložnice je šatna i samostatná koupelna s WC.

Přehledný popis všech místností i s jejich výměrou:

  • 1.01 Předsíň (8,05 m2)
  • 1.02 Kuchyně (14,04 m2)
  • 1.03 Obývací pokoj (36,20 m2)
  • 1.04 Jídelna (20,11 m2)
  • 1.06 Spíž (2,00 m2)
  • 1.07 Technická místnost (5,16 m2)
  • 1.08 Ložnice (12,50 m2)
  • 1.09 Šatna (4,98 m2)
  • 1.10 Koupelna (5,89 m2)
  • 1.11 Dětský pokoj (12,48 m2)
  • 1.12 Koupelna (8,49 m2)
  • 1.13 Dětský pokoj (12,48 m2)
  • 1.14 Terasa (56,38 m2)

Všimla jsem si, že máte netradičně řešené sloupy do V. To je kvůli statice nebo estetice?

Je to paradox, vůbec to tak nemělo být. Původně měl být na venkovní terase jen slunolam, ale při pozdější debatě okolo realizačního projektu nám řekli, že je to hloupost, že tam bude velké teplo. Poradili mi, ať prodloužím přesah střechy. A ve finále měli pravdu. My tu máme pořád dostatek slunce, takže je větší přesah velmi praktický. Navíc tím vznikla krásná terasa široká 1,5 metru.

Přesah střechy je opravdu nestandardní. Kolik má metrů?

Přesah střechy je 3,2 metru, v nejvyšším bodě dosahuje střecha výšky skoro 5 metrů. Terasa se díky tomu opravdu povedla, a to i s těmi sloupy a třemi velkými HS portály. Kdybych se vrátil k vaší předchozí otázce, tak ano – nejdříve jsem chtěl sloupy z estetického důvodu, ale později se ukázalo, že je to výhodné i z hlediska statiky. A máme je stejné i uvnitř domu.

A nemáte problémy s přehříváním? Přece jen, jsou to velká okna orientovaná na jih...

Samozřejmě, když je venku od rána 35 °C, tak je i v domě teplo. Ale pak třeba kolem 11. hodiny je slunce už natolik vysoko, že do obývacího prostoru neprostoupí. A to zásluhou velkého přesahu střechy. V budoucnu mám myšlenku, že nechám na tepelné čerpadlo namontovat chladicí jednotku, takže se ten systém vlastně otočí. Co se týče oken, možná nainstaluji do budoucna i okenice, ale nechci nám zase kazit ty krásné výhledy, které tam vznikly.

Skladba vodorovné konstrukce (stropy):

Směr z exteriéru do interiéru:

  • hydroizolace,
  • smrkové desky 25 mm,
  • provětrávaný prostor s roštem 70 mm,
  • střešní kontaktní difuzní folie,
  • krov překládaný 200 x 100 – 220 x 100 mm,
  • střešní difuzní folie,
  • protipožární sádrokarton 18 mm.

Dům postavený na vyvýšeném místě je určitě výhoda. Jak jste se vypořádali s tak příkrým svahem?

Měli jsme s ním docela dost práce. Úprava pozemku byla náročná, ale sousedé nám pomohli. Třeba jeden známý vlastní bagr a kromě příjezdové cesty nám všechno srovnal, i když to chvíli trvalo. Náš pozemek je velký 790 m2.

Skladba vodorovné konstrukce (podlahy):

Směr z exteriéru do interiéru:

  • cementotřísková deska,
  • konstrukce 240 x 80 mm,
  • foukaná izolace 240 mm,
  • záklop z OSB 27 mm,
  • polystyrenové díly na podlahové topení s hliníkovou folií 30 mm,
  • podlahové desky 15 mm,
  • lepená dřevěná (3vrstvá) podlaha 14 mm,
  • povrchová úprava olejovoskem.

Zajímá-li vás, jak se Taťána s Lumírem vypořádali s velmi příkrým svahem, budete si jistě chtít přečíst i rozsáhlejší rozhovor na toto téma, který pro vás připravujeme. Jakmile bude článek publikovaný, zobrazí se níže.

Statisíce ušetřili při stavbě domu na základech. Stačil jen 1 kubík betonu

Objevily se na stavbě nějaké komplikace, na které by si měli budoucí stavebníci dávat pozor?

Napadají mě hned tři veselé záležitosti. Začnu okny. Problém s okny byl při montáži. Našel jsem si systém těsnicích pásek, které se používají namísto montážní pěny a hodí se k systému difuzně otevřené dřevostavby mnohem více. Fungují na tom principu, že by měly po instalaci zvětšit svůj objem, a vyplnit tak mezeru mezi rámem a konstrukcí. A ta naše páska velmi dlouho nebobtnala a nic se s ní nedělo, byl jsem z toho už nervózní. Nakonec jsem volal přímo výrobci pásky a řekl mi, že se to stává a že to chvíli trvá. A nakonec mi řekl, že je důležité, jakou stranou je ta páska otočená – jestli směrem do interiéru nebo do exteriéru. A my jsme ji měli otočenou špatně, na všech oknech. Takže v momentě, kdy se na to přišlo, jsme museli všechny pásky strhnout. Hrozilo, že by ty pásky mohly začít kondenzovat.

Jak by tedy měla být páska správně otočená vůči interiéru a exteriéru?

Tato páska má na jedné straně šedou a černou barvu a druhá strana je jen černá. A ona musí být z té dvoubarevné strany směrem do interiéru. My jsme to měli naopak.

A kde nastal další problém?

Kromě oken byly pak problémy způsobené stylem vedení stavby. Člověk na začátku nemá ponětí, co všechno se musí řešit za pochodu. Úplně jednoduše se na něco zapomene – chce to mít seznam a každý den ho aktualizovat. Pak také samotné dohody s dodavateli materiálů jsou horor. Obzvlášť v době, kdy jsme stavěli my – odpoledne jsme dohodli cenu i dodávku materiálu a druhý den ráno byla ta cena vyšší o 10 % a dodávka s ohlášeným týdenním zpožděním.

Zmiňoval jste celkem tři komplikace, jaká je ta poslední?

Ta se pro změnu týká podlah. Při napouštění podlahového topení přišli montéři na to, že teče jedna větev. Do izolace vyteklo zhruba 100 litrů vody, čímž se zničilo asi 5 m2 dubové podlahy. Samozřejmě jsem podezříval topenáře, nakonec jsem ale přišel na to, že při pokládce suchých podlah jsem zašrouboval šroubek přímo do hadice topení. A ano, pak nám to vytopilo dům znovu, jelikož jsem špatně dotáhl hadičku kuchyňské baterie.

Alespoň máte na co vzpomínat. Čeho byste se dnes vyvaroval? Co byste dnes udělal jinak?

Asi uložení podlahového topení. Suchý systém je fajn, ale je extrémně drahý. Pokud by to dovolila statika, řešil bych to podlahovkou zalitou v betonu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Velice děkujeme panu Lumírovi za cenný rozhovor pro stavební portál Dřevostavitel. Ať vám jdou dokončovací práce na rodinném domě od ruky.

Vydáno dne:
22.03.2024

Photocredit: Lumír F. (se souhlasem)

4

Proč na krovy používat KVH hranoly? Jsou opravdu dražší?

Ekonomické srovnání krovu z KVH hranolů a z běžného nevysušeného řeziva.. Číst více →



Dřevostavba svépomocí: Kolik opravdu stojí a kde můžete ušetřit?

Stavět dům vlastníma rukama může ušetřit peníze, ale přidat na starostech. Jaké fáze stavby si pohlídat a na co si při stavbě dát pozor?.. Číst více →



Modřínová terasová prkna – jasná volba při stavbě stylové terasy u domu svépomocí

Moderní a stylová konstrukce modřínové terasy u domu ve svahu byla hotová za 3 měsíce. Petr ji zvládl postavit svépomocí pro svoji kamarádku Eriku. Kolik by stál materiál na takovou terasu při dnešních cenách?.. Číst více →



Dřevostavba svépomocí – odborník radí, jak na dostupné bydlení s min. náklady na provoz

Přečtěte si rozhovor s odborníkem, jenž se pohybuje ve stavebnictví přes 23 let. Sdělil nám nejdostupnější cesty pro ty z vás, kteří se chystají bydlet... Číst více →



Přístřešek postavil Petr úplně sám. „KVH hranoly jsem zavrhl, našel jsem lepší řešení,“ radí tesař z Královéhradecka

Petr z Královéhradecka postavil přístřešek a v rozhovoru popsal záludnosti, na které je třeba si dávat pozor. Prozradil, jak řešil náročné detaily spojů i odvod vody. Proč doporučuje stavět z BSH hranolů namísto klasických KVH hranolů a na čem lze znatelně ušetřit?.. Číst více →



Statisíce ušetřili při stavbě domu na základech. Stačil jen 1 kubík betonu

Chtěli ušetřit, a tak stavěli svépomocí, postavili úsporné základy a také zvolili tzv. suchou výstavbu domu. Jak postupovali a které drahé materiály nahradili finančně dostupnými variantami?.. Číst více →



S tepelným čerpadlem země-voda se majitelům povedlo dostat na 1000 Kč/měs.

Jednotka tepelného čerpadla nezaujímá příliš prostoru v technické místnosti, a navíc je její součástí i zásobník na vodu o objemu 169 litrů. V kombinaci s teplovodním podlahovým vytápěním je to trefa do černého... Číst více →



Ceny stavebních materiálů v roce 2024. Data ukazují, zda se vyplatí začít stavět

Po třech chudých letech ve stavebnictví začínají všichni vyhlížet lepší časy. Dočkají se jich už letos nebo doufají marně a jejich čekání se ještě více protáhne?.. Číst více →



Spojili síly a postavili mimořádný rodinný dům. Třípatrovou stavbu v Ústí nad Labem obdivuje celé Česko

„Oba synové se mohou s klidem pustit do stavby vlastních domů. Zvládnou to,“ říká pyšný otec. Činy, kterými přispěli nejen jejich synové, ale i sami majitelé domu pan Karel a jeho žena Andrea, vedly k velkolepému výsledku... Číst více →