HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Ukliďte dům krok za krokem. Na co nezapomenout?

Na perfektní lesk oken jedině se starými novinami, říkávaly naše babičky. A také, že podle koupelny se pozná hospodyně. Jak uklidit dům opravdu pořádně a bez chemie se dozvíte v článku. Začneme popořádku – první kroky povedou s hadrem a kýblem do kuchyně. A kam dál? Poradí tipy a rady nejen našich čistomilných babiček. 


domácí úklid
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Katarina Pocs

Jak úklid zorganizovat?

Nejlepším časem pro úklid je volný víkend. Mnozí uklízíme po částech, každý den něco. Efektivnější a rychlejší je však vrhnout se do úklidu v průběhu jednoho dne či víkendu. Udělejte si čas, rozmyslete si, jak moc důkladně chcete uklízet a pusťte se do toho.

Prvním nutným krokem je vyklidit vše nepotřebné. Během roku uskladníme do našeho bytu či domu neuvěřitelné množství zbytečností. Stará baseballová čepice, nikdy nepřečtené noviny, kabát po babičce a pečící forma, ve které jsme nikdy nepekli. Na nepotřebné a zničené věci čeká kontejner na tříděný odpad. Použitelné oblečení a věci najdou své nové místo na Charitě nebo u kamarádky, která si vždycky takový kabát přála!

Po fázi vytřízení věcí následuje samotný úklid. Začínáme ve směru od shora dolů a od kuchyně po koupelnu. A co budete potřebovat? Možná toho bude méně, než byste čekali.

Mohlo by vás zajímat: Život v duchu minimalismu aneb úklid podle Marie Kondo

Uklízejte od kuchyně po koupelnu

O nutnosti pořádného úklidu víte sami nejlépe. Zašlé kachličky v koupelně a špinavé kapky vody na oknech si přímo říkají o pořádné vyčištění. S generálním úklidem začtěte v kuchyni. Právě ta vám totiž zabere velké množství času i energie. Poté následují pokoje, chodba a na posledním místě se vrhněte do koupelny. Nechcete přece chodit vylévat špinavé kýble do už vyčištěné, blýskající se koupelny.

Směr i způsob úklidu je tedy jasný. Co si ale připravit, než se do samotného úklidu pustíte? Často slýcháme, že čím více čisticích prostředků, tím lépe. Možná je to však jen další z marketingových triků. Na pořádný úklid vám bude stačit kýbl, hadr, horká voda, ocet, soda, staré noviny, smeták a jeden odmašťovací prostředek.

Nejlepší zbraň proti špíně: obyčejný ocet

Podle reklam se zdá, že bez arzenálu čisticích prostředků není možné ani umýt záchod. Naše babičky si ale královsky vystačily s málem, a jak se to u nich lesklo novotou. Zde najdete několik tipů, jak vyčistit téměř celou domácnost bez chemie:

- Rychlovarná konvice lze jednoduše vyčistit pomocí octa, který nalijete do konvice, tu zapnete a po vyvaření necháte chvíli odstavenou. Ocet zbaví konvici vodního kamene. Tentýž ocet můžete znovu použít například k vyčištění vodního kamene u umyvadla nebo sprchy.

- Pračky také velmi oceňují občasnou dávku kyselého čističe. Obyčejný ocet se dá použít místo aviváže. Nebojte, jeho zápach se s vysušením prádla zcela ztratí. Výborně také poslouží k občasnému vyčištění pračky – zapněte prací program bez prádla, asi s litrem octa v bubnu. Dobře odstraní vodní kámen, zápach a nečistoty.

- Zrcadla a jejich čištění je odvěkým tématem úklidových debat. Zkušenost ukazuje, že bohatě postačí teplá voda s přídavkem octa a dobrý hadr.

- Odpady a jejich čištění vás nemine, chcete-li vzít domácí úklid opravdu vážně. K dokonalému odstranění nečistot bez chemie použijte nejprve směs jedné domácí sody a soli. Tuto směs nasypte do a kolem odpadu, na ni potom vylijte asi 0,5 l octa. Šumivá směs je dobrý znamením, že vše jde podle plánu. Jakmile směs přestane pěnit, přelijte ji teplou až horkou vodou, čímž se všechny zničené bakterie a nečistoty smyjí.

Další ekologické čističe: Soda a citron

Tam, kde nestačí ocet, přichází na řadu jedlá soda, citron a další běžné suroviny.

Směs jedné sody a pár kapek vody bohatě postačí k vyčištění umyvadla od usazenin a zbylého mýdla. Podobně dobře bude působit také k odstranění usazenin na grilu nebo na opékacích jehlicích.

Citron a jeho síla přichází na řadu u plastových prkének. Většina z nás krájí především na nich, a tak dobře známe, jak jednoduché je do nich udělat rýhy. Právě do nich se usazují zbytky jídla a nečistot, které lze jen těžko odstranit.

Přitom stačí prkénko potřít citronem a pár kapkami oleje, nechat působit a po chvíli důkladně opláchnout. V neposlední řadě užijete citron také na rez ve vaně či umyvadle. Postup je opět jednoduchý – stačí potřít, nechat působit a dobře omýt.

Na závěr vše důkladně vysát a vytřít 

Kromě čištění drobných ploch a odstraňování skvrn se při úklidu zbavujeme také prachu a nečistot na stropech, stěnách a podlaze. Pavučiny ometejte nejdříve, poté následuje celý úklid a na závěr vyluxujte podlahu.

Až se bude vše ostatní blýskat, nezapomeňte také podlahu vytřít mokrým hadrem. Na zašlou dřevěnou podlahu se hodí směs rostlinného oleje a několik kapek esenciálních olejů. Tuto vonící směs smíchejte s vodou a rozprašovačem naneste na povrch, téměř ihned setřete suchou utěrkou. Dřevěnému povrchu tak vrátíte lesk a odolnost.

Vydáno dne:
13.07.2018

Photocredit: Katarina Pocs

4

Údržba dřevěné podlahy: Úklid, lakování, renovace

Dřevěná podlaha je skvostem každého domu. Jak dřevěnou podlahu udržovat, aby vypadala stále jako nová, se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Laky na dřevo: Jaké druhy vybrat?

Jaký použít lak na dřevo? Vodou ředitelný, syntetický nebo.. Číst více →



Péče o živý plot: Jak na stříhání, řez a další údržbu

Péče o živý plot není náročná, pokud víte, jak na to. Poradíme vám... Číst více →



Sprchový kout: Inspirace a praktické rady pro jeho zařízení

Sprchový kout se vyrábí v řadě podob. Je lepší sprchový kout s vaničkou nebo bez vaničky? A podle čeho vybrat sprchovou baterii? Vše se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Plovoucí podlaha nemusí být jen laminátová

Víte, že plovoucí podlaha není jen laminátová? Hlavním znakem plovoucí podlahy není její nášlapná vrstva, kterou vidíte, ale to, co se skrývá pod ní. Více se dozvíte zde... Číst více →



Život se mění. Nebojte se postavit si znovu nový dům

Život se mění a sním i vaše požadavky na bydlení. Nebojte se postavit si znovu nový dům. Manželský pár to udělal a jsou nyní mnohem spokojenější... Číst více →



Tiny House jako fenomén: Chytré bydlení, kde není ani centimetr navíc

Účelné bydlení ve vlastním domku, ale na minimální ploše. I tak by se dal charakterizovat fenomén tiny house. Co všechno se za tímto pojmem skrývá a jak se v malých domcích trvale bydlí?.. Číst více →



Zbavte se klíčů a odemykejte otiskem prstu nebo mobilem

Chtěli byste odemykat pomocí otisku prstu nebo mobilem? Inspirujte se naším článkem a vyberte si tu nejvhodnější variantu pro váš dům či byt... Číst více →



Život v duchu minimalismu aneb úklid podle Marie Kondo

Marie Kondo je japonská expertka na to, jak si domov uklidit tak, abychom se v něm cítili co nejlépe. Jak takový úklid vypadá?.. Číst více →



Zajistěte si čistý domov – recept na úklidové prostředky domácí výroby

Dejte i vy šanci domácím čistícím prostředkům. Fungují stejně jako ty kupované, ale jsou mnohem levnější a také bezpečnější pro vaše zdraví... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů