HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Video: Jak se staví geodetická kopule „Dobrá karma“

Geodetická kopule je prostorová konstrukce kulovitého tvaru. Oproti běžným stavbám zde půdorys netvoří obdélník, ale kruh. Povrch je složen z trojúhelníkových částí. Tato myšlenka se zrodila od Richarda Buckminstera Fullera – amerického pokrokového architekta 20. století, který propojoval své návrhy s fyzikálními zákony a filozofickými koncepty. Jeho cílem bylo vytvořit konstrukci, která by byla podobná organickým tvarům přírody.

Stavbu dřevěné geodetické kopule s názvem „Dobrá karma“ můžete zhlédnout v časosběrném videu níže.


i Foto: Archiv redakce

Vizionářský architekt

Richard Buckminster Fuller byl vynálezce, architekt, matematik, kosmolog, básník a mystik. Celý svůj život zasvětil hledání nových technologických řešení, která by zlepšila kvalitu lidských životů a zároveň šetřila materiálové zdroje. Do jeho návrhů se promítala i posvátná geometrie. Řídil se úslovím, že méně je více. Snažil se najít materiálovou a energetickou úspornost domů, což bylo v jeho době pokrokové.

Největší věhlas mu přinesl právě vynález geodetické kopule v roce 1949 – nejlehčí, nejpevnější a zároveň ekonomicky nejefektivnější konstrukci, která byla kdy vynalezena.

Jaké jsou výhody domů z geodetických kopulí?

  • Vynikající statické vlastnosti – umožňují snadné překlenutí mimořádných rozponů. Jedná se o staticky nejefektivnější prostorové konstrukce, lehké a přitom neobyčejně pevné a silné. Jakákoli síla, která na ně působí, se v konstrukci rozkládá rovnoměrně.
  • Nízká spotřeba materiálu – není třeba využívat masivní výztuže a nosníky.
  • Energetická úspora – povrch koule je z energetického hlediska nejideálnějším tvarem. Má minimálně o 30 % menší plochu než stejný prostor ohraničený kvádrem. Proto jsou i tepelné ztráty zhruba o 30 % nižší. Ušetří se tak nejen náklady na vytápění, ale podpoří se i šetrnost k životnímu prostředí.
  • Vysoká odolnost proti větru – díky tvaru kopule dochází k menší turbulenci větru, protože proud vzduchu konstrukci hladce obtéká.
  • Výjimečné akustické vlastnosti – je všeobecně známo, že i slabý šepot je ve tvaru kopule na druhé straně dobře slyšitelný.
  • Účinné větrání – v interiéru geodetické kopule se vytváří přirozené proudění vzduchu. Horký nebo studený vzduch se rovnoměrně distribuuje po celém domě.
  • Nadčasovost – jedná se o typ konstrukce, který se v podobné formě využíval již v dobách starověku, a zároveň si i dnes zachovává futuristický vzhled.
  • Univerzální využití a originální vzhled – tyto stavby lze využít k různým účelům, ať už pro bydlení nebo společenské akce. A rozhodně vždy zaujmou svojí originalitou.
  • Psychologické působení – kopule vytváří příjemný a harmonický pocit uvnitř interiéru.

Geodetické kopule jsou krásné a matematicky dokonalé konstrukce. Jsou ukázkou architektury, která je nadčasová, udržitelná a inspirující.

Pustili byste se také do takového projektu? Napište nám svůj názor do diskuze.

 

Vydáno dne:
04.12.2017

8

Pompidou-Metz: Dřevostavba inspirovaná bambusovým kloboukem

Dřevostavba inspirovaná bambusovým kloboukem. Fotografie a fakta v článku.. Číst více →



Video: Nejvyšší dřevěný mrakodrap na světě

Podívejte se na dvouminutové video o aktuálně nejvyšší dřevěné stavbě světa. Nachází se v Kanadě, měří 53 metrů a její výstavba trvala pouhé 3 měsíce... Číst více →



Fotogalerie: Pavilón jako termitiště

Zajímali jste se někdy, jak může svět vypadat z termitiště? Podívejte se, jak kreativní jsou termiti při budování svých domovů... Číst více →



CLT panely: Vrstvené masivní panely, které voní dřevem

Co je to CLT panel? Dřevěné masivní panely jsou konstrukčním systémem dřevostaveb nabízejících pohledové dřevo, vysokou pevnost a moderní design... Číst více →



Co všechno dovedou dřevěné stavby? Snižují stres, zvyšují produktivitu práce a dokonce léčí!

Nevěřili byste, jaké benefity pro člověka přináší pobyt v prostředí ze dřeva. Pomůže s alergiemi, stresem nebo třeba učením... Číst více →



Samonosná slaměná kopule je první svého druhu na světě. Interiér si majitelé nemohou vynachválit

Jedinečná stavba od známého architekta právem budí pozornost. Její majitelé, slovenští architekti, nás nechali nahlédnout dovnitř... Číst více →