HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

CLT panely: Vrstvené masivní panely, které voní dřevem

Konstrukční systém z CLT panelů se řadí do skupiny masivních dřevostaveb. Nosný systém stěny je tvořen v celé ploše dřevěným materiálem a na rozdíl od systému srubů a roubenek, které jsou typickými zástupci masivních dřevostaveb, vynikají CLT panely vysokou tvarovou stálostí a dalšími přednostmi. Tento konstrukční systém je vhodný nejen pro výstavbu rodinných domů, ale i pro výstavbu vícepodažních dřevostaveb. 


Vrstvené masivní panely
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: dekwood.cz

Co je to CLT panel?

Označení CLT je anglická zkratka cross-laminated timber, ale můžete se setkat i s označením X-LAM. Jedná se o konstrukční systém dřevěných panelů, vyrobených z masivních, křížem vrstvených dřevěných lamel. Základem nosného systému těchto dřevostaveb je dřevěný panel složený zpravidla lichého počtu na sebe kolmých vrstev přičemž každá jednotlivá vrstva je složena z masivních lamel. Vrstvy tvořené z lamel jsou k sobě lepeny a lisovány nebo šroubovány, takže panel získává potřebné vlastnosti, aby mohl splnit hlavní nosnou funkci ve stavbě.

Fotogalerie:

i Foto: dekwood.cz, 100 dřevostaveb, nlar3046

Parametry CLT panelů

Rozměry panelů

I přesto, že jsou CLT panely vyráběny v hale v podstatě stále se opakujícím technologickým postupem, jejich závěrečná fáze výroby je individuální dle projektu. Panel je vyroben a nařezán přesně podle vašich požadavků.

Omezení rozměrů vychází jen z možností výrobních linek a dopravy. Maximální výška panelu může být až 3 m a maximální délka 16 až 18 m. S tak velkými panely však bývá velký problém při přepravě. Při návrhu je tedy dobré se takto extrémním rozměrům spíše vyhnout.

Podívejte se na výrobu CLT panelů:

Stěny z CLT panelů

Stěny jsou schopny plnit nosnou funkci už při tloušťce 60 mm. V závislosti na zvyšujícím se zatížení se zvyšuje i tloušťka stěny, maximálně však do tloušťky okolo 160 mm. Při vyšších tloušťkách stěny se jako negativní efekt projevuje zbytečně vysoká spotřeba materiálu a hmotnost konstrukce.

Střešní a stropní panely

Stropní panely mají obdobné složení jako stěny. Mívají vyšší tloušťku s větším počtem vrstev a používají se pro rozpon okolo šesti metrů. Při větších rozponech se neefektivně navyšuje tloušťka stropního panelu a tím i hmotnost a spotřeba dřeva.

Při výstavbě však není podmínkou použít výhradně CLT stropní panely. Zajímavou alternativou mohou být i vícevrstvé panelové systémy se středovým nosným roštem. Opláštění panelu tvoří vrstvená deska, na kterou jsou nalepena žebra v podélném i příčném směru. Vzniklé dutiny se mohou vyplnit akustickou či tepelnou izolací, nebo mohou sloužit pro vedení instalací.

Specifikace vrstev CLT panelu

Tloušťka lamel v jedné vrstvě se pohybuje od 10 mm do 50 mm a počet vrstev v panelu je vždy lichý. Minimální počet vrstev jsou tři a maximální obvykle sedm. Celková tloušťka panelu se pohybuje kolem 60 až 240 mm. Díky vzájemnému křížení vrstev je zajištěna velmi vysoká tvarová stálost.

Přenos zatížení přenáší především svisle orientované vrstvy. Kolmé zajišťují tvarovou stálost a prostorovou tuhost panelu.

Lepení vrstev CLT panelů

Pro výrobu jsou používána především polyuretanová lepidla, která neobsahují formaldehyd. Lepidla by měla mít garanci zdravotní nezávadnosti, ale jejich složení i výroba je u každého výrobce odlišná. Je proto potřeba si tuto informaci ověřit. Lepení probíhá zastudena pod vysokým tlakem a lze ho provádět dvěma způsoby.

  • Bez lepení lamel v rámci jedné vrstvy – Lepeny jsou pouze sousedící vrstvy. U třívrstvých panelů nižší tloušťky mohou mít nedostatečnou vzduchovou neprůvzdušnost.
  • Lepení jednotlivých lamel i vrstev – Tato varianta zajišťuje dostatečnou vzduchovou neprůvzdušnost pro všechny typy a rozměry CLT panelu.

Pohledová kvalita CLT panelu

Estetika masivních panelů se zcela odlišuje od ostatních systémů dřevěných konstrukcí. Pohledová jednota beze spár a jemná přírodní struktura masivního dřeva ve velké ploše je skutečně jedinečná. Panely jsou dodávány v různých pohledových kvalitách. 

Konstrukční (nepohledová) kvalita – Povrch CLT panelu je hoblovaný a může obsahovat pohledové vady jako například vypadané suky, zamodrání, trhliny apod. Jedná se pouze o estetické vady, které nijak neovlivňují jeho mechanické vlastnosti. Tento typ panelu se používá v případě obložení panelu například sádrokartonem nebo dřevovláknitou deskou apod.

Pohledová kvalita panelu – Už při výrobě panelu se používá výběrové dřevo a povrch panelu je broušený beze spár a zbytků lepidla. Dále je opatřen ochranným nátěrem, který dřevo chrání a po čase tak nedojde ke změně barvy. Tyto CLT panely jsou pro Vás ideální volbou, chcete-li mít v interiéru pohledové masivní dřevo.

Masivní dřevěná konstrukce je krásným doplňkem každého interiéru, ale můžete využít i kombinaci s jinými materiály. Také je možné CLT panel použít ne jako nosný prvek, ale pouze jako pohledový obklad. 

Podívejte se dále: Jednoduchá chata z CLT panelů ve stylu LEGO

Konstrukční spoje CLT panelů

Většina spojů je prováděna suchou montáží, nejčastěji pomocí vrutů a ocelových kotev. Velkou výhodou je možnost provedení spojů skrytě, kdy není narušen vzhled CLT panelu. Tyto skryté spoje mohou být zvlášť překryty kusem lamely, nebo lze použít speciální oboustranné vruty, které po spojení dvou prvků nejsou viditelné.

Vlastnosti CLT panelů

Tepelně izolační schopnosti

I přesto, že je dřevo schopno částečně plnit tepelně izolační funkci, samotná dřevěná stěna nesplní požadované hodnoty součinitele prostupu tepla dané normou. Stěny je proto vždy nutné doplnit o vrstvu tepelné izolace, pokud se nechystáte dům využívat jen pro občasnou rekreaci. 

Požární odolnost CLT panelů

Již při tloušťce okolo 80 mm dosahují panely požární odolnosti REI30 a při vyšších tloušťkách může dosáhnout i na REI60 a REI90. Tyto hodnoty se však mohou lišit podle výrobce. I přes zvýšené nároky na požární odolnost však může být masivní dřevěná konstrukce přiznána. V případech, kdy je potřeba požární odolnost zvýšit, je možné použít protipožární obkladové desky. Hlavním omezujícím limitem pro CLT panely jsou normativní požadavky požární ochrany, které udávají maximální výšku 12 m konstrukce na bázi dřeva.

Čtěte dále: Dřevěné kanceláře v Sydney: Jak se staví vícepatrové dřevostavby?

Mají CLT panely nějaké nevýhody?

Co příliš nehraje výstavbě z CLT panelů do karet je jejich cena. V porovnání s tradičním rámovým systémem je třeba počítat se zvýšením investičních nákladů o zhruba 20 %. Pro hrubou představu se stěna o tloušťce 80–90 mm pohybuje okolo 2 až 3 tisíc Kč za m2. Cenu je však třeba vždy domluvit podle individuálního projektu s výrobcem.

Pohledové dřevo v interiéru může mít i svou stinnou stránku. Představte si například, že vám děti počmárají stěnu nebo dělníci na stavbě uštípnou rožek. U CLT panelů musíte být zkrátka stále ve střehu, protože jakékoliv opravy jsou dost nepraktické.

Vznik a další vize pro CLT panely

Technologie panelů z vrstveného masivního dřeva vznikla v polovině devadesátých let 20. století v Rakousku. Počátky vývoje vycházely ze spolupráce vědeckých pracovišť a dřevozpracovatelských podniků. V prvních letech byl nástup tohoto konstrukčního systému spíše pozvolný, postupně se však CLT panely rozšířily i do dalších zemí. Vzhledem ke stále se zvyšující konkurenci dochází zároveň k neustálému vylepšování této technologie a lze očekávat výrazný nárůst výstavby i v USA a Kanadě.

V České republice se systém začal rozvíjet na počátku 21. století. Naprostá většina realizací jsou stále rodinné domy, velký potenciál se ale skrývá i v budovách větších rozměrů a budovách občanské vybavenosti jako jsou školky, bytové domy apod.

Vydáno dne:
18.10.2017

Photocredit: dekwood.cz

6

Jaký je rozdíl mezi montovaným domem a dřevostavbou?

Chcete si postavit montovaný dům nebo dřevostavbu. Jaký je mezi nimi rozdíl.. Číst více →



Fotogalerie: Pavilón jako termitiště

Zajímali jste se někdy, jak může svět vypadat z termitiště? Podívejte se, jak kreativní jsou termiti při budování svých domovů... Číst více →



Microllam, LVL, Ultralam - žádný rozdíl? Dýha, která unese strop i střechu

Chcete se konečně vyznat v názvosloví vrstveného dřeva? Jaké jsou hlavní přednosti materiálu na bázi dřeva s označením Microllam, LVL nebo Ultralam? Čtěte zde!.. Číst více →



Video: Jak se staví geodetická kopule „Dobrá karma“

Geodetická kopule – starověká konstrukce, která má neobyčejné vlastnosti! Podívejte se na video, jak se staví nejdokonalejší stavba, která byla kdy vynalezena!.. Číst více →



Studenti v Nebrasce navrhli unikátní dřevostavbu

Realizace podle návrhu studentů architektury v Nebrasce není jen obyčejnou dřevostavbou. Široko daleko totiž nenajdete jinou dřevostavbu postavenou z CLT panelů... Číst více →



Sedmdesát pater ze dřeva. Japonsko odhaluje plán nového mrakodrapu

Dřevěný kolos, jaký svět neviděl. Podívejte se na projekt 350 metrů vysokého dřevěného mrakodrapu... Číst více →



Nemocnice pod korunami stromů: Místo sterilního lůžka dřevěná chata v lese

Působivé dřevěné chaty v areálu nemocničního lesoparku se staly nástrojem účinné terapie. Příroda se tu stává médiem, které léčí. Prohlédněte si je i vy... Číst více →



Karel se ženou si postavili vysněnou dřevostavbu v krásné přírodě Tyrolska

Karel se v Tyrolsku zamiloval do své ženy i zdejší přírody. Přečtěte si rozhovor o jeho životě ve vysněné dřevostavbě s dechberoucím výhledem na okolní hory... Číst více →



Unikátní chata z CLT stojí v drsných podmínkách – ve výšce 934 m n. m.

Horská chata postavená z CLT panelů a fasádou z dřevěných kůlů je mimořádně unikátní stavbou. Stojí ve nadmořské výšce 934 m n. m. a potvrzuje nezdolnost dřeva... Číst více →



Dřevěný mrakodrap HoHo ve Vídni boří hranice evropského stavitelství

Nedaleko za našimi hranicemi vyrostla dřevostavba, která boří hranice konvenčního stavitelství. Prohlédněte si dřevěný mrakodrap HoHo ve Vídni... Číst více →